Politika

Ķīna pazemina diplomātisko attiecību līmeni ar Lietuvu

© Pixabay / PPPSDavidФлаг Китая
Флаг Китая - Sputnik Latvija, 1920, 22.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīnā novērtēja Taivānas pārstāvniecības atklāšanu Viļņā, kā rupju iejaukšanos ĶTR iekšlietās.
RĪGA, 22. novembris - Sputnik. Lietuvā tika atklāta Taivānas pārstāvniecība, kam sekoja tūlītēja Ķīnas reakcija, vēsta Sputnik Lietuva.
Pekinā Taivānas pārstāvniecības atklāšanu Viļņā novērtēja, kā Lietuvas "atteikšanos no politiskajām saistībām", kuras valsts uzņēmusies, nodibinot diplomātiskās attiecības ar Ķīnu. Ķīnas Ārlietu ministrijā paziņoja, ka šāds lēmums apdraud ĶTR suverenitāti un teritoriālo integritāti, turklāt tā ir rupja iejaukšanās Ķīnas iekšlietās.
Taivānas GKS iznīcinātāji  F-16 - Sputnik Latvija, 1920, 15.10.2021
Viedoklis
"Viņi gatavojas karam". Kas sācies Dienvidķīnas jūrā
ĶTR valdība pieņēma lēmumu pazemināt diplomātisko attiecību līmeni ar Lietuvu, turpmāk valsts interesēs Baltijas valstī pārstāves zemākā ranga diplomāts — pilnvarotais lietvedis.
Ķīnā uzver, ka, atklājot Taivānas pārstāvniecību, Lietuva radījusi "kliedzošu precedentu", kā arī nodarījusi kaitējumu diplomātisko attiecību politiskajam pamatam vēstnieku līmenī.
ĶTR Ārlietu ministrijā aicināja Viļņu labot savas kļūdas.
Jāatzīmē, ka Ķīna atsauca savu vēstnieku no Viļņas augustā, bet Lietuvas vēstniece atgriezusies no Pekinas uz konsultācijām 4. septembrī.
Savukārt Lietuvas Ārlietu ministrija pauda nožēlu saistībā ar Ķīnas lēmumu neatgriezt vēstnieku uz Viļņu un pazemināt diplomātisko attiecību līmeni.
 Polijas prezidents Andžejs Duda un Lietuvas prezidents Gitans Nausēda - Sputnik Latvija, 1920, 14.09.2021
Viedoklis
Draudzība kūst acu priekšā. Polijai dara raizes Lietuvas attiecības ar Ķīnu
Pekinā vairākkārt brīdināja Lietuvu atturēties no mēģinājumiem virzīt Taivānas jautājumu. Par šādām sekām republikas valdību brīdināja, tai skaitā Lietuvas politiskie darbinieki un eksperti.
Oficiālās attiecības starp Ķīnas centrālo valdību un tās salu provinci tika pārtrauktas 1949. gadā, kad pēcsakāves Pilsoņu karā ar Ķīnas Kompartiju Gomindana armija ar Čanu Kaiši priekšgalā pārcēlās uz Taivānu. Biznesa un neformālie kontakti starp salu un kontinentālo Ķīnu tika atjaunoti 1980. gadu beigās. Kopš 1990. gadu sākuma tie sāka uzturēt kontaktus ar nevalstisko organizāciju starpniecību – Pekinas attiecību caur Taivānas šaurumu attīstīšanas organizāciju un Taibejas apmaiņas fondu caur šaurumu.
Ziņu lente
0