Baltijā

Pirotehniskie līdzekļi un gāze – tā poļi dzen prom bēgļus no robežas

© Государственный пограничный комитет Республики БеларусьОбстановка в районе пункта пропуска "Брузги" на польско-белорусской границе
Обстановка в районе пункта пропуска Брузги на польско-белорусской границе - Sputnik Latvija, 1920, 24.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pret migrantiem, kuri pie robežas gaida atļauju iebraukt Vācijā, Polija jau izmantojusi ūdensmetējus, asaru gāzi, gaismas un trokšņa granātas un pirotehniskos sprādzienu imitācijas līdzekļus.
RĪGA, 24. novembris – Sputnik. Polijas varasiestāžu darbinieki izmantojuši speciālus līdzekļus, lai padzītu uz Baltkrievijas teritoriju migrantu grupu, vēsta Sputnik Baltkrievija.
Baltkrievijas Valsts robežsardzes komitejas dati liecina, ka 23. novembra naktī Polijas karavīri mēģinājuši padzīt Tuvo Austrumu valstu izcelsmes migrantus no robežas Baltkrievijas teritorijā. Bēgļi atteicās aiziet, un no Polijas puses pāri nožogojumiem lidoja sprādzienu imitatori, tika pielietota asaru gāze.
Председатель партии EKRE Март Хельме - Sputnik Latvija, 1920, 23.11.2021
Baltijā
Kā 1944. gadā: vai Igaunija ir gatava "pļaut" migrantus ar ložmetējiem
"Tamlīdzīgas darbības veiktas ar mērķi radīt agresīvu atbildes reakciju no bēgļu puses un radīt priekšnoteikumus kārtējai provokācijai uz robežas," uzsvēra baltkrievu robežsargi.
Baltkrievijas Valsts robežsardzes komiteja uzsvēra, ka poļu varasiestāžu darbinieki rada spriedzes avotus, padzenot migrantus no robežas.
"Polijas varasiestāžu darbinieku lēmums izmantot pirotehniskos imitatorus, gaismas un trokšņa granātas, ūdensmetējus un gāzi, pārkāpj starptautiskās normas, tā ir tieša agresija pret bēgļu grupām," norādīja baltkrievu robežsargi.
С детьми на морозе в палатках: лагерь мигрантов на белорусско-польской границе - Sputnik Latvija, 1920, 10.11.2021
Video
Ar bērniem teltīs aukstumā: migrantu nometne pie Polijas robežas
Novembrī uz Polijas un Baltkrievijas robežas izveidojās migrantu grupa, vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku. Pārsvarā tās vidū ir kurdu pārstāvji. Cilvēki vairākkārt mēģināja pārvarēt robežu, nokļūt ES teritorijā. Polijas varasiestāžu darbinieki apturēja migrantus ar speclīdzekļu palīdzību. Daļa bēgļu patlaban uzturas transporta un loģistikas centrā Baltkrievijā, citi palikuši pie robežas.

Krimināllieta

Baltkrievijas izmeklēšanas komiteja Polijas varasiestāžu darbinieku darbības klasificēja kā noziegumu pret cilvēces drošību un ierosināja krimināllietu saskaņā ar atbilstošu pantu, jo migranti atradās Baltkrievijas teritorijā. Baltkrievijas IK priekšsēdētājs Dmitrijs Gora pieļāva, ka poļu cietsirdīgās darbības, migrantiem mēģinot šķērsot robežu, bija izplānotas iepriekš.
"Mēs pārbaudām versiju par to, ka Polijas varasiestāžu darbības bija iepriekš ieplānotas, jo 16. novembrī, laikā, kad migrantu grupa ieradās caurlaides punktā, tur jau bija koncentrēti Polijas varasiestāžu spēki. Šie apstākļi, iespējams, liecina par iepriekš izplānotu provokāciju," paziņoja Gora.
Польские пограничники применяют водомет в районе пункта пропуска Брузги на польско-белорусской границе  - Sputnik Latvija, 1920, 21.11.2021
Latvijā
Vai Latvijā pielietos ūdensmetēju pret migrantiem?
Viņš uzsvēra, ka katrai Polijas varasiestāžu pārstāvju darbībai tiks sniegts tiesiskais vērtējums. Par cietušajiem atzīti vairāk nekā simt bēgļi un vairāki žurnālisti.
Gora pastāstīja, ka speclīdzekļu – spēcīgu indīgu vielu pielietošanas rezultātā fiksēti elpošanas orgānu bojājumi, ķīmiskie apdegumi un miesas bojājumi, vienam cilvēkam radušās aizdomas par lauztām ribām. No cietušo apģērba un zemes ņemtie paraugi ar toksisku un kairinošu vielu pēdām nodoti ekspertīzei.
Baltijas valstis un Polija vasarā ziņoja par augošu nelegālo migrantu plūsmu uz ES caur Baltkrieviju. Rietumi uzveļ atbildību ar notiekošo Minskai, kas apsūdzības noliedza. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko atzīmēja, ka ES sankciju dēļ valstij nav ne naudas, ne spēku, lai pastiprināti savaldītu nelegālo migrantu plūsmu.
Польские пограничники применяют водомет в районе пункта пропуска Брузги на польско-белорусской границе  - Sputnik Latvija, 1920, 18.11.2021
Pasaulē
"Bez sirds un smadzenēm": Lukašenko parādījis pasaulei Polijas tumšo pusi
Ziņu lente
0