Baltijā

"Diplomāti nevar apskraidīt visus mežus": nav zināms precīzs migrantu skaits Baltkrievijā

© Sputnik / Виктор ТолочкоМигранты, размещенные в логистическом центре Гродненской области
Мигранты, размещенные в логистическом центре Гродненской области - Sputnik Latvija, 1920, 27.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nav zināms, cik migrantu patlaban atrodas uz Baltkrievijas robežas.
RĪGA, 27. novembris — Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka republikā var atrasties aptuveni pieci tūkstoši migrantu no Tuvo Austrumu valstīm, ziņo BetTA. Savukārt Latvijas Ārlietu ministrijas vadītājs Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka migrantu skaits varot sasniegt pat 20 000.
"Pēc mūsu aprēķiniem, Baltkrievijas teritorijā, izņemot šos divus tūkstošus nometnē, atrodas aptuveni 2000-3000 bēgļu no jūsu valstīm. Bet tie ir ļoti aptuveni cipari," pastāstīja Lukašenko bēgļu nometnes apmeklējuma laikā. Viņš piebilda, ka līdz šim Baltkrieviju jau atstājuši ap tūkstoti migrantu.
Обстановка в районе пункта пропуска Брузги на польско-белорусской границе - Sputnik Latvija, 1920, 24.11.2021
Baltijā
Pirotehniskie līdzekļi un gāze – tā poļi dzen prom bēgļus no robežas
Tāpat viņš apliecināja, ka Baltkrievija negrasās ar spēku izraidīt valstī esošos migrantus.
Pēc baltkrievu prezidenta teiktā, lielākā daļa migrantu vēlētos apvienoties ar savām ģimenēm Vācijā, bet viņiem neļauj poļi.
"Vācijai tā nebūt nav liela slodze. Bet to visu bloķē poļi. (...) Polijas valdība jukusi prātā, zaudējusi realitāti. Cienījamie poļi, vediet savus politiķus pie prāta," viņš sacīja.
Savukārt Latvijas Ārlietu ministrijas vadītājs Edgars Rinkēvičs paudis, ka šobrīd nevienam, ieskaitot Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, nav zināms, cik migrantu atrodas uz robežas, un paziņoja, ka dzirdēti skaitļi no 7000 līdz pat 20 000.
"Zinām no informācijas, ko sniedz pats režīms, ka tie ir aptuveni 7000, bet jārēķinās, ka šos ciparus var nezināt jau pats Lukašenko," pauda Rinkēvičs televīzijas TV3 kanāla ēterā. Pēc viņa vārdiem plašāka diplomātiskā pārstāvniecība Baltkrievijā arī nebūtu līdzējusi konkrētākai informācijai, jo "diplomāti nevar apskraidīt visus mežus un saskaitīt visus migrantus".
Kebaba cenas un jauni noteikumi: kā iekārtota migrantu sadzīve - Sputnik Latvija, 1920, 22.11.2021
Video
Kebaba cenas un jauni noteikumi: kā iekārtota migrantu sadzīve
Šovasar pie Baltkrievijas robežām ar Poliju un Baltijas valstīm pieaugusi Tuvo Austrumu un Āfrikas valstu izcelsmes bēgļu plūsma, kuri centās nonākt Rietumeiropā. Situācija saasinājās 8. novembrī, kad pie nožogojumiem sapulcējās vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku. Viņi vairākas reizes pūlējās pārraut nožogojumus, taču poļi pielietoja asaru gāzi. Pēc tam migranti uzbūvēja pagaidu nometni netālu no Bruzgu robežkontroles punkta Grodņas apgabalā.
Pagājušajā nedēļa apmēram 3,5 tūkstoši cilvēku pārgāja pie robežkontroles punkta un izvietojās uz robežas līnijas. Nākamajā dienā sākās sadursmes ar Polijas varasiestāžu darbiniekiem. Migranti apmētāja viņus ar akmeņiem un nūjām, bet poļi pielietoja asaru gāzi, trokšņa granātas un ūdensmetējus.
Patlaban pie kontrolpunkta neviena nav: daļa bēgļu izmitināti transporta un loģistikas centrā, kur baltkrievi organizējuši viņiem naktsmājas, bet citi atgriezušies mežā.
Irākas vēstniecība organizēja repatriācijas reisu, lai tie, kuri vēlas, varētu atgriezties dzimtenē, to izmantojuši jau vairāk nekā 400 cilvēku.
Польские пограничники применяют водомет в районе пункта пропуска Брузги на польско-белорусской границе  - Sputnik Latvija, 1920, 21.11.2021
Latvijā
Vai Latvijā pielietos ūdensmetēju pret migrantiem?
Ziņu lente
0