Viedoklis

Krievijai piedāvā "pasaules karu trijatā"

© AP Photo/Charlie RiedelОбъект управления запуском межконтинентальных баллистических ракет в штате Северная Дакота
Объект управления запуском межконтинентальных баллистических ракет в штате Северная Дакота - Sputnik Latvija, 1920, 12.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija un Ķīna metušas izaicinājumu ASV, atbildot uz anglosakšu diktātu, anglosakšu virskundzību, anglosakšu visatļautību – Atlantijas elites hegemonijas idejām.
Pagājušajā nedēļā amerikāņu izlūkdienesta vadītāju aizēnoja svarīga amerikāņu militārpersona. Patiesībā tā jau tam jābūt. Specdienestiem jābūt neredzamiem, bet karavīriem – avangardā, pat medijos. Tikai šoreiz abi uzstājās ne gluži ierastā ampluā: CIP vadītājs Viljams Bērnss apciemoja Maskavu, bet Štābu priekšnieku apvienotās komitejas priekšsēdētājs Marks Millijs teica runu Aspenas drošības forumā, stāsta Pjotrs Akopovs portālā RIA Novosti.
Bērnsa sarunas Maskavā notika aiz cieši aizdarītām durvīm, bet Millija runu citēja visur. Viens no galvenajiem ģenerāļa postulātiem – sākusies trīspolārās pasaules ēra. ASV iesaistās "trīspolārā kara" konfigurācijā, kurā tām būs jāstājas pretī ne tikai Krievijai kā "aukstā kara" laikos, bet arī Ķīnai, paziņoja Millijs.
ASV karogs - Sputnik Latvija, 1920, 14.10.2021
Pasaulē
ASV vēlas atkal sadalīt pasauli "Jaltas stilā"
Jā, pārsvarā ģenerālis runāja par vērienīgajām pārmaiņām bruņošanās sacensībās, pievērsa uzmanību Ķīnas lielajiem panākumiem un prognozēja: "Ja mēs paši neveiksim fundamentālas pārmaiņas tuvāko 10-20 gadu laikā, mēs būsim konflikta vājā puse." Taču pie tam viņš nonāca pie ģeopolitiskiem slēdzieniem: "Viņi (Ķīna – red.) nepārprotami met mums izaicinājumu reģionālā līmenī. Un tiecas mest izaicinājumu Savienotajām Valstīm pasaules līmenī."
Kā tad īsti Ķīna gatavojas mest militāru izaicinājumu ASV pasaules līmenī? Ieskaut valsti armijas bāzu lokā, tāpat kā amerikāņi ielenkuši Ķīnu? Vēlas uzbūvēt bāzes Kanādā un Meksikā? Noslēgt militāru savienību ar Franciju? Nē? Izrādās, Millijs runā par ģeopolitiskiem, ne militāriem draudiem.
"Viņiem ir ķīniešu sapnis, viņi vēlas mest izaicinājumu tā saucamajai liberālajai kārtībai, kuras pamatā ir 1945. gadā, pēc Otrā pasaules kara izstrādātie noteikumi. Viņi vēlas to pārskatīt. Tātad mums ir valsts, kas kļūst ārkārtīgi varena un vēlas grozīt pasaules kārtību savā labā. Tas būs reāls izaicinājums tuvāko 10-20 gadu laikā, ļoti svarīgs."
Проверка готовности войск РХБЗ к возникновению угрозы заражения вирусными инфекциями - Sputnik Latvija, 1920, 13.10.2021
Pasaulē
Krievija un Ķīna uzskata, ASV militāri bioloģiskās iestrādes ir bīstamas
Tātad Millijs runāja nevis par militāriem draudiem ASV nacionālajām interesēm, bet gan par ģeopolitiskiem draudiem anglosakšu radītajai pasaules kārtībai, draudiem viņu globalizācijas plānam un globālajai virskundzībai. Tas, kurš nepiekrīt atlantistu tiesībām uz hegemoniju, ir ienaidnieks un draudi ASV. Krieviju un Ķīnu amerikāņi dēvē par revizioniskām lielvalstīm, proti, valstīm, kas vēlas grozīt pasaules kārtību. Interesanti, kad tad īsti Maskava un Pekina ir piekritušas vienpolārajai pasaulei, kuras nepabeigto projektu aizstāv atlantisti? Vai tad tām nav tiesību, pat pienākuma aizstāvēt savu pasaules skatījumu? Darīt to kopā, ne vienatnē?
Tāpēc pats interesantākais Millija izteikumos par trīspolāro pasauli nav tas, ka viņš atzinis Krieviju par varenu militāro lielvalsti – Krievijai no tā nav ne silts, ne auksts, - bet gan tas, ka viņš ierunājās par trīspolārā kara koncepciju, trim spēka centriem. Piedevām – brīdināja, ka "mēs vērojam pasauli, ka potenciāli ir stratēģiski daudz nestabilāka, nekā pēdējo 40-70 gadu laikā". Tātad trīspolārā pasaule ir bīstamāka nekā divpolārā.
Kāpēc tas vajadzīgs atlantistiem (bet Millijs vienkārši translē jaunās nostādnes)? Var ilgi izvērtēt pašu trīspolaritātes koncepciju, apstrīdēt, meklēt trūkumus un priekšrocības, taču tas viss ir lieki. Pat kaitīgi, jo pati šī koncepcija ir atklāti provokatīva.
Председатель партии EKRE Март Хельме - Sputnik Latvija, 1920, 30.09.2021
Baltijā
Igauņu politiķis konstatēja Pax Americana krahu: ASV par mums vairs neinteresējas
Tas ir mēģinājums izlikties, ka ASV stājas pretī Ķīnai un Krievijai atsevišķi. Tā nav. Maskava un Pekina nav noslēgušas militāru savienību, taču jau sen strādā kā sabiedrotie. Pie tam neslēpj to – jau pirms diviem gadiem Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievija palīdz Ķīnai veidot raķešu uzbrukuma brīdinājuma sistēmu:
"Tā ir ļoti nopietna lieta, kas kapitāli, kardināli cels ĶTR aizsardzības spējas, jo patlaban tāda sistēma ir vienīgi ASV un Krievijai."
Tātad ģenerālis Millijs cenšas vēlamo padarīt reālu: it kā Ķīna ir austrumos, Krievija – rietumos, bet visam pāri – globālais līderis ASV, kam vajag pārapbruņoties un saglabāt hegemoniju. Tikai tas nav iespējams: Krievija un Ķīna ne tikai metušas izaicinājumu ASV virskundzībai, tās arī strādā kopā. Jāpiebilst, ka Krievijas un Ķīnas izaicinājums nāca kā atbilde, tās ir anglosakšu diktāta, anglosakšu virskundzības, anglosakšu visatļautības – Atlantijas elites hegemonijas idejas – sekas.
Флаги стран участниц Шанхайской организации сотрудничества - Sputnik Latvija, 1920, 19.09.2021
Viedoklis
Krievija un Ķīna mainījušas Āziju. Tagad Amerika to zaudē
Pasaule nav trīspolāra – Amerikai pretī Krievija un Ķīna stājas frontes vienā pusē ar plāniem atņemt tai hegemona pozīciju. Taču pasaule nav arī divpolāra. Nē, tā ir daudzveidīga. Jaunais pasaules līdzsvars būs daudzpolārs. To vēlas panākt gan Krievija, gan Ķīna. Abas valstis nevēlas ieņemt Amerikas vietu jaunajā pasaulē, tās vēlas būvēt pasauli, kurā nebūs nekāda hegemona.
Ja Amerika pārvarēs pārnacionālo spēku diktātu un apjēgs vienkāršo patiesību, tā kļūs par vienu no spēka centriem nākotnes pasaules kārtībā. Ja ne, tā zaudēs visu un pazudīs no pasaules arēnas. Un tas nenotiks Krievijas un Ķīnas kodoltrieciena rezultātā.
Ziņu lente
0