Pasaulē

Ceturtais pandēmijas vilnis Vācijā var izputināt restorānus

© Sputnik / Динара НикифороваHercogs
Hercogs - Sputnik Latvija, 1920, 22.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bāriem, kafejnīcām un restorāniem decembris ir svarīgākais mēnesis gadā, taču šogad klienti aizvien biežāk atsakās no Ziemassvētku korporatīviem un ģimenes svētkiem.
RĪGA, 22. novembris — Sputnik. Ja restorāni Vācijā varēs uzņemt tikai no Covid-19 vakcinētos un pārslimojušos ar testa rezultātu, restorānu īpašniekiem, klāsies smagi, stāsta DW.
Kafejnīca "Cafélysée" pašā Āhenes centrā Vācijas rietumos gaida apmeklētājus. Baltas, akurāti salocītas salvetītes uz marmora galdiņiem, līdzās galda piederumi, vīna bokāli, šķīvji maizei un uzkodām. Pusdienu laiks, taču kafejnīca ir tukša.
Путешествие, аэропорт - Sputnik Latvija, 1920, 22.11.2021
Latvijā
Tikai pēc divu ES valstu apmeklēšanas nevakcinētājiem nav jāievēro pašizolācija
"Parasti uzņemam no 60 līdz 80 viesus dienā, - stāsta restorāna īpašnieks Konstantīns Arhontoglu. – Tomēr kopš novembra sākuma ar katru dienu viņu skaits samazinās."
Inficēto skaits Vācijā aug. Valstī sasniegts rekordliels infekcijas līmenis – 319,5 gadījumi uz 100 tūkstošiem cilvēku. Valstī runā par ceturto pandēmijas vilni.
Divu nedēļu laikā klienti aizvien biežāk atsakās no Ziemassvētku korporatīvajiem pasākumiem un ģimenes svētkiem, sūdzas restorators: "Mums atteica viena banka. 50 tās darbinieki gribēja organizēt pie mums korporatīvās vakariņas. Pasūtīti korporatīvi kopumā 1500 cilvēkiem. Taču divas trešdaļas jau anulētas."
Bāriem, kafejnīcām un restorāniem decembris ir ļoti svarīgs, ienākumi šajā laikā parasti ir par 50% lielāki nekā citos mēnešos. Pirms Ziemassvētkiem kafejnīcas un restorāni pieņem papildu darbiniekus. Vācijas tirgū interese par šo nozari nav liela, tāpēc Konstantīns Arhontoglu meklē personālu Grieķijā, Spānijā, Itālijā un Tunisijā.
Сотрудники медицинского стационара на территории больничного комплекса в Коммунарке - Sputnik Latvija, 1920, 22.11.2021
Pasaulē
PVO izsaka nelabvēlīgu mirstības no Covid-19 prognozi Eiropai
Viņš noslēdzis ilgtermiņa darba līgumus un parūpējies par mājokļiem. Līgumus lauzt viņš nevar.
"Es nevaru teikt cilvēkiem, ka restorāns nenes peļņu, tāpēc viņiem jādodas mājās. Viņi ir tiesiski aizsargāti no atlaišanas," viņš paskaidroja.
Pagaidām nav zināms, kā segtk izdevumus: "Mēs vēl neesam pārvarējuši iepriekšējās izolācijas sekas. Jau pusgadu es nemaksāju algu pats sev, bet drīz vien būs jāsāk izmaksāt kredītu, ko valsts izsniedza pandēmijas periodā. Tas viss mani ļoti biedē."

3G noteikums

Pagaidām Āhenē ir spēkā 3G noteikums – tas nozīmē, ka restorānus var apmeklēt tikai izslimojušie, vakcinētie vai ar negatīvu testa rezultātu (vācu val.: genesen, geimpft, getestet). Taču Ziemeļreinas-Vestfālenes zemē tiek ieviests noteikums 2G, proti, nevakcinētajiem būs aizliegts apmeklēt restorānus, bārus un kafejnīcas.
Вакцинация мигрантов от COVID-19 в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 16.11.2021
Baltijā
Latvija apdzen Igauniju pēc vakcinēto iedzīvotāju skaita
640 km no Āhenes, Berlīnē, ir spēkā 2G+ noteikums, tātad vakcinētajiem vai izslimojušajiem ir jāuzrāda negatīvs koronavīrusa tests. Vinčenco Berenjī, restorators no Vilmersdorfas, bīstas, ka tagad apmeklētāju skaits viņa restorānā "Kurpfalz-Weinstuben" kritīsies.
"Tagad mēģinu nodrošināt saviem viesiem iespēju veikt testu jau restorānā. Mēģinu skatīties uz priekšu, domāt un rīkoties konstruktīvi," viņš stāšta.
Epidemioloģisko pasākumi viņa restorānā tiek stingri ievēroti.
"Tas, protams, nav īsti labi, jo daļa klientu, saskaroties ar kontroli, dusmojas un aiziet. Daži apgalvo, ka tas atgādina robežkontroli. Citi protestē un jautā, vai patiešām tāda kontrole ir nepieciešama. Viens mans darbinieks visu vakaru bija spiests pārbaudīt apmeklētājus. Pēc tam viņš teica, ka nekad vairs tādu darbu nedarīs," atcerējās Berenjī.
Праздничный салют в честь дня рождения Риги - Sputnik Latvija, 1920, 15.11.2021
Latvijā
Salūta nebūs: Latvijas Kultūras ministrija aicināja aizliegt uguņošanu
Vissliktākais ir tas, ka viņš ir spiests atteikt viesiem, ja viņiem nav digitāla vakcinācijas sertifikāta, kāds tagad vajadzīgs Berlīnē: "Tā gadās aizvien biežāk: cilvēkus nelaiž, bet viņi pēc tam grib atriebties, raksta internetā sliktas atsauksmes par mūsu iestādi."

Izolācija ir neizbēgama?

Arī Berlīnē atsakās no Ziemassvētku korporatīviem, tomēr sarūk arī parasto apmeklētāju skaits.
"Vakar mēs gaidījām lielu grupu cilvēku, kuri pasūtīja ceptu zosi. Tā jau bija cepeškrāsnī, kad viņi piezanīja un atteicās, - stāstīja restorators. – Pagājušajā piektdienā neatnāca 40 cilvēki, lai arī viņiem bija rezervēti galdiņi, bet viņi pat nebrīdināja, ka neatnāks."
Tā notiek arī citviet.
"Pirms pāris dienām tikos ar saviem kolēģiem, neviens nezina, kā klāsies tālāk," saka Berenjī.
Vakcinācijas punkts tirdzniecības centrā Rīgā - Sputnik Latvija, 1920, 14.11.2021
Pasaulē
Uzticības deficīts: kāpēc Austrumeiropā nevēlas vakcinēties pret Covid-19
Viņš uzskata, ka devembrī atkal ieviesīs izolāciju.
"Ja dati pieaugs, valdībai nekas cits neatliks. Taču bez valsts finansiālas palīdzības mēs neizdzīvosim," viņš uzsvēra.
Arhontoglu uzskata, ka izolācija pat būtu vietā: "Ja tā klāsies tālāk, un ienākumi kritīsies, lielās iestādes noturēsies virs ūdens 2-3 mēnešus. Es domāju, būs labi, ja mēs slēgsim durvis izolācijas dēļ – valsts būs spiesta apmaksāt tekošos izdevumus, un situācija pakāpeniski normalizēsies."
Viena no abām viņa kafejnīcām jau slēgta personāla trūkuma dēļ: "Mūsu pavāri iepriekšējās izolācijas laikā aizbrauca uz Itāliju un tagad strādā Šveicē vai Austrijā, jo tur maksā vairāk." Konstantīns aizvien biežāk lauza galvu, vai ir vērts turpināt biznesu Vācijā.
Ziņu lente
0