Latvijā

Vai daudzi ģimenes ārsti un stomatologi atteikušies no vakcinācijas?

© AP Photo / Turkish Health MinistryВакцина "Pfizer"
Вакцина Pfizer - Sputnik Latvija, 1920, 31.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daļa ārstu zaudēs darbu, lai arī veselības aprūpes sistēmā Latvijā jau vērojams speciālistu deficīts. Daži tomēr kategoriski atsakās no vakcīnas.
RĪGA, 31. oktobris — Sputnik. Līdz 26. oktobrim no 1242 ģimenes ārstiem Latvijā 11 nav saņēmuši vakcīnu koronavīrusa profilaksei, noskaidrojis Nacionālais veselības dienests (NVD), aptaujājot visas ģimenes ārstu prakses. Dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga paziņoja: ja ārsti nevakcinēsies līdz 15. novembrim, līgumi ar viņiem tiks lauzti, stāsta Latvijas avīze.
"Lai pacienti nepaliktu bez sava ārsta, kolēģi jau šobrīd skatās individuāli katras šādas potenciālās (nevakcinētā ārsta – red.) prakses gadījumus un vērtē, kāds varētu būt risinājums. Piemēram, var piedāvāt pārņemt praksi jaunajiem rezidentiem, kuri reģistrēti to ģimenes ārstu sarakstā, kas gaida darba vietu. Detalizētāku informāciju varēsim sniegt, kad tuvosies 15. novembris," pastāstīja Štālberga.
Пост сестры у палаты интенсивной терапии в коронавирусном отделении Даугавпилсской региональной больницы - Sputnik Latvija, 1920, 12.08.2021
Latvijā
Latvijas mediķi cer uz veselo saprātu, tomēr ir gatavi streikot
Līdz 15. novembrim sertifikāts par vakcināciju vai pārciestu slimību jāsaņem arī stomatologiem. Latvijas Zobārstniecības asociācijas prezidents Andis Paeglītis informēja, ka vakcinējušies esot ap 90% zobārstu. Stomatologi pārsvarā strādā privātajās klīnikās, taču arī viņiem jāievēro valstī pieņemtie valdības noteikumi. Daudziem no viņiem ir arī līgums ar NVD par valsts pakalpojumu sniegšanu. "Ja šie zobārsti turpinās strādāt, viņi pārkāps likumu. Arī tie pacienti, kas dosies vizītē pie šādiem zobārstiem, būs likuma pārkāpēji," paskaidroja Paeglītis.
Kā pacientam uzzināt, vai zobārsts nav pārkāpis likumu? Ministru kabineta noteikumi par epidemioloģiskās drošības pasākumiem nosaka: pakalpojuma sniedzējam ir jānodrošina, lai labi redzamā vietā būtu novietots apliecinājums par pakalpojuma epidemioloģisko drošību.
"Es zinu zobārstniecības prakses, kuras jau tagad ir novietojušas informāciju, ka "mūsu praksē visi speciālisti ir vakcinēti". Ja šādas informācijas nav, pacients bez kautrēšanās var pavaicāt administratoram, vai ārsts un medicīnas māsa, pie kurām viņš dodas, ir vakcinēti," norādīja Paeglītis.
Сотрудница больницы - Sputnik Latvija, 1920, 11.08.2021
Latvijā
Ģimenes ārstu praksēm var palielināt piemaksas par vakcinētājiem pacientiem
28. septembrī valdība apstiprināja jaunus noteikumus cīņā ar Covid-19 pandēmijas radīto krīzi. Noteikumi paredz obligāto vakcināciju atsevišķu profesiju pārstāvjiem. Vakcīnas koronavīrusa infekcijas profilaksei jāsaņem izglītības iestāžu, veselības iestāžu darbiniekiem, aptiekāriem un ilgtermiņa sociālās aprūpes centru darbiniekiem.
Jaunās prasības stāsies spēkā no 15. novembra. No 11. oktobra līdz 15. novembrim minēto profesiju pārstāvji var turpināt darbu, regulāri veicot testus.
8. oktobrī valdība noteica ārkārtējās situācijas režīmu, kas paredz obligātu vakcināciju visiem publiskā sektora – gan valsts, gan pašvaldību – darbiniekiem.
Ziņu lente
0