Latvijā

Latvijas mediķi cer uz veselo saprātu, tomēr ir gatavi streikot

© Sputnik / Sergey MelkonovПост сестры у палаты интенсивной терапии в коронавирусном отделении Даугавпилсской региональной больницы
Пост сестры у палаты интенсивной терапии в коронавирусном отделении Даугавпилсской региональной больницы - Sputnik Latvija, 1920, 12.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunākais medicīnas personāls gatavojas boikotēt darbu, kamēr atalgojums netiks paaugstināts.
RĪGA, 12. augusts — Sputnik. Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrību kategoriski neapmierina jaunais mediķu atalgojuma modelis, organizācija ir gatava sarīkot streiku, paziņoja tās vadītājs Valdis Keris Latvijas Radio 4 raidījumā "Doma laukums".
Saskaņā ar jaunu mediķu atalgojuma modeli, 2022. gadā nav plānots paaugstināt algu jaunākajam medicīnas personālam (feldšeriem) un palīgpersonālam - Veselības ministrija atteicās to iekļaut budžeta pieprasījumā nākamajam gadam.
Eiro naudaszīmes - Sputnik Latvija, 1920, 04.08.2021
Latvijā
Gandrīz piektajai daļai iedzīvotāju ir ietaupījumi triju algu apmērā
Tāpat mediķi vēlas panākt veselības aprūpes darbinieku algu palielināšanu par 20%, ko valdība apstiprināja jau pirms diviem gadiem.
"Veselības ministrija attiecas pret jaunāko medicīnas personālu un palīgpersonālu kā pret otrās šķiras cilvēkiem. Ja nākamajā gadā un arī vēlāk ministrija plāno par 8-9% paaugstināt atalgojumu ārstiem un medmāsām, tad jaunākajam medicīnas personālam un palīgpersonālam algu paaugstināšana nav plānota. Tas nav godīgi. Tas ir dziļi kļūdaini. Jo bez šī personāla arī nav iespējams sniegt medicīnisko palīdzību. Tā kā ministrija nav ņēmusi vērā mūsu atkārtotos iebildumus un piedāvājumus, tad mums nav citas izejas, kā vien sākt streika rīkošanas procedūru," paskaidroja Keris.
Pēc viņa teiktā, dati par iepriekšējo gadu liecina, ka medmāsas palīga vidējā mēnešalga bija 892 eiro pirms nodokļu nomaksas.
"Šogad kaut ko piemēta klāt, bet pamatā vēl divus gadus atalgojums paliks pašreizējā līmenī. Pēc tam sola paaugstināt par 3%. Bet ārstiem un medmāsām palielināsies par 8-9%. Tas nav taisnīgi," uzsver Keris.
Водитель в кабине автомобиля - Sputnik Latvija, 1920, 05.08.2021
Latvijā
Latvijas pārvadātāji sit trauksmi kadru trūkuma dēļ
Taujāts par to, ko piedāvā arodbiedrība, viņš atbildēja: palīgdarbinieku vidējās mēnešalgas pieaugums par 5% gadā nākamajos trīs gados, mediķiem (ārstiem, medmāsām un jaunākajam personālam) par 10%. Ja to nepaveikt, tad prasmīgi palīgdarbinieki no slimnīcām dosies pie citiem darba devējiem, bet mediķi - emigrēs.
"Mēs vienkārši zaudēsim kvalificētu darbaspēku, mācīsim mediķus citām valstīm," uzskata Keris.
Viņš apgalvoja, ka streiks nav pašmērķis. Tāpēc saskaņā ar Darba strīdu likumu arodbiedrība gatavojas oficiālām sarunām ar Veselības ministriju.
"Mēs ceram uz veselo saprātu un to, ka Veselības ministrija beidzot ieklausās mūsu prasībās. Citādi, tas var beigties ar streiku: jaunākais [medicīnas] personāls, tehniskais personāls neizies darbā. Varbūt pat tajās struktūrvienībās, kas sniedz neatliekamo palīdzību. Jo, ja viņi nav tik svarīgi, tad lai ārsti un medmāsas strādā viņu vietā," Keris secināja.
Здание Службы госдоходов Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 31.07.2021
Latvijā
IT speciālisti mūk zemo algu dēļ: VID darbs ir apdraudēts
Ziņu lente
0