Pasaulē

Izņēmuma kārtā: "Gazprom" nepārtrauks gāzes piegādes Moldovai līdz jaunam maksājumam

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankas"Gazprom" logo
Gazprom logo - Sputnik Latvija, 1920, 25.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Gazprom" apsolīja izpildīt Moldovas lūgumu un pagaidīt līdz darba nedēļas beigām, kad valsts norēķināsies par piegādāto gāzi.
RĪGA, 25. novembris – Sputnik. "Gazprom" izņēmuma kārtā piekritis izpildīt Moldovas lūgumu un līdz piektdienai nepārtraukt gāzes piegādes maksājuma kavēšanās dēļ, informēja Krievijas koncerna oficiālais pārstāvis Sergejs Kuprijanovs.
Iepriekš, 24. novembrī Kuprijanovs informēja, ka beidzas par 48 stundām atliktais termiņš, kas bija piešķirts Kišiņevai pēc tam, kad 22. novembrī paredzētais maksājums par gāzes piegādēm nebija saņemts.
"Moldovas valdība vērsās pie "Gazprom" ar lūgumu nepārtraukt gāzes piegādes. Pie tam Moldova pilnībā atzīst "Gazprom" tiesības spert atbilstošos soļus un apņemas pilnā apmērā veikt maksājumus piektdien, šī gada 26. novembrī. "Gazprom" izņēmuma kārtā, demonstrējot labo gribu un sapratni par to, kādā sarežģītā situācijā var nonākt Moldovas Republikas pilsoņi, piekrita izpildīt lūgumu," teica Kuprijanovs.
Viņš norādīja, ka "Gazprom" cer: Moldova pilnā apmērā izpildīs visas līgumā paredzētās saistības un savlaicīgi veiks tekošos maksājumus par gāzi. "Līgumsaistības ir jāizpilda," piebilda Kuprijanovs.
Vakar kļuva zināms, ka Moldovas premjerministre Nataļja Gavrilica vērsās pie parlamenta ar lūgumu ārkārtas kārtībā izskatīt 2021. gada valsts budžeta likuma grozījumu, lai piešķirtu līdzekļus "Gazprom" parāda segšanai. Ja Moldovas parlamenta pastāvīgais birojs apstiprinās premjera lūgumu, grozījumi tiks iekļauti 25. novembra parlamenta sēdē.
29. oktobrī "Gazprom" un "Moldovagaz" pagarināja līgumu par gāzes piegādēm uz pieciem gadiem. "Gazprom" paziņoja, ka, ņemot vērā situāciju Moldovā, tika pieņemts lēmums parakstīt līgumu gandrīz pilnībā atbilstoši Kišiņevas noteikumiem, taču ar noteikumu savlaicīgi un pilnā apmērā segt tekošos maksājumus par gāzi.
Здание компании Газпром в Москве  - Sputnik Latvija, 1920, 24.10.2021
Krievijā
"Gazprom" pārtrauks piegādes, ja Moldova neapmaksās parādu par gāzi
"Gazprom" un Moldovas pārrunas jautājumos par gāzes piegādēm un atbilstošo līgumu bija visai ilgstošas. Kuprijanovs atzīmēja, ka Krievijas koncerna piedāvājumi par līguma noteikumiem, gāzes cenām bija atbilstoši tirgus noteikumiem un veidoti uz biržas gāzes darījumu bāzes". Moldova, pēc viņa vārdiem, pieprasīja atvieglojumus gāzes cenu jomā.
Pēc līguma parakstīšanas Kišiņeva paziņoja, ka jaunajā dokumentā tiek izmantota Moldovas piedāvātā formula. Saskaņā ar Moldovas datiem, gāzes cena novembrī republikai sastāda apmēram 450 dolārus par tūkstoš kubikmetriem. Puses vienojās arī par kompānijas "Moldovagaz" uzkrātā parāda auditu 2022. gadā.
Ziņu lente
0