Viedoklis

Gāze un fiksācija. Eiropas Savienības līderi atkal neko nav dzirdējuši

© Pixabay / SchwoazeВетряные электростанции
Ветряные электростанции - Sputnik Latvija, 1920, 25.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patiešām, situācija Eiropā ir bēdīga. "Zaļā" enerģētika nav nobriedusi. Saule, vējš un ūdens ir pievīluši. Pēkšņi izrādījies, ka amerikāņu draugs nav nemaz ne tik naidīgi noskaņots pret Ķīnu un savai SDG izvēlējies Āzijas tirgu.
Var jau būt, ka pārrunām viņi izvēlējušies īsto vietu, tikai ne īsto vietu – laikā, kad viņi sapulcējās, pats interesantākais un svarīgākais notika citur. Patiesībā viņiem vajadzēja doties turp – uz "Valdaju". Skaidrs, ka viņiem tas šķiet pārāk tālu – cits ģeopolitiskais pols. Bet varēja jau arī Briselē ieslēgt televizoru un klusiņām paklausīties, ko saka Putins, nevis sūkstīties, raksta radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans.
Tad viņi uzzinātu, kas jādara, lai izvilktu Eiropu no enerģētiskās krīzes. Ja būtu uzklausījuši jau agrāk, nenāktos tagad tikties un apspriest tādu jautājumu. Tomēr savu pļāpu dēļ viņi arī tagad visu palaiduši garām.
Patiešām, situācija Eiropā ir bēdīga. "Zaļā" enerģētika nav nobriedusi. Saule, vējš un ūdens ir pievīluši. Pēkšņi izrādījies, ka amerikāņu draugs nav nemaz ne tik naidīgi noskaņots pret Ķīnu un savai SDG izvēlējies perspektīvo Āzijas tirgu, piedevām, kā noskaidrojis vācu biznesa izdevums "Handelsblatt", līdz gada beigām plāno noslēgt degvielas piegādes līgumus par miljardiem dolāru ar lielām kompānijām Ķīnā. Vārdu sakot, viss ir pret ES. Izņemot vienu. Un tas viņus tracina. Ka tagad viņš pat netur ļaunu prātu un ir gatavs atbildēt.
Shēma ir tāda pati – tiešie ilgtermiņa līgumi bez jebkādas politikas. Varēja jau piebilst, ka pirms dažiem gadiem jau teica citā aspektā: "Toreiz jūs mūs neuzklausījāt, uzklausiet tagad." Kaut nu tik poļi nedzirdētu, citādi uztvers analoģiju un kritīs histērijā: sak, mēs tak jūs brīdinājām, ka krieviem pat gāze ir ierocis. Viņu premjers Moraveckis samitā teju vai ar putām uz lūpām ķērca par "Krievijas šantāžu" un galīgi apstulba, kad tika paziņots: Varšava pati neizvairīsies no sankcijām par valstisko egoismu un ES likumu noniecināšanu.
Президент РФ Владимир Путин принял участие в заседании клуба Валдай - Sputnik Latvija, 1920, 22.10.2021
Krievijā
Putins uzstājās "Valdajā": KF prezidenta runas svarīgākās tēzes
Pat Putins izturas pret viņiem ar lielāku cieņu. Vismaz nepaliek nekaunīgs atšķirībā no šļahtičiem. Viņš tomēr ir citādi audzināts. Putina acīs Eiropa ir tā pati Hedlija Gembla, tikai paveca. Tas ir, vairs nespēj valdzināt un teikto uzreiz neaptver. Tomēr pat viņai Putins ir gatavs atkārtot pa zilbēm: "Mēs pa-lie-li-nām. Un esam gatavi palielināt arī turpmāk." Runa ir par gāzes piegādēm. Viss taču ir pavisam vienkārši. Jūs pērkat, mēs pārdodam. Varbūt vajag pajautāt Orbanam, kā tas notiek. Ungāri taču dzīvo, cepuri kuldami. Un tādas cenas kā Eiropā viņiem ne sapņos nerādās.
Arī pārējā Eiropa dzīvos labi, tiklīdz parādīsies "Ziemeļu straume 2". Kā Putins teica: ja šodien vācu regulators dos atļauju, rīt mēs padosim gāzi. Ja atļauja nāks rīt, gāze būs parīt. Taču pats galvenais, gāze jau ir pirmajā cauruļvadā. Decembrī aizpildīs vēl vienu. 55 miljardi kubikmetru. Ieslēdziet un varat gulēt mierīgi. Vārdu sakot, mums ir gatava otrā "ziemeļu straume". Te jums bus arī ogļūdeņraži. Tikai visu jēgu aptveram tikai mēs. Veselais saprāts nav viņu raksturā. Viņi klāsta: "Caurule ir Trojas zirgs, lai Putins Eiropā būtu galvenais." Kā nu ne! Caurule būvēta no dzelzs – pačamdiet paši. Tikai ES ir no koka.
Северный поток - 2: газ уже в трубе, дело - за Европой - Sputnik Latvija, 1920, 20.10.2021
Video
Eiropas glābšana. "Ziemeļu straume 2": gāze jau ir cauruļvadā
Ziņu lente
0