Viedoklis

"Trieciens divos virzienos". Ko Pentagons iecerējis pie Krievijas robežām

© U.S. Marine Corps / Lance Cpl. Tyler HarmonASV stratēģiskie bumbvedēji B-1B Lancer
ASV stratēģiskie bumbvedēji B-1B Lancer - Sputnik Latvija, 1920, 26.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtonas acīs galvenā figūra uz šaha dēļa ir Ukraina. Kijevu mudina risināt Donbasa problēmu ar spēku. Mērķis ir vienkāršs: ievilkt Krieviju karā, apsūdzēt par agresiju un aplikt ar jaunām sankcijām.
Vašingtona ceļ likmes konfrontācijā ar Maskavu. Nesen Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu pievērsa uzmanību ASV stratēģiskās aviācijas aktivitātes straujam pieaugumam. Viņa vārdi izskanēja aizvien naidīgāku izteikumu fonā. Par to, kāpēc aiz okeāna turpina audzēt spriedzi, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

"Kodoltreniņi"

Amerikāņu "stratēģi" B-1B un B-52 pie Krievijas robežām "ganās" ar nodomu: Šoigu konstatēja, ka piloti izspēlē spārnoto raķešu pielietošanu un mācās apšaudīt objektus Krievijas teritorijas dziļienē. Trenējas ļoti intensīvi: novembrī fiksēti aptuveni 30 lidojumi, 2,5 reizes vairāk nekā pērn.
Tas daiļrunīgi apliecina: potenciālajam bruņotajam konfliktam ar Maskavu Pentagons cenšas sagatavot pēc iespējas lielāku skaitu stratēģisko bumbvedēju ekipāžu. Šim nolūkam veltītas arī nesenās mācības "Global Thunder". Šoigu paziņoja, ka desmit lidmašīnas vienlaikus izspēlējušas kodoluzbrukumus Krievijai no rietumiem un austrumiem vienlaikus.
Американский стратегический бомбардировщик B-52H Stratofortress  - Sputnik Latvija, 1920, 26.11.2021
Amerikāņu stratēģiskais bumbvedējs B-52H Stratofortress
Tās manevrēja tikai 20 kilometru attālumā no valsts robežas. Tiesa, reālas karadarbības gadījumā diezin vai tām būtu izdevies pietuvoties.
"Visos gadījumos mūsu pretgaisa aizsardzības līdzekļi vienlaikus identificēja amerikāņu stratēģiskos bumbvedējus, nepārtraukti tos kontrolēja un veica pasākumus incidentu novēršanai," uzsvēra ministrs.

Sāpīgs trieciens

Amerikāņi pat nedomā slēpt, pret ko strādā viņu aviācija. Oktobra beigās, drīz vien pēc divu B-1B lidojuma gar Krimas piekrasti, izdevumā "Forbes" izskanēja skaidrojums: "stratēģi" izspēlēja jaunu uzdevumu – iznīcināt Baltijas un Melnās jūras flotes ar pretkuģu raķetēm LRASM. Novembrī žurnāls "Popular Mechanics" precizēja, ka piektās paaudzes iznīcinātāji F-35 tiks apbruņoti ar kodoltermiskajām bumbām B61-12 – triecieniem pa Krievijas stratēģisko raķešu spēku komandpunktiem.
Запуск крылатой ракеты Томагавк с американского военного корабля USS Cape St. George  - Sputnik Latvija, 1920, 19.09.2021
Viedoklis
"Trieciens mugurā". Vašingtona atsakās no NATO trešā pasaules kara labad
"Sarežģītā militāri politiskā situācija pasaulē un NATO valstu augošā aktivitāte pie Krievijas robežām rada nepieciešamību turpināt bruņoto spēku kvalitatīvo attīstību, - atzīmēja Sergejs Šoigu. – Galvenās prioritātes – cīņasspējas celšana, kodolspēku cīņas gatavības uzturēšana un konvencionālās savaldīšanas spēku potenciāla nostiprināšana."
Novembra vidū Krievija izmēģināja pretsatelītu bruņojumu. AM ziņoja, ka ar nenosauktu raķeti sekmīgi likvidēts kosmiskais aparāts "Celina D", kas atradās orbītā kopš 1982. gada. Amerikāņi bija sašutuši. Amatpersonas aizgūdamās apsūdzēja Maskavu par kosmosa militarizāciju un draudiem Starptautiskajai kosmiskajai stacijai. Tik nervoza reakcija skaidrojama vienkārši: Vašingtona pārdzīvo par savu satelītu grupējumu, ar ko patlaban saistīti visi NATO spēki, arī stratēģiskā aviācija.

Informācijas "lavīna"

Līdzteku militārajiem gatavošanās darbiem Rietumi turpina aktīvo informācijas kampaņu pret Krieviju. tā turpinās kopš 2014. gada, taču pēc ASV aizsardzības ministra Loida Ostina vizītes Ukrainā tā jau pārvērtusies par īstu histēriju. Rietumu mediji un politiķi ikdienas apsūdz Krieviju par gatavošanos uzbrukumam Ukrainai. "Lavīnu" izraisīja izdevuma "Politico" iemestā informācija oktobra beigās.
© AP Photo / Efrem LukatskyВоеннослужащий армии Украины
Военнослужащий армии Украины - Sputnik Latvija, 1920, 26.11.2021
Военнослужащий армии Украины
Kremlis it kā koncentrējot spēkus plašam uzbrukumam. Žurnālistu ieskatā, kara tehnika un karavīri tiek pulcēti netālu no Jelnas Smoļenskas apgabalā. Tiesa, neviens neprecizēja, ka attālums no Jelnas līdz Ukrainai pārsniedz 250 kilometrus.
UBS komandieri tādu "informāciju" noliedza un informēja, ka izlūkdienests nefiksē Krievijas spēku koncentrēšanos. Vēlāk Kijeva acīmredzot saņēma jaunus norādījumus no Vašingtonas.
Ukrainas mediji sāka atkārtot rietumu kuratoru mantru par drīzu Krievijas iebrukumu. Pat datumus nosauca: katoļu Ziemassvētki vai janvāra beigas un februāra sākums.
Американский военнослужащий производит выстрел из противотанкового ракетного комплекса (ПТРК) Javelin во время учений Cold Response 2020 в Норвегии - Sputnik Latvija, 1920, 24.11.2021
Viedoklis
"Javelin" un "Stinger" vairs nepriecē: ASV spiež Ukrainu karot ar Krieviju
"Krievijai un Ķīnai naidīgie izteikumi ASV un NATO valstīs pēdējā laikā ir sasnieguši absolūti neiedomājamu līmeni, - konstatēja politologs Sergejs Sudakovs. – Tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, koronavīrusa pandēmijas dēļ mainās ekonomiskie modeļi: kovids sāpīgi skāris ASV. Otrkārt, amerikāņu bēgšana no Afganistānas pēc 20 gadus ilga kara parādīja pasaulei, ka Vašingtona ir visspēcīga. Baltajam namam ir aizvien grūtāk saglabāt hegemoniju starptautiskajā arēnā, kas pārsvarā balstās uz bailēm un politiskā spiediena. ASV autoritāte vairs nav tik augsta kā pirms diviem gadiem. Tāpēc valdība un specdienesti ķērušies pie ārējā ienaidnieka tēla, kas it kā apdraudot pasaules kārtību."
Eksperts norādīja, ka ar saviem nesenajiem soļiem un izteikumiem amerikāņi vēlas demonstrēt sabiedrotajiem gatavību sākt konfliktu ar lielvalstīm. Tā viņi atgūs ierasto planētas līdera lomu. Tomēr pagaidām, Sudakovs ir pārliecināts, tā ir vienīgi ieroču žvadzināšana. "Baltais nams nav gatavs plaša mēroga karam ar Krieviju. Mums tomēr ir iespējas atbildēt, turklāt tā, lai pietiktu visiem," viņš norāda. Tiesa, militāras provokācijas pie Krievijas robežām ir ļoti iespējamas.
Истребители ВВС США F-15E Strike Eagle - Sputnik Latvija, 1920, 26.11.2021
ASV GKS iznīcinātāji F-15E Strike Eagle
Vašingtonas acīs galvenā figūra uz šaha dēļa ir Ukraina. Kijevu mudina risināt Donbasa problēmu ar spēku. Mērķis ir vienkāršs: ievilkt Krieviju karā, apsūdzēt par agresiju un aplikt ar jaunām sankcijām. Ģeopolitiskās "spēles" apogejs, domājams, tiks izspēlēts tuvāko mēnešu laikā.
Ziņu lente
0