Latvijā

Tikai trešā daļa grūtnieču Latvijā vakcinējušās Covid-19 profilaksei

© Pixabay / tashaGrūtniece
Grūtniece - Sputnik Latvija, 1920, 01.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzas sievietes nav paspējušas vakcinēties pirms grūtniecības un baidās saņemt preparātu grūtniecības laikā, tomēr Covid-19 var nogalināt gan topošo māmiņu, gan bērnu.
RĪGA, 1. decembris — Sputnik. Saskaņā ar Stradiņa slimnīcas datiem, aptuveni trešā daļa stacionāru apmeklējušo grūtnieču saņēmušas vakcīnu pret Covid-19, pastāstīja ginekoloģe, slimnīcas sieviešu un bērnu veselības klīnikas vadītāja Maira Jansone.
Mediķe norādīja, ka situācija ir saprotama: vakcinācija Latvijā sākusies pirms deviņiem mēnešiem, lielākā daļa grūtnieču baidījās to sākt, citas, iespējams, nospriedušas, ka laidīs pasaulē bērniņu un viss būs kārtībā.
Беременность - Sputnik Latvija, 1920, 09.11.2021
Latvijā
Ja ārsts iesaka grūtniecei nevakcinēties, jāmaina ārsts
Tomēr koronavīruss nopietni apdraud gan pašu grūtnieču, gan arī vēl nedzimušo bērnu veselību un pat dzīvību.
Vīrusa infekcijas gaita var kļūt ļoti smaga pašai pacientei, var sākties skābekļa bads, augsta temperatūra, kas pati par sevi kaitē bērnam, tāpēc pastāv liels bērna nāves risks grūtniecības laikā, brīdināja Jansone.
Bieži vien sievietes smagā stāvokļa dēļ mediķi stimulē priekšlaicīgas dzemdības, rezultātā bērni nāk pasaulē neiznēsāti, rodas problēmas ar viņu veselību. Ārste pastāstīja, ka nācies saskarties arī ar bērna nāvi no Covid-19 jau mātes organismā.
Aizvadītajā nedēļā slimnīcā mirusi grūtniece, inficējusies ar Covid-19. Ārsti vairāk nekā mēnesi cīnījās par viņas dzīvību. Aizvadītā gada laikā tas ir jau trešais grūtnieces nāves gadījums no Covid-19.
Новорожденный  - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2020
Koronavīrusa pandēmija: drošības pasākumi grūtniecēm un zīdaiņu vecākiem
Jansone informēja, ka nekādi fakti neapliecina vakcīnas jebkādu ietekmi uz grūtniecības norisi un bērna attīstību, tā ir droša visā grūtniecības posmā.
Jāpiebilst, ka šovasar Pasaules Veselības organizācijas eksperti imunizācijas jautājumos pieņēma lēmumu iekļaut grūtnieces prioritārās vakcinācijas otrajā grupā.
Ziņu lente
0