Koronavīrusa pandēmija: drošības pasākumi grūtniecēm un zīdaiņu vecākiem

© Sputnik / Ilya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasНоворожденный
Новорожденный  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kur jāguļ zīdainim, vai māte ir jānošķir no bērna, ja viņa ir inficējusies ar koronavīrusu, un vai zīdainis var inficēties caur mātes pienu.

RĪGA, 6. aprīlis – Sputnik. Koronavīrusa epidēmijas periodā zīdaiņu vecākiem un grūtniecēm ir jāievēro pastiprināti higiēnas pasākumi, sevišķi kontaktējot ar mazu bērnu, vēsta TV3.

Rīgas Dzemdību nama galvenā neonataloģe Inese Bļodniece pastāstīja, ka pirms katras barošanas vai aprūpes reizes vienmēr ir kārtīgi jānomazgā rokas ar ziepēm un jādezinficē tās.

Kad tiek veikta grūtnieces aprūpe, vienmēr jāvelk sejas maska.

"Tāpat kā pie jebkurām infekcijas slimībām, jāvēdina telpas, jādezinficē virsmas.

Jaundzimušā gultiņai būtu jāatrodas 2 metrus no mammas gultas un bēbim jāguļ savā gultā," atzīmēja Inese Bļodniece.

Līdzīgi drošības pasākumi sievietēm ir jāievēro dzemdību namā. Latvijā, līdzīgi lielākajām Eiropas valstīm, māti nenošķir no jaundzimušajiem, pat ja ir aizdomas, ka viņa ir inficēta, vai arī slimība norit vieglā formā.

Детское отделение больницы - Sputnik Latvija
Ārste pastāstīja par slimības attīstību bērniem ar Covid-19

"Pasaule nekur vēl līdz šim nav pierādījies, ka bēbis varētu iegūt no mammas infekciju līdz dzimšanas brīdim. Un tieši tāpat ar mammas pienu arī viņš nevar saņemt vīrusa infekciju. Vienīgais ceļš, kā jaundzimušais varētu inficēties, ir tieši tāpat kā visi apkārtējie sabiedrībā – ar elpceļu sekrētu, mammai šķaudot, klepojot, runājot," sacīja Bļodniece.

Rīgas Dzemdību nams ir gatavs uzņemt grūtnieces, kas ir inficējušās ar Covid-19 vai ir kontaktējušas ar inficētajiem.

"Mums ir izstrādāts atsevišķais regulējums, ierīkotas speciāli nodalītas telpas, speciāli nodalīti stāvi gan Covid-19 pacientēm, gan Covid-19 pacientu kontaktpersonām. Respektīvi, šīs pacientes nekādā gadījumā nesaskarsies ar kopējo veselo pacientu plūsmu. Tāpat mēs esam gatavi jaundzimušā aprūpei," pastāstīja Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Markova.

Apmeklētājiem ir ieviesti stingri ierobežojumi. Pavadošās personas vairs nedrīkst piedalīties dzemdībās. Mantas priekš pacientiem var atstāt pie drošības dienesta – pēc tam tās nodos personāls.

"Ja mēs esam jauni un veseli un domājam, ka mūs šī infekcija neskars jeb mēs kaut kā, paveiksies, tad padomājam blakus par mūsu pieredzējušo ārstu, pieredzējušo vecmāti, kurai tas var būt liktenīgi," piebilda Markova.

Savukārt profesionālo speciālistu trūkums akušieru jomā var radīt draudus grūtnieču un bērnu dzīvībai un veselībai.

Ziņu lente
0