Pasaulē

Eksperts: Ukraina apvedusi ap stūri Lietuvu ar BelAES enerģijas aizliegumu

© Sputnik / Andrei Sorokin / Pāriet pie mediju bankasЛинии электропередачи в Якутске
Линии электропередачи в Якутске - Sputnik Latvija, 1920, 25.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iespējams, novembrī Kijeva atsāks elektroenerģijas iepirkumus Baltkrievijā un Krievijā, uzskata Nacionālās enerģētiskās drošības fonda analītiķis.
RĪGA, 25. oktobris – Sputnik. Baltijas valstis neatceļ Baltkrievijas elektroenerģijas iepirkuma aizliegumu, neskatoties uz gāzes krīzi Eiropā, intervijā Sputnik atzīmēja Nacionālās enerģētiskās drošības fonda vadošais analītiķis Igors Juškovs, vēsta Sputnik Lietuva.
Lietuva ierobežojusi elektrības importu no kaimiņvalsts, jo Minska uzbūvējusi BelAES. Republikas vadība kritizē staciju kopš tās būvdarbu sākuma un aicina kaimiņvalstis boikotēt to.
"Varētu pie tā atgriezties (pie Baltkrievijas elektrības iepirkuma – red.). Starp citu, Ukraina rīkojusies viltīgāk – tās noteiktajam aizliegumam ir termiņš. Maijā viņi aizliedza Krievijas un Baltkrievijas elektroenerģijas importu, pēc tam oktobrī to uz mēnesi pagarināja, un tagad mēnesis beidzas. Spriežot pēc tā, ka nav nekāda jauna dokumenta, no 1. novembra viņi turpinās iepirkt gan Baltkrievijas, gan Krievijas elektroenerģiju," teica Juškovs.
Eksperts atzīmēja, ka Ukrainā radušās lielas grūtības apkures sezonas sākumā, jo valstī vērojams ogļu deficīts.
Bez tam dabasgāžes cena Ukrainas enerģētikas biržā pietuvojusies diviem tūkstošiem dolāru par tūkstoš kubikmetriem.
"Ukrainā ir visnotaļ sarežģīta situācija... Pat ar gāzi ir problēmas, grozies, kā gribi – ar gāzi, ar oglēm, ar elektroenerģiju, tāpec apkures sezonu ar grūtībām pārvarēs gan Austrumeiropa, gan Rietumeiropa," viņš rezumēja.
Gāzes cenas Eiropā strauji pieaugušas pēdējo mēnešu periodā.
Cenu augsto volatilitāti Eiropas gāzes tirgū eksperti pamato ar gāzes krātuvju zemo aizpildījumu apkures sezonas priekšvakarā, nepietiekamu vēja enerģijas ģenerāciju laika apstākļu dēļ, kā arī ierobežoto piedāvājumu no galveno piegādātāju puses.
Daudzās ES valstīs šī iemesla dēļ augušas apkures cenas, turklāt eksperti prognozē pārtikas produktu cenu pieaugumu.

Minskas un Viļņas konflikts ap BelAES

Viļņa kopš paša sākuma kritizēja Baltkrieviju par AES būvdarbiem, pārmeta, ka tā nav droša, lai arī objektā veiktas visas nepieciešamās un pat papildu pārbaudes. Eksperti apstiprinājuši – stacija ir droša.
Baltkrievijas AES - Sputnik Latvija, 1920, 14.06.2021
Baltijā
Lietuva aicināja ES pieprasīt BelAES komercdarbības atlikšanu
Patlaban Latvija un Igaunija, izmantojot Lietuvas elektroenerģijas padeves infrastruktūru elektroenerģijas tirdzniecībai, vienpusējā kārtībā pielieto trešajām valstīm paredzētos elektrības tirdzniecības noteikumus. Līdz ar to Baltkrievijas AES ražotā elektroenerģija var arī turpmāk nonākt Lietuvas tirgū, atzina Lietuvas varasiestādes.
Latvija uzskata par nepamatotu Lietuvas lēmumu samazināt caurlaides spēku savā elektrotīklu savienojumā ar Baltkrieviju.
Minska ne vienu vien reizi jau uzsvērusi, ka visas Lietuvas pretenzijas ir politizētas.
Ziņu lente
0