Latvijā

Ja ārsts iesaka grūtniecei nevakcinēties, jāmaina ārsts

© Pexels / Public Domain PicturesБеременность
Беременность - Sputnik Latvija, 1920, 09.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dažkārt grūtnieces atsakās no vakcinācijas nevis tāpēc, ka ticējušas mītiem par vakcīnām — katra piektā nepotējas, jo uzticējusies savam ārstam.
RĪGA, 9. novembris — Sputnik. Vakcīnas ir drošas jebkurā grūtniecības periodā, bet grūtnieces Latvijā nevakcinējas, ziņo LSM.lv.
Lai gan speciālisti vairākkārt uzsvēra, ka grūtniecēm tomēr jāvakcinējas pret Covid-19, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka Latvijā vakcinētas tikai 4 no 100 topošajām māmiņām. Šī gada laikā vien ar Covid-19 inficējušās 1016 grūtnieces.
Допинг-тест - Sputnik Latvija, 1920, 17.09.2021
Latvijā
Saeima neatļāva izsniegt Covid-19 sertifikātu personām ar apstiprinātām antivielām
Septembra beigās, pēc dažām nedēļām Paula Stradiņa universitātes klīniskās slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā mirusi 19 gadus veca grūtniece, kas bija inficējusies ar Covid-19 pēdējā grūtniecības trimestrī.
Patlaban stacionāros atrodas dažas ar Covid-19 saslimušās grūtnieces. Par vienas jaunās māmiņas dzīvību cīnās reanimatologi. Smagā stāvokļa dēļ viņai sākās priekšlaicīgas dzemdības, par laimi, jaundzimušo izdevās glābt. Citai nevakcinētai grūtniecei bērniņš piedzimis jau ar Covid-19 infekciju.
"Man, atklāti sakot, šobrīd ir grūti saprast tās jaunās māmiņas, kuras tik ļoti riskē ar savu dzīvību, ar sava bērna dzīvību. Jo tajā brīdī, kad viņas tiek vestas uz reanimāciju, tad ir bailes... Ļoti izteiktas bailes, kas būs tālāk...Bet es nespēju saprast, kā nav bailes no šīs iespējas inficēties..." stāsta Stradiņa slimnīcas Sievietes un bērna veselības klīnikas vadītājaMaira Jansone.
Taču grūtnieces ne vienmēr atsakās no vakcinācijas tikai tāpēc, ka tic viltus ziņām vai mītiem. Pēc mediķu aplēsēm, aptuveni divas no katrām desmit grūtniecēm, kas nonāk slimnīcā, atzīstas, ka nevakcinēties ieteicis ārsts.
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija, 1920, 01.07.2021
Latvijā
Vai Latvijas iedzīvotājiem piemaksās par vakcināciju: premjera atbilde
''Atklāti sakot, man ir grūti par to pieklājīgi runāt. Tā atbildības nasta, ko viņi uzņemas uz savas sirdsapziņas, manuprāt, ir milzīga! Atstāt mazus bērnus, tikko dzimušus, bez mātēm kaut kādu aizspriedumu dēļ – es, atklāti sakot, to saprast nevaru. Es domāju, ka tas ir pilnīgi nepieņemami," pauž Plaušu ķirurģijas centra un Covid-19 nodaļas vadītāja Dace Žentiņa.
"Es domāju, ka būtu ļoti konkrēti jāvēršas pret ārstiem, kas atrunā grūtnieces no vakcinācijas. Jo sekas, protams, ir dramatiskas!" uzsver Žentiņa.
Mediķu organizācijas var tikai vēl un vēlreiz atkārtot: ir jāvakcinējas.
"Jo grūtnieces, kas saslims, ir ar lielāku risku slimot smagi, nonākt intensīvajā terapijā, ir augsts risks būt priekšlaicīgām dzemdībām. Un arī diemžēl mums jau ir Latvijā bijuši mātes nāves gadījumi saistībā ar Covid-19 infekciju. Tādēļ noteikti drošāk šobrīd ir vakcinēties pret Covid-19," uzsvēra Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Vija Veisa.
В Нью-Йорке введён режим ЧС в связи с коронавирусом - Sputnik Latvija, 1920, 19.06.2021
Latvijā
Daži ir gatavi atlaist nevakcinētu grūtnieci: restorānu nozari tricina
Pagaidām nav skaidrs, kā ietekmēt ārstus, kuru padomi ir pretrunā ar zinātniskiem ieteikumiem.
"Un tāpēc mans ieteikums – tiem cilvēkiem, kurus kāds no ārstiem atrunā no vakcinācijas tādu vai savādāku iemeslu dēļ, lūdzu, esiet tik saprātīgi, aizejiet vēl pie kāda ārsta! Aizejiet vēl pie viena, diviem, trijiem kaut vai!" saka Covid-19 nodaļas vadītāja Žentiņa.
Mediķi atgādina: vakcīnas ir drošas jebkurā grūtniecības periodā. Un ir grūtnieces, it īpaši mediķu vidū, kuras savas grūtniecības laikā ir saņēmušas jau trešo vakcīnas devu.
Ziņu lente
0