Pasaulē

Nosaukts galvenais dabiskais faktors, kas apdraud dzīvību uz Zemes

Zeme - Sputnik Latvija, 1920, 20.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dāņu zinātniskais žurnālists uzskata, ka lielākos dabiskos draudus dzīvībai uz Zemes rada supervulkāns.
RĪGA, 20. novembris — Sputnik. Dāņu izdevuma "Berlingske" zinātniskais žurnālists Larss Henriks Ogors paziņoja, ka lielākos dabiskos draudus dzīvībai uz Zemes rada supervulkāns, vēsta RIA Novosti.
Šo informāciju Ogors vēsta savā nesen iznākušajā darbā "Lielā ļaunā katastrofu grāmata", un tās fragmentus pārpublicēja Berlingske.
Globālā katastrofa - Sputnik Latvija, 1920, 14.11.2021
Viedoklis
Klimatiska izgāšanās. Zinātnieki uzskata: globāla katastrofa ir nenovēršama
Eksperts atgādināja par vulkāna izvirdumu, kas pirms 75 tūkstošiem gadu notika Sumatras salā. "Milzīgas teritorijas klāja līdz 400 metrus biezs lavas, kvēpu un pelnu slānis. Tajā uz mūžīgiem laikiem bija aprakti visi augi un dzīvnieki vairāku simtu metru rādiusā no vulkāna," raksta Ogors.
Vulkāns izverda tik milzīgu pelnu un gāzes masu, ka to mākoņi aizsedza lielāko daļu Āzijas un aizturēja Saules gaismu – virs šīs Zemes daļas iestājās nakts. Dabas katastrofas rezultātā iestājās vulkāniskā ziema, temperatūra visā pasaulē uz vairākiem gadiem vidēji kritās par desmit grādiem.
"Atliek tikai minēt, kā tas viss ietekmēja mūsu senčus," rakstīja eksperts un piezīmēja, ka dažus gadus vēlāk, kad pēc izvirduma pasaulē atgriezās siltums, uz Zemes bija palikuši tikai daži tūkstoši cilvēku.
Беспокойный вулкан Фуэго в Гватемале - Sputnik Latvija, 1920, 22.11.2018
Video
Vulkāns Fuego Gvatemalā pamodies piekto reizi pusgada laikā
Cilvēce pārvērtās par izmirstošu sugu, rezumēja Ogors.
Iepriekš kļuva zināms, ka ģeologi, kas pētīja snaudošo supervulkānu Toba Sumatras salā Indonēzijā, konstatēja – tā dzīlēs turpinās magmas uzkrāšanās.
Eksperimenti un digitālie modeļi liecina, ka supervulkānu izvirdumi sākas, šķidrajai magmai paceļoties caur Zemes garozu – paceļoties no vairāk nekā desmit kilometru dziļuma, magma strauji izplešas, sākas sprādziens un katastrofāls izvirdums.
Materiālu pilnā apjomā pārpublicēja portāls InoSMI.
Ziņu lente
0