Krievijā

KF vicepremjers: "Ziemeļu straume 2" var stabilizēt situāciju ES gāzes tirgū

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Германии
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 19.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sarežģīto situāciju Eiropas enerģētikas tirgū atrisināt palīdzēs gāzesvada "Ziemeļu straume 2" ekspluatācijas sākums.
RĪGA, 19. oktobris – Sputnik. Pēdējos mēnešos Eiropas gāzes tirgus saskāries ar vērā ņemamām svārstībām. Augusta sākumā nākotnes darījumu cena sasniedza 515 dolārus par tūkstoš kubikmetriem, bet septembra beigās tās divkāršojās, bet 6. oktobrī sasniedza vēsturisko rekordu – 1937 dolārus. Pēc tam cenas kritās, tomēr vēl aizvien pieturas augstā līmenī.
Sarežģīto situāciju atrisināt un gāzes cenas stabilizēt palīdzēs gāzesvads "Ziemeļu straume 2", paziņoja Krievijas vicepremjers Aleksandrs Novaks, stāsta RIA Novosti.
Газопровод высокого давления - Sputnik Latvija, 1920, 18.10.2021
Pasaulē
Eiropā apstiprina: "Gazprom" izpilda saistības pilnā apjomā
14. oktobrī foruma "Krievijas enerģētiskā nedēļa" sesijā Novaks paziņoja, ka "Ziemeļu straumes 2" starts var notikt jau tuvākajās dienās. Gāzesvads ir pabeigts, turpinās regulēšanas darbi, caurule tiek aizpildīta ar nepieciešamo tehnoloģisko gāzi.
Novaks atzīmēja, ka kompānija "Nord Stream 2 AG" kas strādā pie gāzesvada sadarbībā ar partneriem Eiropā, veikusi visu nepieciešamo darbu, ieskaitot sertifikācijas darbus.
Jūnijā "Nord Stream 2 AG" kā neatkarīgais operators vērsās Vācijas Federālajā tīkla aģentūrā (BNA) ar sertifikācijas pieteikumu. Tas veikts ar mērķi strādāt saskaņā ar ES Trešās energopaketes noteikumiem. Cita starpā runa ir par gāzes ieguves un transportēšanas kompāniju sadali.
Vācijas resoram no 8. septembra četru mēnešu laikā jāsagatavo lēmuma projekts un jāiesniedz Eiropas Komisijā, kam būs jāsniedz atbilde vismaz divu mēnešu laikā. Pēc tam BNA vajadzēs iespēju robežās ņemt vērā EK viedokli galīgajā lēmumā par sertifikāciju.
Gāzesvada Ziemeļu straume 2 gāzes sadales mezgls  - Sputnik Latvija, 1920, 15.10.2021
Viedoklis
Krievija nav Eiropas ienaidnieks: ES vajadzīga gāze pa jauniem cauruļvadiem
Kompānija "Uniper" jau informēja, ka necer uz "Ziemeļu straumes 2" drīzu sertifikāciju, un jaunais gāzesvads nepalīdzēs Vācijai gaidāmajā ziemā.
Gāzes tirgū jau vairākus mēnešus valda satraukums. Nesen tika fiksēts vēsturiskais rekords – 1937 dolāri par tūkstoš kubikmetriem gāzes.
Pēc Putina paziņojuma par Krievijas gatavību stabilizēt situāciju enerģētikas tirgū cenas kritās.
Eksperti norāda, ka gāzes cenu pieaugums Eiropā saistīts ar nepietiekamām rezervēm ziemas periodam, ierobežotu piedāvājumu un augsto SDG pieprasījumu Āzijā, kā arī atzīmēja: krīzi izraisījuši ES vadības nepārdomātie lēmumi par fosilo energonesēju aizvietošanu pret ekoloģiski tīriem avotiem. Pie tam pasaulē vēl nav izstrādātas "zaļās enerģijas" ražošanas un akumulācijas sistēmas, kas nebūtu atkarīgas no laika apstākļiem.
Gāzesvads "Ziemeļu straume 2" stiepjas no Krievijas krasta pa Baltijas jūru līdz Vācijai. To veido divi cauruļvadi ar kopējo jaudu 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā. Tā būvdarbi noslēgti 10. septembrī.
Eiropas Savienības augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels - Sputnik Latvija, 1920, 14.10.2021
Žuzeps Borels atzīst: "Gazprom" un Ungārijas līgums nepārkāpj ES likumus
Ziņu lente
0