Krievijā

Maskava tic talibiem? Ar ko noslēgušās pārrunas par Afganistānas jautājumu

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasTalibu delegācija Maskavā
Talibu delegācija Maskavā - Sputnik Latvija, 1920, 26.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskavā aizritēja "Maskavas formāta" sēde Afganistānas jautājumā. Līdz ar talibiem tajā piedalījās desmit reģiona valstu pārstāvji.
RĪGA, 26. oktobris – Sputnik. Pārrunu dalībnieki apspieda gan militāri politisko situāciju valstī, gan inkluzīvas valdības veidošanu, gan "Taliban" atzīšanu, pastāstīja Krievijas prezidenta speciālais pārstāvis Afganistānas jautājumos Zamirs Kabulovs. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pauda nožēlu par to, ka ASV jau otro reizi izvairās no tikšanās "paplašinātā trijnieka" ietvaros – Krievija, ASV, Ķīna un Pakistāna, vēsta RIA Novosti.
Zamirs Kabulovs informēja, ka Krievija centīsies panākt iesaldēto Afganistānas līdzekļu atbrīvošanu.
Maskava uzskata, ka Eiropa un ASV rīkojas nepieļaujami, neatbrīvojot Kabulas finansiālos aktīvus, viņš uzsvēra.

"Runa ir par valsts nacionālajiem avuāriem, nevis talibu kustību, kas tagad ir pie varas... Cik mums zināms, no apmēram 9 miljardiem avuāru vairāk nekā 8 atrodas ASV, bet pusotrs miljards iesaldēts Eiropā. Tas ir nepieļaujami, tie ir jāatbrīvo,"

Специальный представитель Президента РФ по Афганистану, директор второго департамента Азии МИД России Замир Кабулов - Sputnik Latvija
Zamirs Kabulovs
Krievijas prezidenta speciālais pārstāvis Afganistānas jautājumos
Viņš norādīja, ka Vašingtonas izteikumi par to, ka ASV "rūpējas" par Afganistānas tautas labumu, šajā kontekstā ir liekulīgi.
"Tas ir jārisina, un mēs turpināsim cīnīties (par līdzekļu atbrīvošanu – red.) ar citiem starptautiskajiem partneriem... Šeit nepieciešama elementāra pieklājība, nerunājot jau par starptautiskajām tiesībām," atzīmēja diplomāts.
Vienlaikus ANO iekšēji ir gatava atcelt sankcijas, kas vērstas pret "Taliban"*. Tas ir tehnikas jautājums, norādīja Kabulovs.
"To mēs izstrādāsim. Tehnika mūs netraucē. Galvenais, kā noprotu, spriežot pēc ANO pārstāvju paziņojumiem, iekšējā gatavība tur ir," piebilda Krievijas ĀM pārstāvis.
Raķešu apšaudes sekas Kabulā - Sputnik Latvija, 1920, 21.10.2021
Viedoklis
Jauns terorakts Kabulā, cīņas Baglanā: talibi nekontrolē Afganistānu
Viņš piebilda, ka nevajag sasteigt notikumus. "Mēs to paskaidrojām saviem afgāņu viesiem Maskavā: ja vēlaties, lai mēs jums palīdzētu, palīdziet jūs... jums nāksies nākt pretī pasaules sabiedrības un vispirms – afgāņu tautas vēlmēm. Bet, ja tauta ir daudzveidīga, ne visiem ir tādas vēlmes cilvēktiesību aspektā, ka bieži izskan mediju, it īpaši rietumvalstu vietnēs un lapās. Jābūt pietiekami saprātīgam savās gaidās un prasībās. Un tad mums būs vieglāk pamudināt un pārliecināt Afganistānas jauno valdību rīkoties tādējādi," precizēja spīkers.
* Krievijā un vairākās citās pasaules valstīs aizliegts teroristisks grupējums
Ziņu lente
0