Latvijā

Skumja neziņa: vai Latvijā būs Ziemassvētku tirdziņi

© Sputnik / Sergey MelkonovZiemassvētku gadatirgus
Ziemassvētku gadatirgus - Sputnik Latvija, 1920, 26.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mēnesi pirms Ziemassvētkiem amatnieki un tirgotāji vēl nesaprot, vai šogad būs atļauta ielu tirdzniecība.
RĪGA, 26. novembris — Sputnik. Nupat jau būs klāt decembris, taču ne pašvaldībām, ne amatniekiem vēl nav ne jausmas, vai šogad tiks atļauti Ziemassvētku tirdziņi, stāsta raidījuma "Atklāts jautājums" Latvijas radio 4.
Pašreizējie ierobežojumi liek slēgt sabiedriskās ēdināšanas iestādes pl. 21:00, ielu tirdzniecība ir aizliegta, un aizliegums attiecas arī uz Ziemassvētku tirdziņiem.
Viļņā izdomāts, kā Ziemassvētkos pievilināt tūristus no Vācijas un Lielbritānijas - Sputnik Latvija, 1920, 14.11.2021
Video
Viļņā izdomāts, kā Ziemassvētkos pievilināt tūristus no Vācijas un Lielbritānijas
Valsts premjerministrs Krišjānis Kariņš aizvakar Latvijas televīzijā konstatēja, ka jau sen vajadzēja atļaut ielu tirdzniecību, piemēram, gadatirgus, Ziemassvētku tirdziņus un tamlīdzīgus pasākumus. Viņš atklāja, ka Ekonomikas un Veselības ministrijas nekādi nevarot vienoties šajā jautājumā.
Kariņš pauda cerību, ka šonedēļ ministrijas panāks vienošanos, tad valdība varētu nākošnedēļ pieņemt lēmumu par ielu tirdzniecību.
Neziņa skumdina cilvēkus, kam priekšsvētku tirdzniecība dod iespēju nopelnīt.
"Mēs jau pirms mēneša uzdevām šo jautājumu valdībā, mūsu pārstāvji par to runā gandrīz katru nedēļu. Bet atbilde ir: jāturpina diskusija. Tagad nav skaidras atbildes par to, ka tirdziņu nebūs nemaz. Šajā ziņā jau ir pārmaiņas, jo pirms trim nedēļām viedoklis bija tāds, ka nebūs vispār nekā. Taču pārmaiņas notiek ļoti lēnām," stāsta Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.
Rezultātā, piemēram, Ziemassvētku tirdziņš Valkā un Valgā strādās nevis uz abu valstu robežas, bet gan Igaunijas pusē.
Arī Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns nav apmierināts ar to, ka jautājumu lemj tikai tagad.
Ярмарка на Домской площади - Sputnik Latvija, 1920, 15.11.2021
Latvijā
Vairāk nekā 2500 Latvijas amatnieku lūdz atļaut rīkot gadatirgus
"Pirmkārt, pusi no tā, ko izgatavo amatnieki un mazie uzņēmēji, viņi pārdot tādos Ziemassvētku tirdziņos. Jau otro gadu ir aizliegums, bet par šiem cilvēkiem neviens nedomā. Otrkārt, mēs saprotam: kovids nav nekāda mazā krīze, jo vajag vienkārši pārdzīvot, pārciest. Šajā situācijā mēs jau dzīvojam divus gadus un dzīvosim vēl. (..) Decembris sāksies jau pēc nepilnas nedēļas. Tādiem tirdziņiem jau vajadzētu strādāt. Lēmums bija jāpieņem jau oktobrī, lai visiem būtu skaidrs, kā mēs dzīvosim decembrī," paziņoja politiķis.
Jūlija Kaņevska, Doma laukumā organizēto tirdziņu pastāvīga dalībniece, atgādināja, ka starp viņas kolēģiem ir gan vientuļās māmiņas, gan vecāki, kas audzina bērnus ar autismu, gan citi sarežģītā situācijā nonākuši cilvēki. Viņiem Ziemassvētku tirdziņi ir ļoti svarīgs ienākumu avots. Tirdzniecība tīmeklī izeju nenodrošina: dažas preces var pārdot "dzīvajā", bet internetā tas ir grūti vai pat neiespējami.
"Ļoti skumji, ka aizliegta tirdzniecība Doma laukumā, Līvu laukumā un Esplanādē, kur ir milzīga garāmgājēju plūsma un var noteikt "zaļo režīmu" tirdzniecībā ar sertifikātiem un ierobežojumiem. (..) Amatnieki ir neizpratnē par faktu, ka aizliegts tirgot zem klajas debess, lai arī tur var nodrošināt 2 metru distanci starp klientiem, un vienlaikus mēs redzam rindas dažos veikalos, kur cilvēki stāv stundām ilgi. Tas rada neizpratni un apātiju," viņa konstatēja.
Hercogs - Sputnik Latvija, 1920, 22.11.2021
Pasaulē
Ceturtais pandēmijas vilnis Vācijā var izputināt restorānus
Kaņevska atklāja, ka daudzi amatnieki brauc tirgoties uz Lietuvu un Igauniju, kur gadatirgi ir atļauti.
"Protams, amatniekiem tagad ir grūti laiki. Kad paziņoja, ka pēc 15. novembra visi varēs strādāt "zaļajā režīmā", viņi sāka aktīvi izgatavot produkciju – vainagus, dekoru, dāvanas, daudz ko citu. Bet tagad viņi nezina, vai varēs to pārdot. Protams, noskaņojums ir bēdīgs," ainu papildināja gadatirgu organizatore Maira Ādmine.
Viņa piezīmēja, ka premjerministra paziņojums televīzijā iededzis zināmu gaismu tuneļa gala, taču pagaidām ar to iemesls optimismam ir noslēdzies.
Ziņu lente
0