Baltijā

Polija gatava finansēt migrantu atgriešanos dzimtenē

© Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski via REUTERSПремьер-министр Польши Матеуш Моравецкий
Премьер-министр Польши Матеуш Моравецкий - Sputnik Latvija, 1920, 29.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas premjerministrs paziņoja, ka valsts esot gatava piešķirt līdzekļus migrantu nogādāšanai dzimtenē.
RĪGA, 29. novembris — Sputnik. Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis paziņoja, ka valsts ir gatava finansēt no Baltkrievijas nākošo bēgļu nosūtīšanu uz dzimteni, stāsta RIA Novosti.
"Ja (Baltkrievijas prezidents – red.) Lukašenko demonstrēs labu gribu, mēs nekavējoties saklausīsim pozitīvo signālu un sadarbosimies jautājumā par finansējumu migrantu nosūtīšanai uz dzimteni – Irāku un citām valstīm. Tiem jābūt kopīgiem pūliņiem, taču mēs varam rīkoties ļoti ātri un patstāvīgi," politiķis atzīmēja intervijā aģentūrai dpa.
Обстановка в районе пункта пропуска Брузги на польско-белорусской границе - Sputnik Latvija, 1920, 24.11.2021
Baltijā
Pirotehniskie līdzekļi un gāze – tā poļi dzen prom bēgļus no robežas
Pēc valdības vadītāja domām, ES arī vajadzētu ieguldīt savu artavu, jo nelegāļi neplāno palikt Polijā, viņi vēlas nonākt Vācijā vai Nīderlandē. "Taču mēs negribam gaidīt Eiropas Savienību," teica Moraveckis.
Viņš piebilda, ka patlaban Eiropas robežu apsardzes aģentūras Frontex palīdzība valstij nav vajadzīga. "Mums ir 15 tūkstoši robežsargu, bet Frontex – līdz 1200 robežsargi un krasta apsardzes darbinieki visām ES ārējām robežām. Līdz ar robežsargiem mums ir 15 tūkstoši karavīru. Tātad mūsu robeža ir visnotaļ stipra," paziņoja premjers un uzsvēra, ka Varšava aizsargā Briseli no jaunas migrācijas krīzes.
Vasarā pie Baltkrievijas robežas ar Poliju un Baltijas valstīm pastiprinājās bēgļu plūsma no Tuvajiem Austrumiem, kuri vēlas nonākt Rietumeiropā. Novembrī situācija saasinājās. Vairāki tūkstoši cilvēku metās uz robežu pusi un iekārtoja nometni. Viņi vairākkārt mēģinājuši pārraut robežu, bet Polijas varasiestāžu darbinieki viņus aizkavēja. Minska un Brisele pārmet viena otrai krīzi.
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko - Sputnik Latvija, 1920, 19.11.2021
Politika
Vācu mediji: Lukašenko izvirzījis divus ultimātus Angelai Merkelei
Baltkrievija jau vairākkārt paziņojusi, ka migrantu uzbrukumus stimulē "bezizejas stāvoklis, kādā viņi nonākuši, jo nav legālu iespēju iesniegt lūgumu par patvēruma saņemšanu ES". Valsts robežsardzes komiteja informēja, ka Polijas karavīri padzen cilvēkus ar asaru gāzi, spridzekļu imitatoriem un citiem speciālajiem līdzekļiem. Polija apgalvoja, ka spēku pielieto paši nelegāļi: pūlis apmētājis karavīrus ar akmeņiem.
Baltkrievijas valdība sagatavoja bēgļiem netālo transporta loģistikas centru. Pēc nesekmīgiem mēģinājumiem nokļūt Eiropā daži migranti atgriežas dzimtenē.
Ziņu lente
0