Pasaulē

Uzņēmums no Dānijas vēlas būvēt vēja parku Latvijā miljardiem eiro vērtībā

© Sputnik / Алексей ПавлишакVēja ģeneratori
Vēja ģeneratori  - Sputnik Latvija, 1920, 26.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dānijas kompānija turpina pārrunas ar regulējošajām iestādēm un gaida Latvijas Ministru kabineta atļauju sākt būvdarbus.
RĪGA, 26. novembris — Sputnik. Enerģētikas nozarē strādājošā kompānija no Dānijas "Orsted" vēlas būvēt piekrastes vēja parku Latvijā un Igaunijā. Plānots ieguldīt šajā projektā vairākus miljardus eiro, stāsta Press.lv, atsaucoties uz kompānijas pārstāvjiem.
Patlaban turpinās darbs pie normatīvās bāzes, kas ļaus uzbūvēt tamlīdzīgas stacijas. Šim nolūkam "Orsted" sadarbojas ar kompetentām iestādēm. Ja pārrunu iznākums būs pozitīvs, vēja parks Latvijā vairāku miljardu eiro vērtībā parādīsies jau līdz 2030. gadam. Būvdarbu rajons jau izraudzīts, taču uzņēmums nevēlas atklāt nekādu sīkāku informāciju pirms MK lēmuma.
Ветряные электростанции - Sputnik Latvija, 1920, 02.07.2021
Latvijā
Vēja elektrostacijas 6 brīvības pieminekļu augstumā: argumenti pazemo
Iepriekš vēstīts, ka Latvijas uzņēmums SIA "Heavy Cranes" būvē Norvēģijā vienu no lielākajiem vēja partiem, kura teritorijā 35 km iecirknī plānots uzstādīt 72 vēja ģeneratorus. Uzsvērts, ka jau tagad, lai arī parks vēl nav uzcelts, izpirkta elektroenerģija, ko tas saražos tuvāko 15 gadu laikā. Ziņots, ka visu elektroenerģiju izpirkusi vietējā alumīnija rūpnīca.
Uzņēmuma "Heavy Cranes" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Lukašuks pastāstīja, ka būvdarbi norit ļoti smagos apstākļos, jo ģeneratorus jāuzstāda kalnu apvidū.
"Mēs pārvietojam un uzstādām vēja ģeneratoru smagās konstrukcijas un detaļas. Daži vēja ģeneratoru elementi sver aptuveni 100 tonnas, un tie jāpaceļ apmēram 104 metru augstumā. Salīdzinājumam – tā ir gandrīz trešā daļa no Latvijas televīzijas torņa augstuma," viņš teica.
Ziņu lente
0