Latvijā

Uzņēmums no Latvijas tiek turēts aizdomās miljoniem dolāru atmazgāšanā

© Pixabay / PublicDomainPicturesДоллары
Доллары - Sputnik Latvija, 1920, 15.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā reģistrēts uzņēmums, iespējams, ticis izmantots desmitiem miljonu nelegāli iegūto dolāru atmazgāšanā.
RĪGA, 15. novembris - Sputnik. Runa ir par kriptovalūtas maiņas platformu "Chatex", kuras darbība tika apturēta pēc ASV sankciju piemērošanas. Uzņēmuma juridiskā adrese ir reģistrēta ēkā, kas daļēji pieder Saeimas deputātes Jūlijas Stepaņenko ("Latvija pirmajā vietā") firmai. Intervijā Latvijas Televīzijai deputāte paziņoja, ka nezinot par SIA "Chatextech" eksistenci, raksta Lsm.lv.
Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzzināja par SIA "Chatextech" saistību ar naudas atmazgāšanu no ASV varas iestādēm. Kompānija uzturēja virtuālās valūtas maiņas platformu "Chatex", kuru krāpnieki izmantoja, lai pārvēstu naudā kiberuzbrukumu rezultātā iegūtos ienākumus.
Банк ABLV - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2021
"Citadele" iegādāsies "ABLV Bank" hipotekāro kredītportfeli: ko tas nozīmē aizņēmējiem
VID informēja, ka runa esot par desmitiem miljonu dolāru, taču caur Latviju nauda nav plūdusi.
"Uzņēmums Latviju izmantoja tikai kā juridisko adresi. Tam nebija neviens birojs, kur kāds fiziski atrastos, ne arī bankas kontu šeit Latvijā. Tātad Latvijas finanšu sistēma šajā gadījumā ir bijusi pasargāta," skaidroja VID Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas pārvaldes direktore Agnese Rudzīte. Zināms, ka kompāniju dibināja Latvijā trīs Krievijas un viens Baltkrievijas pilsonis šī gada sākumā, kā juridisko adresi ēku Ganību dambī 26A. Šajā ēkā ir reģistrētas vairāk nekā 130 juridiskās personas. Tā pieder uzņēmumam "Valmieras 28", kura daļas savukārt pieder Saeimas deputātes Jūlijas Stepaņenko firmai "Wave Media".
Žurnālistu jautājums par Chatextech reģistrēšanu aizkaitināja Stepanenko, viņa atbildēja, ka neko zinājusi neesot.
"Es jūs apsveicu, jūs tiešām esat kaut ko atraduši tādu, ko es nebiju pamanījusi, kur man tiešām nav pienākuma katru dienu sekot līdzi, kas manā īpašumā ir reģistrēts," viņa sacīja.
Евро - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2021
"Liekas, ka tas ir ārprāts": prokuroru pārsteidz Lembergam konfiscētās mantas apjoms
Pēc intervijas Latvijas televīzijai ar žurnālistiem sazinājās deputātēs dzīvesbiedrs Vjačeslavs Stepanenko un paskaidroja, ka paši ar apsaimniekošanu nenodarbojas un ēka nodota pārvaldniekam SIA "TIKSS", kas apliecināja, ka "Chatextech" nomāja nevis telpu, bet gan pastkastīti.
Uzņēmumu reģistrā norādīts, ka ēku īpašniekiem nav pienākuma detalizēti pārbaudīt tajā reģistrētos uzņēmumus, taču būtu vēlams to darīt, lai izvairītos no iespējamiem strīdiem vai skaidrošanās ar tiesībsargājošajām institūcijām.
Savukārt "Chatextech" atteicās komentēt izteiktas apsūdzības. Uzņēmuma vietnē teikts, ka viens no uzņēmuma investoriem saskāries ar juridiskām problēmām Amerikas Savienotajās Valstīs, tāpēc klienti nevar piekļūt savai naudai.
Patlaban uzņēmuma darbība ir apturēta, un tai uzlikts naudas sods 100 000 eiro apmērā.
Президент Банка Латвии Илмарс Римшевичс - Sputnik Latvija, 1920, 17.11.2020
Vairāk nekā 150 tūkstoši eiro: bijušais Latvijas Bankas prezidents iztiesāja algu par gadu
Ziņu lente
0