Krievijā

Vladimirs Putins par gāzes cenām: pietiek slēpt pašu kļūdas un apsūdzēt Krieviju

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija, 1920, 14.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents norādīja: gāzes cenas Eiropā aug elektroenerģijas deficīta rezultātā, nevis otrādi.
RĪGA, 14. oktobris — Sputni. Gāzes cenas Eiropā aug elektroenerģijas deficīta rezultātā, nevis otrādi, kā apgalvo daži tirgus dalībnieki, paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, vēsta RIA Novosti.
"Un nevajag, tā sakot, novelt savu vainu uz citu pleciem, kā mēģina rīkoties daži mūsu partneri," teica prezidents foruma "Krievijas enerģētiskā nedēļa" sēdē.
Viņš atgādināja, ka pēdējo desmit gadu laikā Eiropas energosistēmā konsekventi "iekļauti sistemātiski trūkumi", kas galu galā noveduši pie krīzes. Kamēr sistēmas pamatā bija kodolenerģētika un gāze, tādu grūtību nebija, uzskata valsts vadītājs.
Putins piebilda, ka mūsdienu Krievijā "nav iespējams pat iedomāties" tamlīdzīgas problēmas.
Viņš atgādināja, ka šī gada deviņu mēnešu laikā Krievija palielinājusi gāzes piegādes Eiropai par 15%.
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija, 1920, 07.10.2021
Pasaulē
Vladimirs Putins apsolīja ievērot saistības gāzes tranzītā caur Ukrainu
Pēdējo mēnešu laikā gāzes nākotnes darījumu cenas Eiropā strauji augušas. 6. oktobrī tās sasniedza vēsturisko rekordu – 1937 dolāri par tūkstoš kubikmetriem. Pēc tam bija vērojama lejupslīde līdz pašreizējiem 1067,5 dolāriem.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins, runājot par gāzes cenām Eiropā, atzīmēja, ka daži Krievijas partneri mēģina slēpt paši savas kļūdas.
"Dažkārt klausies, ko par to runā, un brīnies. Vienkārši pārsteidzoši. It kā neredz ciparus, es teikšu, neredz reālo stāvokli, vienkārši slēpj paši savas kļūdas," teica Putins.
Gāzes tirgus ir svarīga stabilitāte un prognozējamība, un Krievija līdz šī gada beigām panāks rekordlielas gāzes piegādes globālajā tirgū, uzsvēra valsts vadītājs.
"Jebkuram tirgum ir svarīga stabilitāte un prognozējamība. Krievija pilnā apjomā pilda savas līgumos paredzētās saistības, arī Eiropā, nodrošina garantētas stabilas gāzes piegādes šajā virzienā. patlaban priekšnosacījumi liecina, ka līdz gada beigām mēs sasniegsim rekordlielus gāzes piegādes apjomus globālajā tirgū," norādīja Vladimirs Putins.
"Vēl vairāk, mēs vienmēr nākam pretī saviem partneriem, esam gatavi apspriest papildu darbības," viņš piebilda.
Krievijas prezidents nosauca par absolūtām muļķībām, murgiem un politiski nemotivētu pļāpāšanu paziņojumus par to, ka Krievija it kā izmantojot gāzi kā ieroci.
"Atliek vienkārši ieskatīties internetā. Tur viss ir, bet jūs runājat par apsūdzībām pret Krieviju par energoresursu izmantošanu kā ieroci. Tās ir absolūtas muļķības, murgi un politiski nemotivēta pļāpāšana, kam nav nekāda nopietna pamata," teica Putins.
Sarunā forumā Krievijas prezidents pastāstīja arī, kas nepieciešams valstu stabilai attīstībai.
Официальный представитель МИД России Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Krievijā
Krievijas ĀM aicina Londonu skaidrot ārvalstu aģentu finansēšanu Krievijā
Valstu stabilai attīstībai vajadzīgi gan ražotāju, gan enerģētikas tirgus patērētāju pārdomāti lēmumi, konstatēja Putins.
"Pandēmijas sekas, satricinājumi reģionālajos enerģētiskajos tirgos vēlreiz parādīja, cik nozīmīgs mūsdienu pasaulei ir stabils, pārliecinošs degvielas un enerģētikas kompleksa darbs, pieejamas enerģijas nodrošināšana patērētājiem ar minimālu ietekmi uz apkārtējo vidi. Lai nodrošinātu planētas enerģētisko un ekoloģisko drošību, vajadzīgas visu tirgus dalībnieku – gan ražotāju, gan patērētāju apsvērtas, atbildīgas darbības, orientētas uz ilgtermiņa perspektīvu, mūsu valstu stabilas attīstības interesēs, mūsu tautu labklājības nodrošināšanai," teica Putins.
"Krievija ir gatava tādai radošai, uzticības pilnai, piesātinātai sadarbībai, arī tiešam dialogam ar mūsu partneriem Eiropā, ar Eiropas Komisiju, lai meklētu kopīgus risinājumus enerģētisko tirgu stabilizācijai un cīņai ar klimata pārmaiņām. Esmu pārliecināts, kopā mēs noteikt panāksim rezultātus šo sarežģīto jautājumu risināšanā," piebilda Krievijas prezidents.
Trešdien Krievijas valsts vadītājs piedalījās foruma "Krievijas enerģētiskā nedēļa" plenārsēdē. Savā uzrunā prezidents atzīmēja, ka pēc pagājušās aukstās ziemas Eiropā daudzas valstis nav papildinājušas gāzes krājumus pirms jaunās sezonas cerībā uz tūlītējām gāzes piegādēm un tādējādi vēl likušas cenām augt vēl spēcīgāk. Viņš piebilda, ka gāzes cenu pieaugums vērojams elektroenerģijas deficīta rezultātā, un aicināja neuzvelt citiem savu vainu.
Situāciju gāzes tirgū eksperti pamato ar vairākiem faktoriem: zemais krājumu līmenis PGK kontinentā, ierobežotais piedāvājums no piegādātāju puses un augstais SDG pieprasījums Āzijā.
Ziņu lente
0