Latvijā

"Tas ir joks?" Iedzīvotājus šokē griķu un rīsu cenas

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasGriķi
Griķi  - Sputnik Latvija, 1920, 26.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji ar nepatīkamu pārsteigumu konstatēja strauju cenu pieaugumu griķiem un rīsiem. Savu sašutumu viņi izpauda sociālajos tīklos.
RĪGA, 26. novembris — Sputnik. Augošā inflācija Latvijā ietekmē ne tikai pakalpojumu cenas enerģētikas jomā, ieskaitot transporta un mājokļa izdevumus, bet arī pārtikas produktu cenas. Pārtikas produktu inflācija Latvijā ir viena no augstākajām Eiropas Savienībā, atzina eksperti.
Cilvēkiem atliek tikai novērot procesu un šausmināties par cenām veikalos.
"Mēs smējāmies par Krievijas iedzīvotājiem, bet vai jūs vispār esat redzējuši rīsu un griķu cenas Latvijā? Es vakar pēc ilgāka pārtraukuma aizgāju uz veikalu un apsēdos..." Twitter tīklā cenas no interneta veikaliem parādīja lasītājs ar lietotājvārdu "Акционер MMM".
Viņš atgādināja, ka pirms pāris mēnešiem šī veida rīsi maksāja 3,20 eiro, bet šodien – jau 3,99 eiro.
"Visai pārtikai uzlēca cena. Man arī pilna bāka 95 (markas benzīna – red.) tagad sanāk 100€, ar visu Nestes atlaidi," piebilda Agris Volkovs.
"3,19 maksā internetā, veikalā, šķiet, 5 eiro ar kapeikām, pie tam Valdo ir dārgajā segmentā, ir arī lētāki varianti (ne pārāk)," pastāstīja cits vērīgs komentētājs.
Viņa stāstīto pirms pāris dienām apstiprināja kāda daugavpiliete, kas Facebook publicēja "Rimi" veikala plauktu ar griķiem, kas maksā 5,99 eiro par kilogramu.
"Teikt, ka esmu šokēta, nozīmētu nepateikt neko," piebilda Inese Gavare.
Tiesa, uzņēmuma autore atzīmēja, ka veikalā iespējams nopirkt griķus par zemākām cenām, taču parasti viņa pirkusi tieši šos, un tie bijuši divreiz lētāki.
Daudzi piekrita sašutušajai daugavpilietei, citi ieteica aiziet līdz veikalam "Maxima", kur griķi vēl maksā aptuveni 3 eiro.
"Tas ir joks?" apjautājās Diāna Derevjanko.
"Varbūt drukas kļūda?" netic cits komentētājs, taču autors ieteica apskatīt cenas apakšējā plauktā, kas ne īpaši atšķiras no augšējā.
Sarunā iesaistījās arī ārzemēs dzīvojošie. Viņi atzina, ka tādu "zelta griķu" nav pat Lielbritānijā – putraimu cena nepārsniedz 3 mārciņas.
"Pie mums Bostonā tāda pati griķu paciņa maksā 2,55 mārciņas, vakar nopirku vietējā veikalā," atklāja Mārtiņš Balodis.
Atgādināsim, ka Centrālā banka jūnijā palielināja inflācijas prognozi šim gadam no 1,8% līdz 2%.
Покупатель с тележкой, наполненной продуктами в супермаркете в Канаде  - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Latvijā
Produktu cenas vēl pieaugs: ražotāju stāvoklis ir neapskaužams
Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs atzina, ka pastāv inflācija it kā "visiem," ir "pensionāriem", jo viņu patēriņš mazliet atšķiras no vidējā. Patiešām, pensionāriem nepieciešamo pārtikas produktu cenu pieaugums var paātrināt inflāciju, taču ne 10 reizes salīdzinājumā ar vidējo, bet gan tikai par pusprocentu.
Savukārt SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis šī gada augustā prognozēja, ka līdz gada beigām inflācija pārsniegs 4%, un tas varētu būt maksimālais punkts, pēc kura sasniegšanas inflācija pakāpeniski ieietu stabilāka pieauguma gultnē.
Novembra sākumā kļuva zināms, ka Latvijā vērojama rekordliela inflācija kopš 2009. gada. Patēriņa cenas šī gada oktobrī, salīdzinājumā ar 2020. gada rādītājiem, augušas par 6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes datiem.
Ziņu lente
0