ASV stāsta par kodolkara risku ar Krieviju mazākās sadursmes gadījumā

Ядерные испытания - Sputnik Latvija, 1920, 03.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnālisti uzskata, ka kodolkaru ASV, Krievijas un Ķīnas starpā var izraisīt pat valstu netīša sadursme, tāpēc jāpacenšas paplašināt krīzes pārvaldes pārbaudīto instrumentu pielietojums.
RĪGA, 3. jūnijs — Sputnik. Krievijas valsts vadītāja Vladimira Putina un ASV prezidenta Džo Baidena tikšanās organizēta veiksmīgā laikā, jo Maskava un Vašingtona stāv uz jaunu kodolsacensību sliekšņa, raksta amerikāņu izdevums The National Interest.
Raksta autoru ieskatā kodolkaru ASV, Krievijas un Ķīnas starpā var izraisīt pat valstu netīša sadursme, tāpēc jāpacenšas paplašināt krīzes pārvaldes pārbaudīto instrumentu pielietojums, lai mazinātu pašreizējo risku.
MGM-31C Першинг 2 — американская твердотопливная двухступенчатая баллистическая ракета средней дальности мобильного базирования - Sputnik Latvija, 1920, 08.03.2021
Viedoklis
"Par mata tiesu": atklāti dati par gatavošanos kodoluzbrukumam
Tomēr, pēc ekspertu domām, ar šiem pasākumiem nepietiks, lai pavērstu atpakaļ destabilizācijas tendences, kas izvērsušās pēdējā ceturtdaļgadsimta laikā, par rakstu stāsta RIA Novosti.
Vašingtonai jāizmanto plašāka pieeja pārrunās ar Maskavu un Pekinu, raksta izdevums. Cita starpā jāattīsta informācijas kara mūsdienīgās tehnoloģijas, raķešu nogādes sistēmas, stratēģiskā un kosmiskā aizsardzība.
"Visu, kas var kaitēt stratēģiskajai stabilitātei, un tas attiecas ne tikai uz izvērstajiem uzbrukuma kodolieročiem, ir jāapspriež ar Krieviju un Ķīnu," atzīmēja speciālisti.
Колокольня Ивана Великого в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2020
National Interest uzskaitījis faktorus, ar ko Krievija apdraud ASV
Vienlaikus viņi uzsvēra, ka Maskavai, atšķirībā no Pekinas jārada lielākas bažas "kodoljautājumā", jo ĶTR vēl ilgi nāksies audzēt arsenālu, lai panāktu ASV. Pie tam Baltais nams un Kremlis jau apliecinājuši, ka spēj pildīt vienošanās, tāpēc prognozējamais labums panākumu gadījumā būs daudz lielāks.
Vispirms Džo Baidena administrācijai vajadzētu nākt klajā ar ierosinājumu par kodolieroču skaita ierobežošanu abās valstīs ar efektīvu pārbaužu palīdzību, raksta NI. "Krievijas un ASV rīcībā ir apmēram 3500-4500 tāda bruņojuma vienību, un tās var saglabāt aptuvenu paritāti, panākot vienošanos," piebilda materiāla autori, uzsverot, ka ikgadējās atskaites par veiktajiem izmēģinājumiem un attīstības plāni tuvākajiem desmit gadiem palīdzēs prognozēt kodolprogrammu attīstības vektoru.
Истребитель Eurofighter немецких ВВС - Sputnik Latvija, 1920, 15.10.2020
Bild paziņoja par slepenām NATO mācībām Vācijā kodolkara gadījumam
Vladimira Putina un Džo Baidena pirmā tikšanās notiks 16. jūnijā Ženēvā. Domājams, līderi apspriedīs stratēģiskās stabilitātes jautājumus, cīņu ar pandēmiju, starptautiskos jautājumus un reģionālos konfliktus.
Ziņu lente
0