Krievijā

Eiropas tiesa atcēlusi lēmumu, kas liek KF izmaksāt 50 miljardus dolāru JUKOS lietā

© DENIS SINYAKOV / AFP FILES / AFPОфис нефтяной компании Юкос
Офис нефтяной компании Юкос - Sputnik Latvija, 1920, 06.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
JUKOS bijušo akcionāru prasība pret Krievijas valdību nodota atkārtotai izskatīšanai Amsterdamas Apelācijas tiesā. Iepriekš apelācijas tiesas pieļāva kļūdu – tās noraidīja Krievijas juristu argumentu par kompānijas īpašnieku iespējamo krāpšanos.
RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Nīderlandes Augstākā tiesa nodevusi Amsterdamas Apelācijas tiesai atkārtotai izskatīšanai JUKOS bijušo akcionāru prasību pret Krievijas valdību, vēsta Sputnik Meedia, atsaucoties uz RIA Novosti.
2020. gadā Apelācijas tiesa Hāgā saglabāja spēkā 2014. gadā pieņemto arbitrāžas spriedumu, kas paredzēja Krievijas Federācijai izmaksāt kompensāciju aptuveni 50 miljardu ASV dolāru apmērā trim bijušajiem lielajiem naftas kompānijas JUKOS akcionāriem.
Aleksejs Navaļnijs - Sputnik Latvija, 1920, 09.09.2021
Pasaulē
Par KF zagtiem miljardiem: L.Volkovs ASV nodibinājis Korupcijas apkarošanas fonda klonu
"Šodien Augstākā tiesa atcēla apelācijas tiesas galīgo spriedumu, kā arī iepriekšējo spriedumu. Augstākā tiesa apmierināja vienu no Krievijas Federācijas argumentiem apelācijai. (..) Pārējie argumenti ir noraidīti," teikts nolēmumā augstākās instances vietnē, ko citēja RIA Novosti.
Uzsvērts, ka, pieņemot lēmumu par kompensāciju, apelācijas tiesas kļūdaini noraidīja Krievijas juristu argumentu par kompānijas īpašnieku iespējamo krāpšanos.

Krievijas Ģenerālprokuratūra atzinīgi novērtēja tiesas lēmumu

Krievijas Ģenerālprokuratūra atzinīgi novērtēja Nīderlandes Augstākās tiesas lēmumu, vēsta resora preses dienests.
" Krievijas Ģenerālprokuratūra atzinīgi novērtēja Nīderlandes Augstākās tiesas lēmumu, kas apstiprina likuma virsvadības un tiesas neatkarības principus. Krievijas bijušie funkcionāri, kas nelikumīgi ieguva savā īpašumā "JUKOS" un pēc tam izveda naudu no Krievijas, lai to atmazgātu un izvairītos no nodokļiem ar viltotu ārzonas čaulas kompāniju tīklu starpniecību, izdarījuši "procesuālu krāpšanos", izskatot viņiem piederošo kompāniju prasības Šķīrējtiesas pastāvīgās palātas starptautiskajā arbitrāžā Hāgā," teikts paziņojumā.
Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Latvija, 1920, 25.08.2021
Pasaulē
Tiesa nav atbrīvojusi "Ziemeļu straumi 2" no ES Gāzes direktīvas normām
Ģenerālprokuratūra atzīmēja, ka Nīderlandes augstākā tiesu instance nav pilnā mērā uzklausījusi Krievijas viedokli, kas pārliecinoši pamato nepieciešamību pilnībā atcelt šķīrējtiesas lēmumus jau šajā stadijā.
"Krievijas Federācija gaida, ka Amsterdamas Apelācijas tiesa atlikušos strīdīgos jautājumus interpretē saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un Enerģētiskās Hartas līguma mērķiem un veiks izsmeļošus pasākumus Krievijas nodokļu maksātāju tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai tiesvedībā, kas šajā instancē, domājams, ilgs līdz 2023. gadam," teikts KF Ģenerālprokuratūras informācijā presei.

Tiesa Hāgā

2014. gada jūlijā Hāgas šķīrējtiesa vienbalsīgi apmierināja JUKOS bijušo mažoritāro akcionāru prasību un uzdeva Krievijai izmaksāt viņiem apmēram 50 miljardus dolāru. Krievija šo lēmumu apstrīdēja, un 2016. gada aprīlī apgabala tiesa Hāgā atzina to par spēkā neesošu. Taču 2020. gada februārī Hāgas apelācijas tiesa tomēr uzdeva atbildētājam izmaksāt 50 miljardus dolāru.
2020. gada maijā Krievija iesniedza kasācijas sūdzību Nīderlandes Augstākajā tiesā. Tieslietu ministrija atzīmēja, ka cita starpā apelācijas tiesa nav ņēmusi vērā vairākus faktus, kas liecina: prasītāji pārkāpuši Krievijas likumdošanu cīņai ar korupciju un naudas atmazgāšanu. Resors norāda, ka bijušie akcionāri ieguvuši kompānijas aktīvus pēc pierādītas sazvērestības, fiktīvas izsoles un par kompānijas privatizāciju atbildīgo amatpersonu uzpirkšanas. Piedevām kompānijas bijušie īpašnieki sistemātiski nemaksāja nodokļus, nelegāli izveda uzņēmuma īpašumus uz ārvalstīm un "atmazgāja naudu", uzskata resors.
Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Politika
Eirodeputāti aizstāv politiski vajātos Baltijas valstīs
Ziņu lente
0