Viedoklis

Ukraina draud Baltkrievijai un Krievijai ar radioaktīvo piesārņojumu

© Sputnik / Андрей Соломонов / Pāriet pie mediju bankasЯдерное топливо
Ядерное топливо - Sputnik Latvija, 1920, 05.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainā sāk vērsties plašumā grandiozs skandāls ap ļoti nozīmīgu tēmu - Centralizēto izlietotās kodoldegvielas glabātuvi.
Vladimira Zeļenska prezidentūras laikā Centralizētā izlietotās kodoldegvielas glabātuve (CIKG) svinīgi atklāta jau veselas divas reizes: vispirms – pērnā gada 22. decembrī, pēc tam – šī gada 20. augustā. Pirmais pasākums bija īsta butaforija, bet augustā vietējie kodolenerģētiķi solīja, ka CIKG kuru katru brīdi ieradīsies pirmais atkritumu sastāvs, portālā RIA Novosti pastāstīja Valērijs Mihailovs.
Pienācis novembris, taču vilcieni ar izlietoto kodoldegvielu (IKD) CIKG vēl nav sasnieguši. Toties medijos noplūdusi informācija par lielu skaitu pārkāpumu un nepilnību gan pašā obkeltā, kad darbā ar IKD. Kijevai steigšus kaut kur jānoglabā atkritumi, kas uzkrājušies Ukrainas AES, tāpēc viss šis stāsts nopietni satrauc Ukrainas kaimiņus. Pirmkārt, Baltkrieviju (CIKG atrodas 13 km no robežas) un Krieviju (attālums sasniedz apmēram 150 km).
Пожар в зоне отчуждения Чернобыльской АЭС - Sputnik Latvija, 1920, 05.11.2020
Viedoklis
Ukraina audzē savu kodolspēku
No šī gada sākuma Kijeva atteikusies izvest uz Krieviju ilgstošai glabāšanai un pārstrādei IKD, kas veidojas no AAS "TVEL" koldoldegvielas. 2016. gadā Ukraina jau sarīkoja līdzīgu izlēcienu, taču tas bija politisks solis un ilga vien pāris mēnešus. Toties 2021. gadā Kijeva nopietni cerēja, ka tiks sākta CIKG pirmā kompleksa ekspluatācija. Vispirms bija plānots, ka tas sāks darbu maijā, pēc tam – jūlijā, pēc tam jau 24. augustā, neatkarības 30. gadadienā.
Nekas neizdevās. Un neizdosies tuvākajā nākotnē. Cerams. Noskaidrojies, ka dzelzceļa atzarojums Viļča-Janova, pa kuru vajadzēs doties vilcieniem ar IKD, būvēts vispār bez jebkāda projekta, lai arī tam ir augsta bīstamības klase! Piedevām iestādes vēl aizvien nav izsniegušas deklarāciju par infrastruktūras un transporta objekta gatavību.
Arī pašai glabātavai neklājas labāk. Betons IKD konteineru glabāšanas laukumā ir saplaisājis. Acīmredzot, tāpēc, ka dārgais cements ir nozagts. Stāsta, ka plaisas betonā nav vienīgā objekta problēma, vienkārši tās piesaista uzmanību. Un tomēr Valsts Arhitektūras un būvdarbu inspekcija atļāva sākt objekta ekspluatāciju. Iespējams, speciālistus piespieda varasvīri no "95. kvartāla".
Ровенская атомная электростанция в Кузнецовске. - Sputnik Latvija, 1920, 06.01.2020
Viedoklis
"Terra incognita". Kas gaidāms no ASV degvielas Ukrainas AES
Nesen Ukrainas medijos parādījās būvdarbu galvenā uzņēmēja "Holtec International" – virkne finansiālu un tehnoloģisku pretenziju ukraiņu partneriem.
Pirmkārt, "Holtec" sūdzas par to, ka "Energoatom" neapmaksā darbus savlaicīgi: "Savlaicīgu maksājumu aizkavēšana no pasūtītāja puses var novest pie... saistību neizpildīšanas mūsu piegāžu ķēdītēs, kas katastrofāli ietekmētu mūsu lietišķo reputāciju. "Holtec" un VU "NAEK "Energoatom", kā cienījamas organizācijas nevar to atļauties. Ņemot vērā nopietno situāciju, mūsu finanšu direktors nav pilnībā ierobežojis projektu komandas līdzekļus, tomēr projekta stāvoklis kļūst aizvien vājāks." "Holtec" pārsteigti konstatēja, ka šogad "Energoatom" finansiālajā plānā vispār nav iekļauti līdzekļi CIKG projekta attīstībai. Piedevām amerikāņus moka neskaidras šaubas par to, kur pagaisuši 13 miljoni dolāru no kredīta – 174,6 miljoniem, ko "Energoatom" saņēma no Central Storage Safety Project Trust (glabātavas projekta finansēšanas nolūkiem radītas organizācijas). Pēc "Holtec" aplēsēm "Energoatom" kontā vajadzētu būt 75 miljoniem dolāru, bet tur ir tikai 62. Tomēr pretenzijas izskatās bērnišķīgas – galu galā, "Holtec" ir darīšana ar Ukrainu!
Пульт управления энергоблоком № 1 Южно-Украинской атомной электростанции. Входит в состав Южно-Украинского энергетического комплекса. - Sputnik Latvija, 1920, 05.01.2020
Incidents Dienvidukrainas AES: atslēdzies trešais energobloks
Otrkārt, "Holtec" atgādināja, ka "Energoatom" ir problēmas ar kodoldrošības standartu ievērošanu projektā. Piemēram, darbā ar kodolmateriāliem izmantojamo iekārtu projektēšanā un ražošanā jāņem vērā vienību kļūmes princips. Proti, tām jādarbojas jebkādos sākotnējos apstākļos, kā arī atsevišķu mezglu atteices gadījumā. Pēc būtības, ir jāparedz mehānismu dublēšana un vēlams to darbs uz dažādu principu bāzes.
Tikai "95. kvartāla" metodika tādas pārgudrības neparedz. Tāpēc, piemēram, "Energoatom" pieņēmis eksplautācijā krānus, ar kuru palīdzību degviela tiek ielādēta konteineros, bez vienību atteikuma principa. Maijā tas nesa zināmums panākumus: vienam no krāniem Rovenu AES darba laikā salūza gultnis, galu galā krava nokrita uz nostāvināšanas baseina dzelzsbetona seguma un sabojāja to. "Holtec" tas sagādāja ļoti nepatīkamu pārsteigumu. "Pašreizējo mēģinājumu pamatot 130 tonnas smaga konteinera, kura radioaktīvais saturs mērojams 15 miljonos kirī, pacelšanu un pārvietošanu bez krāna, kas izmantotu vienību atteikuma principu, un bez atbilstošiem seku novēršanas pasākumiem, ir jāuzskata par nepieņemamu risku," teikts vēstulē. Jāpiebilst, ka Černobiļas AES izmešu radioaktivitāte sastādīja apmēram 380 miljonus kirī. Viens vienīgs konteiners var nodrošināt izmešus 4% apmērā no minētā apjoma. Diezin vai "Holtec" būtu īpaši norūpējusies par aborigēnu problēmām, tomēr jebkuras avārijas gadījumā kompānija riskē ar savu reputāciju.
Белигийская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 02.12.2019
Vācija slēdz visas savas AES un meklē iespējas apglabāt atkritumus
Taču arī ar to problēmas nenoslēdzas: AES Ukrainā signalizē, ka nav gatavas iekraut IKD saskaņā ar "Energoatom" izdomātajām procedūrām. Speciālisti apliecina, ka trūkumu novēršana būs ilgstoša.
Vienlaikus Ukrainas valdība jau izsludinājusi pašu pēdējo X dienu, kurā jāsāk darboties CIKG: Enerģētiķa dienā, 22. decembrī (starp citu, precīzi gadu pēc glabātavas butaforiskās atklāšanas). Fakts, ka staciju pagaidu glabātavas noteikti pārpildītas ar IKD, spiež valdību pasteigties.
Tomēr pagaidām Valsts Kodolregulēšanas inspekcija nedod atļauju CIKG un visa IKD apstrādes kompleksa ekspluatācijai. Nav gan zināms: tikpat labi Zeļenskis rīt var dot rīkojumu sākt darbu ar Nacionālās drošības un aizsardzības padomes lēmumu, izsludinot valsts inspekciju par Krievijas Federālā drošības dienesta aģentu. Domājams, Ukrainas kaimiņiem, kuri aptver, cik neadekvāta ir tās valdība, vajadzētu pacensties izvairīties no tamlīdzīga scenārija. Varbūt vajadzētu vērsties IAEA ar prasību pārbaudīt CIKG un visa IKD apstrādes kompleksa atbilstību starptautiskajām prasībām.
 Вид на Чернобыльскую АЭС со стороны четвертого реактора, 1986 год - Sputnik Latvija, 1920, 19.06.2019
"Ukraina – kodolatkritumu kolonija". Kas notiek patiesībā
Ziņu lente
0