Pasaulē

Eiropā apstiprina: "Gazprom" izpilda saistības pilnā apjomā

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasГазопровод высокого давления
Газопровод высокого давления - Sputnik Latvija, 1920, 18.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisijas pārstāvis atzinis, ka Krievija nemanipulē ar gāzes tirgu un izpilda visas savas saistības. Kad gaidāms gāzes cenu kritums?
RĪGA, 18. oktobris – Sputnik. Krievijas enerģētikas kompānija "Gazprom" izpilda visas saistības degvielas piegādes jomā, paziņoja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Franss Timermans, vēsta Sputnik Meedia.
Viņš atzīmēja, ka pieprasījums ir milzīgs visā pasaulē, un piebilda, ka arī Ķīnā tā ir liela problēma, pie tam Krievija cenšas piegādāt gāzi maksimālā apjomā arī ĶTR.
"Taču mums nav pamata uzskatīt, ka Krievija jebkādā veidā manipulē tirgū," konstatēja Timermans.
Politiķis norādīja, ka Covid-19 pandēmijas un ekonomikas vispārējās attīstības rezultātā gāzes tirgū izveidojusies "ideālā vētra".
Viņš atgādināja, ka līdzīga situācija izveidojās arī pirms 25 gadiem, kad gāzes cenas bija vēl augstākas. Pēc viņa domām, cenu kritumu ES var sagaidīt nākamā gada sākumā.
Gāzesvada Ziemeļu straume 2 gāzes sadales mezgls  - Sputnik Latvija, 1920, 15.10.2021
Viedoklis
Krievija nav Eiropas ienaidnieks: ES vajadzīga gāze pa jauniem cauruļvadiem
Timermans skāra arī gāzesvada "Ziemeļu straume 2" jautājumu. Viņa ieskatā, lēmums par cauruļvada ekspluatācijas licences izsniegšanu ir vienīgi Vācijas ziņā.
Iepriekš vēstīts, ka 13. oktobrī Maskavas starptautiskajā forumā "Krievijas enerģētiskā nedēļa" Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka Maskava nekad nav izmantojusi un neizmantos savas iespējas enerģētiskajā sfērā kā ieroci kaut kādu ārpolitisko mērķu sasniegšanai.
Krievijas līderis, runājot par gāzes cenu pieaugumu, aicināja nemeklēt vainīgos Krievijā. Viņš paskaidroja, ka gāzes augstās cenas izraisījis elektroenerģijas deficīts, nevis otrādi.
Viņš atgādināja, ka pēdējo desmit gadu laikā Eiropas energosistēmā konsekventi "iekļauti sistemātiski trūkumi", kas galu galā noveduši pie krīzes. Kamēr sistēmas pamatā bija kodolenerģētika un gāze, tādu grūtību nebija, uzskata valsts vadītājs.
"Jebkuram tirgum ir svarīga stabilitāte un prognozējamība. Krievija pilnā apjomā pilda savas līgumos paredzētās saistības, arī Eiropā, nodrošina garantētas stabilas gāzes piegādes šajā virzienā. Patlaban priekšnosacījumi liecina, ka līdz gada beigām mēs sasniegsim rekordlielus gāzes piegādes apjomus globālajā tirgū," norādīja Vladimirs Putins.
Gāzes tirgū jau vairākus mēnešus valda satraukums. Nesen tika fiksēts vēsturiskais rekords – 1937 dolāri par tūkstoš kubikmetriem gāzes.
Pēc Putina paziņojuma par Krievijas gatavību stabilizēt situāciju enerģētikas tirgū cenas kritās.
Eksperti norāda, ka gāzes cenu pieaugums Eiropā saistīts ar nepietiekamām rezervēm ziemas periodam, ierobežotu piedāvājumu un augsto SDG pieprasījumu Āzijā, kā arī atzīmēja: krīzi izraisījuši ES vadības nepārdomātie lēmumi par fosilo energonesēju aizvietošanu pret ekoloģiski tīriem avotiem. Pie tam pasaulē vēl nav izstrādātas "zaļās enerģijas"ražošanas un akumulācijas sistēmas, kas nebūtu atkarīgas no laika apstākļiem.
Eiropas Savienības augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels - Sputnik Latvija, 1920, 14.10.2021
Žuzeps Borels atzīst: "Gazprom" un Ungārijas līgums nepārkāpj ES likumus
Ziņu lente
0