Viedoklis

Ziema būs smaga: sals gūst virsroku pār Grētu Tūnbergu

© AP Photo / Markus SchreiberGrēta Tūnberga
Grēta Tūnberga - Sputnik Latvija, 1920, 20.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienaldzīgā daba sarīkojusi nepatīkamu pārsteigumu visu valstu ekokarotājiem. Vasara Arktikā sākās vēlu, zemais spiediens kavēja silto gaisa masu ienākšanu. Un nelietīgais ledus sakompromitējis globālo sasilšanu. Tas nekusa!
Patlaban ledāja platība sasniedz 4,81 miljonu kvadrātkilometru – tā ir par trešo daļu lielāka nekā 2012. gadā. Vēl vairāk. Dabas māte sagādājusi vēl vienu pārsteigumu. Rudenim – šokējošs pārsteigums "elfcilvēkiem" seko ziema! Lielais daudzums ledus ap Ziemeļpolu kļūs par ledusskapi visai puslodei. Milzīgas gaisa masas peldēs pa planētu, atdzesējot atmosfēru Eirāzijā un Ziemeļamerikā. Proti – vēl viens pārsteigums – ziemā būs auksti, portālā RIA Novosti stāsta Viktorija Ņikiforova.
Mūslaikos tādas runas ož pēc īstas ķecerības. Kāda ziema? Ekokarotāji un viņu sekotāji – miljoniem "elfcilvēku" jau sen dzīvo mūžīgā vasarā, caurām dienām danco, iestiprinās ar sojas nektāru un kokosa ambroziju, liekas gulēt ar tumsu, un viņiem nav ne jausmas par to, kas tā tāda – elektrība un kā to ražo ar glītu vēja ģeneratoru palīdzību.
Акция Fridays For Future в Мадриде - Sputnik Latvija, 1920, 19.10.2021
Viedoklis
Pret Krieviju gatavo ekoteroristus
Dancotāju priekšgalā ir daiļā Grēta Tūnberga. Viņa aicina jaunos ekokarotājus neiet uz skolu, organizēt "klimata streikus", tas ir, visai klasei aizbēgt no mācībām un patusēt laukumos. Viņa iesaka cilvēcei nemazgāties dušā, neēst gaļu, nelidot ar lidmašīnām, nebraukt ar mašīnām un steigšus apslaktēt visas govis.
Viņas sekotāji spēra nākamo loģisko soli un pavisam nopietni iesaka mums nevairoties. Sak, bērns piesārņo dabu. Viņa atstātās oglekļa pēdas — 58,6 tonnas ogļskābās gāzes gadā. Piedevām vēl pamperi, uztura burciņas. Un vispār, bērnu dzemdēšana – fū!
Interesanti, kas spers nākamo soli, tā sakot coming out un pieliks loģisko soli, iesakot visai cilvēcei izdarīt pašnāvību. Patiešām: mēs taču kā nolādēti izelpojam ogļskābo gāzi. Laiks kaut ko uzsākt.
Un katru ziemu zaļais noskaņojums saskaras ar realitāti. Dzīvsudrabs vecos neekoloģiskos termometros krītas zem nulles, nāk sals. Pēkšņi izrādās, ka dzīvoklī ir auksti, benzīns kļuvis dārgāks, elektrības rēķini sasniedz simtiem eiro mēnesī, cenas tuvējā kafejnīcā pēkšņi augušas pusotru reizi.
Elfcilvēki nojauš, ka starp visiem šiem notikumiem ir kaut kāda saikne, tikai nesaprot, kāda. Viņiem atliek tikai nikni turpināt savus reliģiskos rituālus un vēl rūpīgāk šķirot atkritumus. Uz minūti ieskriet dušā, ieslēgt elektrokamīnu uz pusstundiņu, iet gulēt zeķēs, svīteros un cepurēs un iestāstīt, kas tas viss notiek Dabas mātes labad.
Грета Тунберг - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2021
Grēta Tūnberga kritizē Baidena politiku klimata jomā
Arktiskā ledus nejaukā uzvedība atgādina, kāds ir Dabas mātes patiesais spēks, un liek pārdomāt dažus nepatīkamus jautājumus. No tiem pats galvenais – vai tik nav pārspīlēta cilvēku ietekme uz Zemes ekosfēru? Galu galā, mūsu planēta pastāv jau četrarpus miljardus gadu. Pa to laiku uz Zemes attīstījusies un sekmīgi evolucionējusi dzīvība, laižot pasaulē saprātīgo cilvēku ar visu viņa ticību Grētai Tūnbergai un rožainiem ponijiem.
Planētas atmosfēru cilvēce mazmazdrusciņ sāka ietekmēt tikai pirms dažiem desmitiem gadu. Pie tam pagaidām visas TEC izmet atmosfērā desmitkārt mazāk ogļskābās gāzes nekā parasti vulkāni. Un Krievijas taiga to ogļskābo gāzi absorbē rūpnieciskā mērogā, kāds nav pieejams nevienai rūpnīcai.
Starp citu, šī iemesla dēļ Krievija ir absolūtais vispasaules skābekļa donors. Ja globālo sasilšanu patiešām radījusi ogļskābās gāzes emisija, tad Krievijas daba ar to cīnās vislabāk. Par to tai pienāktos ANO prēmijas.
Temperatūras mērījumi uz Zemes sistemātiski norit mazliet vairāk nekā gadsimtu, un planētas mērogā tas pat nav piliens jūrā. No vēstures mums labi zināms, ka XIV-XIX gs. mūsu senči sekmīgi pārdzīvoja "mazo ledus laikmetu", kad labsirdīgie londonieši ziemā slidoja pa sasalušo Temzu. Bet pirms tam bija viduslaiku "globālā sasilšana", kad Grenlande bija zaļa sala ar maigu klimatu, kur mierīgi dzīvoja cilvēki un auga labība.
Акция Fridays For Future в Мадриде - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2021
Viedoklis
Zvērēni: pasaules revolūciju rīko jaunie hunveibini
Valda uzskats, ka patlaban ogļskābās gāzes atmosfērā ir pārāk daudz. Taču zinātnieki no Potsdamas universitātes aplēsuši, ka pliocēna periodā (pirms 2,6-3,3 miljoniem gadu) ogļskābās gāzes saturs bija apmēram tāds pats. Kad ogļskābās gāzes daudzums kritās, iestājās ledus laikmets.
Neatkarīgi pētnieki uzskata, ka temperatūras globālās svārstības pārsvarā saistītas ar Saules aktivitāti. Patiesībā tikai tā spēj ietekmēt Zemes ekosfēru, arī ledāju kušanu.
Nav zināms, vai globālā sasilšana patiešām pastāv. Nav zināms, vai tā ir stabila. Piemēram, KZA akadēmiķis okeanologs Genādijs Matišovs uzskata, ka mūs drīz gaida kārtējais "mazais ledus laikmets".
Būtu interesanti to visu apspriest. Planēta patiešām ir mūsu kopīgās mājas, un būtu labi aptvert, ko mēs patiešām varētu tās labā izdarīt. Neapšaubāmi, zaļajā problemātikā ir racionāls pamats. Sava jēga ir gan atkritumu šķirošanai, gan tā pareizai utilizācijai. Krievijai ārkārtīgi svarīga ir rūpniecisko uzņēmumu kaitīgo izmešu samazināšana, kas ļautu lielā mērā uzlabot nācijas veselību. Jau sen laiks izbeigt ūdens un siltuma bezjēdzīgo izšķiešanu. Atsauksim atmiņā, kā aicināja rīkoties jau Padomju Savienībā.
Visi šie jautājumi pelna dzīvu un intereses pilnu diskusiju. Strīdu, kurā itin labi varētu dzimt patiesība. Bēdīgi ir tas, ka visas diskusijas šajā jomā faktiski ir aizliegtas. Grēta Tūnberga ar saviem līdzgaitniekiem kļuvusi par īstu mūsu laiku inkvizīciju. Pie tam agrāko laiku inkvizitori var apskaust, kādās knaiblēs viņi tur informācijas lauku. Gandrīz visi mediji, visas digitālās platformas uzspiež zaļo nostādni. Līdz absurdam novestais viedoklis draud kļūt par jaunu mūsdienu sektu.
Газовая плита - Sputnik Latvija, 1920, 08.10.2021
Viedoklis
Par ko cīnījās, ar to sildīsies? ES "zaļās" enerģētikas ļaunais joks
Pat raksti par arktisko ledu, kam negribas kust, jau izgaisuši. Ja mēģināsiet tos atrast, esiet gatavi lauzties cauri desmitiem interneta lappušu, kurās valdīs īsta panika: ledus kūst, glābjas, kas var!
Šķiet pat dīvaini, ka pirms dažiem gadiem daudzi mediji spēja saglabāt neatkarību ekoloģijas jautājumos. Britu "Daily Mail", piemēram, nāca klajā ar aizraujošiem meteorologu atmaskojumiem, kuri gadiem ilgi palielinājuši temperatūras datus, lai tikai dabūtu grantus "sasilšanai".
Bija jocīgs stāsts par britu zinātnieku: saskaņā ar viņa datiem sastādīts biedējošs gaidāmās globālās sasilšanas grafiks, kura forma atgādināja hokeja nūju. "Nūju" demonstrēja pasaules valstu līderiem klimata samitos. Pēc tam zinātnieku palūdza uzrādīt datus. Un te nu noskaidrojās, ka viņš tos pazaudējis. Visus. Vienā čupā. Savā ofisā, starp mapītēm un papīriem. Kopš tā laika dati nav atrasti.
Taču šodien pie zaļajiem jautājumiem ķērusies vispasaules finanšu elite. Steigā sadomātās emisijas un kvotas kļuvušas par biržas darījumu objektu, viss informācijas lauks burtiski iecementēts atbilstošos rāmjos. Katrā sevi cienošā avīzē parādījusies "zaļā" sadaļa. Ekoloģiskā apzinība kļuvusi par katra izglītota pilsoņa dzīves pamatu.
Planētas galvenie inforesursi iedzen mūsu laikabiedru galvās vegānismu, atteikšanos no patēriņa, atteikšanos no bērnu dzemdēšana. Ekoreliģija uzskata, ka tā mēs izglābsim dabu. Taču faktiski mēs tikai bāžam naudu finanšu spekulantu kabatās.
Saules enerģijas elektrostacija - Sputnik Latvija, 1920, 20.09.2021
Viedoklis
ASV nopelnīs triljonus uz "zaļās enerģijas" sapņa rēķina
Trakās cenas par apkuri, elektrību, pārtikas produktiem – lūk, ko masām nes ekokarošana. Ak jā, vēl arī kārtējo iemeslu "uzbraukt" Krievijai. Angļu avīzes jau sen katru temperatūras krišanos dēvē par "krievu ciklonu" vai "Sibīrijas salu". Vai tad Arktikas ledājs – arī tā ir Krievija?
Pareizā atbilde būtu atgriešanās pie zaļās nostādnes patiesās būtības. Patiešām, tās mērķis ir glābt cilvēku un dabas veselību. Taču versijā, ko tagad praktizē Eiropa, tā veicina tikai finansiālo spekulantu bariņa iedzīvošanos bagātībā. Viņiem – triljoniem dolāru, vienkāršajiem cilvēkiem – bads un sals. Laiks kaut ko darīt. Steigšus darīt. Laiks atgūt dzimto Zemi.
Ziņu lente
0