Pasaulē

Krievija izmēģinājumos notriekusi satelītu, ziņo ASV karavīri

© NASAТропический шторм с борта МКС
Тропический шторм с борта МКС - Sputnik Latvija, 1920, 17.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV kosmisko spēku grupējums ziņoja, ka Krievija pretsatelītu sistēmu izmēģinājumos notriekusi Padomju Savienības laiku satelītu.
RĪGA, 17. novembris - Sputnik. ASV Kosmisko spēku štābs apgalvo, ka pretsatelītu sistēmu izmēģināšanai Krievija notriekusi padomju laika orbitālo aparātu, vēsta RIA Novosti.
"Krievija izmēģināja rektascensijas pretsatelītu raķeti 15. novembrī. Tā trāpīja Krievijas satelītam "Kosmos 1408" un radīja atlūzu lauku zemā Zemes orbītā," teikts informācijā presei, kas publicēta Kosmisko spēku štāba vietnē.
Истребитель-перехватчик МиГ-31 - Sputnik Latvija, 1920, 28.05.2021
Viedoklis
Krievija spēj aizsargāt pasauli no 8000 NATO spārnotajām raķetēm
Militārpersonas to nosauca par nevērību pret kosmosa drošību. Paziņojumā apgalvots, ka satelīta atlūzas apdraudēšot kosmiskos aparātus un misijas, liks izpildīt manevrus, lai novērstu sadursmes.
Kosmisko spēku štābs ir pārliecināts, ka Krievijas izstrādātās pretsatelītu sistēmas apgrūtināšot kosmosa izmantošanu ASV un to sabiedrotajiem, graušot stratēģisko stabilitāti un radīšot draudus.
Nedēļas sākumā ASV Valsts departaments paziņoja, ka Krievija esot "neapdomīgi" izmēģinājusi pretsatelītu ieroci, kā rezultātā it kā apdraudēti astronauti Starptautiskajā kosmiskajā stacijā.
Krievijas aizsardzības ministrs apstiprināja, ka notikuši sekmīgi pretsatelītu raķetes izmēģinājumi – tā "ar juveliera precizitāti" trāpījusi vecam satelītam.
Испытательный пуск новой российской противоракеты на полигоне Сары-Шаган - Sputnik Latvija, 1920, 26.12.2020
Viedoklis
"Pa ādu dabūs visi": ko ASV slēpj aiz vārdiem par "Krievijas draudiem"
"Mēs patiešām sekmīgi izmēģinājām perspektīvu sistēmu. Tā ar "juveliera precizitāti" trāpīga vecam pavadonim," Sergejs Šoigu atklāja sarunā ar žurnālistiem armijas daļas inspekcijas laikā Voroņežas apgabalā.
Sergejs Šoigu uzsvēra, ka, saskaņā ar aplēsēm un novērojumiem, satelīta fragmenti nerada nekādu risku objektiem kosmosā.
2020. gada decembrī ASV Kosmisko spēku vadība jau ziņoja, ka Krievija izmēģinājusi jaunu raķeti, kas paredzēta satelītu likvidācijai. Par Krievijas pretsatelītu raķetes iepriekšējiem izmēģinājumiem amerikāņi stāstīja arī aprīlī. Toreiz Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka tādējādi Vašingtona cenšas attaisnot savus plānus – bruņojuma dislokāciju kosmosā.
Корабль Союз МС, пристыкованный к МКС - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2020
Lielbritānija pārmet Krievijai bruņojuma izmēģinājumus kosmosā
Jāpiebilst, ka analoģisku bruņojumu izstrādā gan pašas Savienotās Valstis, gan citas valstis. Piemēram, 1985. gadā ASV ar pretsatelītu raķetes ASM-135 ASAT palīdzību, ko palaida iznīcinātājs F-15, 555 kilometru augstumā notrieca savu zinātnisko satelītu Solwind. 2008. gadā 247 kilometru augstumā ar amerikāņu kuģa pretraķešu šāviņu SM-3 tika iznīcināts militārais satelīts USA-193.
Krievijas Kosmiskās politikas institūta vadītājs Ivans Moisejevs paziņoja, ka ASV augstākās militārpersonas stāsta par draudiem, ko Ķīna un Krievija rada tās kosmiskajiem līdzekļiem, lai "izsistu" Kongresā papildu finansējumu. Eksperts atgādināja, ka paziņojumi par apdraudējumu, ko kosmiskie līdzekļi rada objektiem uz zemes un citiem kosmiskajiem līdzekļiem, pastāv kopš brīža, kad tika palaists pirmais mākslīgais Zemes pavadonis.
Ziņu lente
0