Pasaulē

Somijā plānots iesaukt karadienestā sievietes

© AP Photo / Czarek SokolowskiSomijas armijas karavīrs
Somijas armijas karavīrs - Sputnik Latvija, 1920, 07.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas parlamentā sākusies diskusija par sieviešu iesaukšanu valsts Aizsardzības spēkos.
RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Dienests armijā kļūs populārāks, ja obligātais iesaukums tiks attiecināts arī uz sievietēm, secinājusi Somijas Aizsardzības ministrija. Resora iniciatīvu atbalstīja arī Somijas parlaments, vēsta Sputnik Meedia, atsaucoties uz portālu YLE.
"Parlamenta komisija, kas pagājušajā nedēļā noslēdza darbu, iesaka ieviest obligātu karadienestu sievietēm," vēsta YLE.
Женщина-военнослужащая - Sputnik Latvija, 1920, 09.12.2019
Lai NATO skauž: Latvijas armija aicina sievietes dienēt
Atzīmēts, ka ierašanās pēc izsaukuma militārajā dienestā nenozīmē pienākumu dienēt aizsardzības spēkos, tomēr sievietes, kas centīsies izvairīties no militārā dienesta, likumprojekta autori iesaka sodīt.
Deputāti uzskata, ka šāds jaunievedums veicinās pašreizējās problēmas ar dzimumu nevienlīdzību, kā arī ļaus apkopot datus par pietiekami lielu valsts iedzīvotāju kategoriju, piemēram, par viņu fizisko un psiholoģisko stāvokli.

Saliedētība ar civilo laulību starpniecību?

Statistikas dati liecina, ka šogad 1670 sievietes izmantojušas iespēju brīvprātīgi iziet dienestu Somijas Aizsardzības spēkos. Pie tam daļa jauniesaucamo var nonākt armijas daļās, kur notiek eksperiments, saistīts ar kopīgu dzīvi ar vīriešu dzimuma jauniesaucamajiem. Patlaban valstī ir sešas tādas armijas daļas.
Armijas vadība cer, ka jau nākamgad pieredze izplatīsies uz visām armijas daļām. Aizsardzības spēki paskaidroja, ka šādam jaunievedumam – sieviešu un vīriešu kopīgai dzīvei vienā kazarmā vajadzētu palielināt kareivju saliedētības sajūtu.
Ziņu lente
0