Pasaulē

Zviedriete 35 gadus klusējusi par to, kā viņu izglābuši padomju jūrnieki

© Информационное агентство Nord-NewsРежиссер из Швеции Хелена аф Клеркер на пресс-конференции в Мурманске
Режиссер из Швеции Хелена аф Клеркер на пресс-конференции в Мурманске - Sputnik Latvija, 1920, 24.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sieviete, ko izglāba no nāves sauskravas kuģa "Dagestan" ekipāža, bija spiesta klusēt, - Zviedrija šo incidentu nolēma aizslepenot.
RĪGA, 24. oktobris – Sputnik. Zviedru režisore Helēna Klērkere (Rundkvista) apmeklēja Murmansku, kur plānots uzņemt dokumentālo filmu par notikumiem 1984. gada novembrī, kad viņu kopā ar draudzeni Baltijas jūrā izglāba padomju sauskravas kuģa "Dagestan" jūrnieki.
Preses konferencē Murmanskā Klērkere atzinās, ka klusēt viņu spiedis "slepenības" zīmogs, ko Zviedrija piešķīrusi glābšanas opreācijai, vēsta RIA Novosti.
Helēna pastāstīja, ka 19 gadu vecumā kopā ar draudzeni Šarloti Obergu nolēmusi pavizināties laivā līcī pie Vedes salas. Vējš iznesis laivu atklātā jūrā. Divas dienas vēlāk izmisušās meitenes izglāba Murmankas jūras kuģniecības sauskravas kuģa "Dagestan" jūrnieki.
"Bijusi spiesta klusēt ilgus gadus, un tas bija saistīts nevis ar Krieviju, bet Zviedrijas pusi. Slepenības zīmogs tika anulēts pēc 35 gadiem, tāpēc man vairs nevajadzēja klusēt, un es jutos ļoti atvieglota tāpēc, ka varu to pastāstīt un izteikt milzu pateicību Krievijas jūrniekiem," teica Helēna.
Stāsta varone strādā pie dokumentālās filmas, kas veltīta viņas glābšanai. Režisoram izdevās atrast vairākus cilvēkus no kuģa ekipāžas. Preses konferences laikā viņai piezvanīja "Dagestan" kapteiņa palīgs Aleksandrs Staroverovs. Tagad viņš dzīvo Voroņeža. Iepriekš Klērkerei izdevās sameklēt arī kapteini un kāda ekipāžas locekļa atraitni.
Tomēr zviedru režisore mēģina ne tikai savākt informāciju par glābējiem, bet arī atminēt mīklu – Helēna stāsta, la noslēpumaina zemūdene pietuvojusies laikā, kad viņas ar draudzeni dreifējušas pa Baltijas jūru.
"Pirmajā naktī, kad mēs pūlējāmies patverties no nejaukā laika, mums līdzās parādījās zemūdene. Mēs pūlējāmies uzrāpties uz tās, taču mums nevarēja palīdzēt. Es nezinu, kāda zemūdene tā bija, taču man šķiet, viņi noraidīja signālu, un mūs izglāba, pateicoties tam," paziņoja Helēna.
Белый кит - Sputnik Latvija, 1920, 10.05.2019
Krievu spiegs vai bērnu dakteris: Norvēģijā apspriež baltvali
Viņa piezīmēja, ka 35 gadus klusējusi par zemūdeni – to veicināja politiskā spriedze, aukstā kara atmosfēra.
Klērkere norādīja, ka darbs pie trīssēriju dokumentālās filmas turpinās jau divus gadus. Plānots to pārraidīt Zviedrijas televīzijā ap Ziemassvētkiem.
Ziņu lente
0