Latvijā

Produktu cenas vēl pieaugs: ražotāju stāvoklis ir neapskaužams

© REUTERS / Alec JacobsonПокупатель с тележкой, наполненной продуктами в супермаркете в Канаде
Покупатель с тележкой, наполненной продуктами в супермаркете в Канаде  - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Situācija pārtikas ražošanas nozarē rada bažas, konstatēja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija.
RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Pārtikas produktu cenas joprojām pieaugs, jo aug to ražošanas izdevumi, paziņoja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija, vēsta Mixnews.
Federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure atzīmēja, ka uzņēmumi modernizē ražošanu, lai mazinātu elektroenerģijas cenu ietekmi, taču pieaugušas arī izejvielu, iepakojuma cenas un citas pozīcijas, turklāt tas noticis visās nozarēs. "Ja citos gados redzējām izejvielu cenu pieaugumu tikai dažās pārtikas un dzērienu rūpniecības nozarēs, tad šogad tas skar pilnīgi visas nozares - piena, gaļas, augļu un dārzeņu, saldumu un uzkodu, maizes, zivju un dzērienu ražošanas nozares," norādīja Šure.
Maize - Sputnik Latvija, 1920, 21.09.2021
Latvijā
Tuvākajā laikā par 10% var augt maizes cenas
Pēc viņas vārdiem, pārtikas izejvielu cenu pieaugums skaidrojams gan ar ražas samazinājumu šīs vasaras laikapstākļu dēļ, gan Covid-19 globālās pandēmijas ietekmi.
"Pārtikas ražotāji šobrīd ir ļoti neapskaužamā un izaicinājumiem pilnā situācijā," norādīja federācijā, piebilstot, ka cenas pieaug ne tikai izejvielām, bet arī iepakojumiem un energoresursiem.
Dabasgāzes un elektroenerģijas cenu pašreizējais pieaugums, viens no augstākajiem pēdējo gadu laikā, rada strauji augošu izmaksu slogu, jo energoresursi ir viena no ražošanā lielākajām izmaksu komponentēm. To visu vēl vairāk saasina transportēšanas traucējumi saistībā ar ierobežojumiem visā pasaulē pandēmijas dēļ.
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija, 1920, 23.09.2021
Latvijā
Patēriņa cenu kāpums nozīmīgi ietekmēja Latvijas iedzīvotāju budžetu
Vienlaikus aktuāls ir arī darbaspēka trūkums, kas šobrīd saasina jau tā smago situāciju. Atalgojums pārtikas ražošanā ir pieaudzis vidēji par 6% un darba roku trūkuma dēļ tas rada tikai papildu slogu, lai ražotāji noturētu esošos darbiniekus, kā arī piesaistītu jaunus.
Kopumā cenu pieaugums būs pakāpenisks un atšķirīgs dažādās preču grupās. Tas atkarīgs no vairākiem faktoriem – cenu veidošanas politikas, dažādiem elektroenerģijas piegādes līgumiem, no ražošanas energoietilpības utt.
Ziņu lente
0