Viedoklis

Krievija spēj aizsargāt pasauli no 8000 NATO spārnotajām raķetēm

© Sputnik / Нина Падалко / Pāriet pie mediju bankasИстребитель-перехватчик МиГ-31
Истребитель-перехватчик МиГ-31 - Sputnik Latvija, 1920, 28.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tūkstošiem lielā darbības rādiusa spārnoto raķešu, ko sakrājušas Ziemeļatlantijas alianses valstis, nav nekā kopīga ar aizsardzību un drošību.
Trieciena kompleksi radīti agresijai. Agrāk NATO raķetes "regulēja krīzes" un "sēja demokrātiju" Irākā, Dienvidslāvijā, Lībijā, Sīrijā. Tagad vienīgi Krievijas varenais pretraķešu bruņojums savalda aliansi un neļauj tiražēt agresīvas militārās operācijas Eirāzijas neatkarīgo valstu teritorijā, ko Vašingtona un Brisele patvaļīgi pasludina par "atstumtajiem", stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Krievijas aizsardzības koncerna "Almaz Antey" ģenerāldirektors Jans Novikovs paziņoja, ka NATO valstis "sakrājušas" vairāk nekā 8000 jaunu spārnoto raķešu un tas ir gaisa kosmiskā uzbrukuma galvenais ierocis. Piedevām ASV slepenie kosmoplāni X-37 Zemes orbītā var nest kodolieročus. "Oficiāli paziņots, ka aparāti izstrādāti dažādiem zinatniskajiem mērķiem un izlūkošanai. Tomēr mēs saprotam, ka mazais aparāts ar brīvām tilpnēm, mūsu ieskatā, var uzņemt līdz trīs kodollādiņus, lielais – līdz sešus."
Зенитные ракетные комплексы С-400 Триумф - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2021
Viedoklis
"Sasniegs pat kosmosā": kāpēc NATO bīstas no Krievijas sistēmas S-500
Savienotās Valstis plāno līdz 2025. gadam nogādāt orbītā vēl divus kosmiskos aparātus un palielināt X-37 grupējumu līdz astoņām vienībām, un tas ir nopietns izaicinājums. Tomēr Jans Novikovs uzsvēra, ka Krievija var stāties pretī jebkādiem mūsdienīgajiem gaisa kosmiskā uzbrukuma līdzekļiem.
Koncerns "Almaz Antey" ražo vairāk nekā 30 veidu daudzfunkcionālos mobilos radiolokacijas kompleksus. Piemēram, RLS "Nebo M" teicami "saskata" jauās mazpamanāmās kara lidmašīnas, arī ASV iznīcinātājus F-22 Raptor un F-35 Lightning II. Līniju turpina spēcīgās PGA-PRA zenītraķešu sistēmas – S-400 "Triumf" un S-500 "Prometey", kam nav analogu visā psaulē. Šāda bruņojuma attīstība ir Krievijas stratēģiskā prioritāte. Jauni izaicinājumi un draudi prasa operatīvu un efektīvu reakciju, Aizsardzības ministrijas un aizsardzības rūpniecības kompleksa apspriedes militārās celtniecības un bruņojuma attīstības jautājumos sākās 25. maijā. Tās vada prezidents Vladimirs Putins.

Draudi no kosmosa

Lielā darbības rādiusa spārnotās raķetes mediji jau sen "izjaukuši pa skrūvītēm". Pirmo 220 diennaktis ilgo lidojumu ārpus Zemes atmofēras robežām kosmoplāns US Space Force X-37 izpildīja 2010. gadā, tomēr vēl aizvien nekas daudz par to nav zināms. Programma aizslepenota jau 2004. gadā, un vēl pavisam nesen speciālisti zīlēja, vai kosmoplāns nes militārus draudus vai ir tikai NASA un aģentūras DARPA zinātniskais eksperiments? Ar katru startu aug laiks, ko daudzkārtējās lietošanas bezpilota lidaparāti pavada orbītā. Piemēram, X-37 ceturtais lidojums ilga 718 diennaktis, piektais – 780.
Saskaņā ar oficiālo informāciju, programma X-37 ir eksperimentāla tehnoloģiju pilnveidošana daudzkārtējo bezpilota kosmisko kuģu jomā ar derīgo kravu. Aparāts ir 9 m garš, spārna vēziens – 4,5 m, starta svars – 5 tonnas, un tas spēj uzņemt (centrālajā tilpnē ar vairāku kubikmetru tilpumu) aptuveni tonnu noderīgās kravas. kosmoplāna aprises atgādina PSRS daudzkārtējo kuģi "Buran" vai amerikāņu Space Shuttle.
Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Viedoklis
"Pasaule mainīsies": kā Krievijas armija karos tuvākajos gados
Amerikāņu kosmoplāni tiek palaisti ar nesējraķešu "Atlas V 501" un "Falcon 9" palīdzību. Zemes orbītā 200-750 km augstumā aparāti veica izlūkošanu, manevrēja, nometa lietderīgo kravu. 23. maijā izdevums "Military Watch" atklāja aparāta specializācijas noslēpumu: "X-37 var izdarīt kodoluzbrukumu no kosmosa". Tādas iespējas aizliedz starptautiskie līgumi, tomēr izdevuma autori jau virsrakstā iezīmēja arī domājamo mērķi: "Vai Krievija spēj apturēt X-37 kodoltriecienu?". Amerikāņi uzskata, ka tamlīdzīgi aparāti var dāvāt ASV izšķirošo priekšrocību potenciālajā nākotnes karā. Faktiski X-37 ir kosmosa militarizācijas programmas elements. ne velti 2019. gadā tika oficiāli radīts ASV Bruņoto spēku sestais veids – Kosmiskie spēki. Krievija ir spiesta adekvāti reaģēt uz draudiem no kosmosa.

Asimetriska atbilde

Ekonomiski neizdevīgi būtu radīt "simetrisku" bezpilota kosmisko iznīcinātāju floti, lai arī tehnoloģiski tas ir iespējams, un tādi aparāti Krievijas rīcībā ir. Efektīvāk un lētāk ir radīt mūsdienīgu pretraķešu un pretsatelītu aizsardzību uz zemes.
Nepieciešamības gadijumā Krievijas PGA-PRA tālās darbības hiperskaņas sistēma S-500 "Prometey" sekmīgi "nocels" no orbītas pretinieka kosmiskās lidmašīnas un satelītus. S-500 īpatnīas būtiski pārspēj sistēmu S-400 un nodrošina mērķu likvidāciju 600 km rādiusā, kas pārvietojas ar ātrumu līdz 25 tūkst. km/h. Sistēma "Prometey" ir izstrādāta cīņai ar plaša spektra tehniku, ieskaitot gaisa un kosmiskā uzbrukuma līdzekļus (arī tos, kas pagaidām nav pat vēl izgudroti) līdz 200 km augstumā. Atgādināšu, ka ZRS S-400 "Triumf" izstrādāta, ņemot vērā ASV Gaisa spēku piektās paaudzes iznīcinātāju F-22 и F-35 iespējas, strādā augstumā no 5 metriem līdz 60 kilometriem, mērķa likvidācijas rādiuss – 400 km.
Krievijas smago iznīcinātāju-pārtvērēju nākamā paaudze - MiG-41 – tiks izstrādāta pārsvarā kaujām tuvākajā kosmisā. Iepriekš korporācijas "MiG" ģenerāldirektors Iļja Tarasenko paziņoja, ka tgehnoloģiski novatoriskā lidmašīna sasniegs 4-5 Mahu, tātad vairāk nekā 6000 km/h ātrumu un izpildīs uzdevumus kosmosā. Pilotējamais aparāts tiek izstrādāts ar perspektīvu pāriet pie bezpilota versijas ražošanas.
Корвет Тихоокеанского флота Совершенный - Sputnik Latvija, 1920, 04.01.2021
Viedoklis
Trieciena arsenāls. Kādus jaunumus Krievijas armija saņems 2021. gadā
Šodien pretinieka kosmisko lidmašīnu un satelītu neitralizācijai Krievijas Gaisa kosmiskie spēki var izmantot modernizētos MiG-31, kas tiek uzskatīti par spēcīgākajiem gaisa cīkstoņiem pasaulē, neskatoties uz piektās paaudzes lidmašīnu parādīšanos. Ceturtās paaudzes iznīcinātājs MiG-31 spēj nest vairāk nekā 9 tonnas smagu arsenālu un pielietot raķetes līdz 2,83 Mahu ātrumam. Saskaņā ar Military Watch datiem, MiG-31 var izmantot bruņojumu arī tuvākajā kosmosā.
Krievijas PGA-PRA mūsdienīgo sistēmu un iznīcinātāju aviācijas fonā amerikāņu bezpilota kosmoplānu X-37 pārākums nav gluži labi saskatāms – tie ir pārāk viegli ievainojami Zemes orbītā. Vēl jo vieglāk pieejami mērķi ir ASV un NATO spārnotās raķetes – to skaits nenodrošīna kvalitatīvu attīstību. Krievija vēl aizvien ir līderis mūsdienīgu bruņojuma sistēmu izstrādes un ražošanas jomā un tādējādi stiprina mieru uz planētas.
Ziņu lente
0