Krievu spiegs vai bērnu dakteris: Norvēģijā apspriež baltvali

CC0 / pxhere / Белый кит
Белый кит - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pie Norvēģijas krastiem noķertais labsirdīgais baltvalis, iespējams, aizmucis no Krievijas delfīnu terapijas centra.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Pie Norvēģijas krastiem noķertais baltvalis, kas tiek turēts aizdomās par spiegošanu, domājams, agrāk strādājis delfīnu terapijas centrā, vēsta NRK. Raksta tulkojumu publicējis portāls InoSMI.

Aprīļa beigās norvēģu zvejnieki ieraudzīja jūrā baltvali ar "iemauktiem". Viņi pastāstīja, ka valis bijis pieradināts un pats pietuvojies cilvēkiem. Vietējie viņu iedēvējuši par Valdimiru (vārdu spēle: "valis" norvēģu valodā un Vladimirs – ar mājienu par "Krievijas pēdām" – red.).

Жук-киборг - Sputnik Latvija
Speczvēri: izmeklētāji, glābēji un spiegi

Notikums izpelnījās plašu starptautisku atbalsi, vaļa "iejūgs" tika nodots Norvēģijas policijas Drošības dienestam. Jūras pētījumu institūta un Trumses Arktiskās universitātes speciālisti nosprieda, ka valis ir Krievijas flotes īpašums, kurā sen notiek eksperimenti ar jūras dzīvniekiem ar mērķi pielāgot tos militārām vajadzībām.

Taču Norvēģijas bijušais konsuls Murmanskā Mortens Vikebu uzskata, ka runa ir par vali Semjonu, kurš agrāk pildīja "bērnu daktera" pienākumus Krievijas delfīnu terapijas centrā un strādāja ar bērniem-invalīdiem.

"Pie Finnmarkas noķertais baltvalis, visticamākais, aizmucis no Krievijas delfīnu terapijas centra, kas atrodas netālu no Norvēģijas robežas," pieļāva Vikebu.

Pirms 16 gadiem valim Semjonam uzbruka jūras lauvas. Dzīvnieks guva nopietnas traumas, taču cilvēki palīdzēja viņam atkopties. 2008. gadā Semjons uzstājās Jūras sporta veidu centrā Baltajā jūrā pie Karēlijas un Murmanskas apgabala robežas. Par viņu tolaik rakstīja arī norvēģu mediji.

Zivrūpniecības nozare atviegloti nopūtās: šķiet, valis nav nekāds spiegs.

"Mēs jau domājām par spiegošanu, pat karu. Bet tas ir parasts valis, kurš mums, cilvēkiem, vēl labu. Viņš ir labsirdīgs, viņam ir labi nodomi. Tas ir lieliski," nopriecājās inspektors Jorgens Re Vigs.

Tiesa, vēlāk Vikebu sāka skaidrot, ka viņš ir pārprasts, ka Valdimirs nebūt nav Semjons.

"Es tikai teicu, ka tā ir tā pati suga. Domājams, dzīvnieki dresēti ar vienu un to pašu mērķi – vaļu terapijai. Es neapgalvoju, ka tas ir tas pats valis," skaidroja Vikebu avīzē Hammerfestingen.

Izdevums uzsvēra, ka uz Semjona purna redzama rēta – pēc jūras lauvu uzbrukuma. Baltvalim Finnmarkā tādas nav.

Visu nedēļu Valdimirs mīt Hammerfestas ostā un labprāt "aprunājas" ar vietējiem iedzīvotājiem. Vikebu pauda cerību, ka draudzīgais valis atradīs patvērumu.

"Vai tad patiešām Hammerfestā neatradīsies drosminieka, kurš izmitinātu vali pie sevis un radītu jaunas darba vietas? Viņš taču ir lieliski dresēts un jau maksā miljoniem kronu," ieteica inspektors Vigs.

Ziņu lente
0