Viedoklis

Šķiršanās? Baidena un Trampa piekritēji grib sadalīt ASV

© Sputnik / Dmitry Parshin / Pāriet pie mediju bankasASV karogs
ASV karogs - Sputnik Latvija, 1920, 14.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptauja parādīja, ka liberāļi un konservatori ASV ir vienlīdz neapmierināti ar pašreizējo administrāciju, puse no viņiem uzskata, ka būtu prātīgi sadalīt valsti. Taču ir vienkārši neiespējami sadalīt ASV "uz pusēm".
Jau vairākus mēnešus amerikāņu medijos sabalsojas materiāli ar līdzīgiem virsrakstiem, kas sākas ar vārdu "priecājieties", RIA Novosti konstatēja analītiķis Dmitrijs Kosirevs.
Jāpriecājas demokrātiem, jo viņi uzvarējuši un dabūjuši visu, ko gribēja. Jāpriecājas republikāņiem (konservatoriem), jo patiesībā demokrāti jūtas briesmīgi – viņu ilūzijas ir sabrukušas. Vārdu sakot, visiem jābūt sajūsmā, tikai visiem nez kāpēc ir nelabi ap dūšu.
Последствия беспорядков в здании Конгресса США - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Viedoklis
ASV izveidojusies katastrofa cilvēktiesību jomā
Visa šī sasaukšanās sākusies ar jaunu spēku itin labi saskatāma iemesla dēļ: publicēti aptaujas rezultāti, kas liecina: abas Amerikas puses ienīst viena otru tā, ka normālas valsts un normālas dzīves tik un tā vairs nav. Vārdu sakot, to mēs jau zinājām, taču nu parādījušies pavisam iespaidīgi cipari. Rezultātā no jauna sākās virsrakstu "sarakste": priecājieties, puiši, patiesībā visiem klājas lieliski.
Vispirms pastāstīsim par aptaujas datiem – lai būtu skaidrs, cik "lieliski" klājas. To visā valstī organizēja Virdžīnijas štata universitāte, apkopojot aptuveni vienlīdzīgās grupās par vienu vai otru partiju balsojušos respondentus.
Прямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным - Sputnik Latvija, 1920, 01.09.2021
Viedoklis
"Vislabākais prezidents": miljoniem amerikāņu Putins kļuva par elku
Iznāca, ka vairāk nekā 80% vienā un otrā grupā uzskata, ka tautas ievēlētie administrāciju (Trampa un Baidena) ierēdņi "nepārprotami apdraud amerikāņu demokrātiju". Vairāk nekā 75% katrā pusē uzskata, ka vēlētāji "no otras puses" apdraud amerikāņu dzīvesveidu.
Abas grupas ir pārliecinātas, ka valstij vajadzīgs spēcīgs līderis, kurš iznīcinātu ligu otrpus barikādēm. 41% liberāļu un 52% konservatoru domā, ka situācija ir tik saspringta, ka būtu prātīgi valsti sadalīt.
Lai nu tādu ideju izvirzītu tikai viena vēlētāju grupa. Bet te – abas. Starp citu, demokrāti ASV koncentrējas pie abu okeānu austrumu un rietumu krasta, konservatori – dienvidos un centrā.
Tātad sadalītā Amerika precīzi atgādinātu Indostānu pēc angļu aiziešanas – ar Rietumu Pakistānu un atdalīto Austrumu Pakistānu (tagad – neatkarīgā Bangladešas Republika). Pie tam daudzos "sarkanajos" štatos galvaspilsēta balso par "zilajiem", bet aiz tās robežām sākas cita valsts. Tā tas ir Kalifornijā un tās pretstatā – Teksasā.
Сторонники Дональда Трампа прорвались в Капитолий - Sputnik Latvija, 1920, 15.01.2021
Viedoklis
Vai sašķeltas ASV radīs lielākus draudus ārpasaulei?
Kā un kāpēc tādā situācijā vajadzētu priecāties konservatoriem? Demokrātiskās "The Washington Post" argumenti ir ļoti sarkastiski, taču zināms domu grauds tajos ir. Publikācija par šo tēmu nāca klajā jau aprīlī un apraksta liberāļu agoniju. Viņi jūt, ka mērķis – sabiedrības totālā transformācija – joprojām ir ļoti, ļoti tāls. Piedevām viņi redz, kā konservatori mobilizē elektorātu, un saprot: ienaidnieks nav uzvarēts.
Taču pats galvenais ir tas, ka demokrātu idejas jau pašā sākumā bija nerealizējamas (atkārtosim: to atzīst demokrātu uzticamais rupors). Ienākumu vienlīdzība? Atklāta pasaule, arī visiem bēgļiem? Ekonomikas "zaļā" likvidācija? Nu, Baidena administrācija it kā ir savā vietā, taču, tiklīdz viņi mēģina dabūt cauri kaut ko tamlīdzīgu, pašiem demokrātiem kļūst skaidrs, ka tas sagraus lielu daļu pasaules un vispirms – Ameriku.
Kā zināms, laime ir tad, kad ne labi ir tev, bet sliktiem ļautiņiem – nelabi. Tādu argumentu tagad piedāvā konservatoriem. Bet ko iesaka demokrātiem? Par to runā demokrātiskās "The NewYork Times" nesenais komentārs. Un tā ir nežēlīga akcija, pārsvarā vērsta pret liberālajiem radikāļiem.
Дональд Трамп - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2020
Politika
Eksperts prognozēja augošu sabiedrības šķelšanos ASV pēc prezidenta vēlēšanām
Viņiem saka: jūs taču to gribējāt, jūs to dabūjāt. Tagad priecājieties (neviens neatgādina, ka nav nekā ļaunāka par visu sapņu piepildīšanos). Atcerieties, par ko sapņoja demokrāti 2000. gadā – jums tas viss jau ir. Sabiedrība, kurā katrs sestais uzskata sevi par seksuālu minoritāti, kurā vairāk vai mazāk legalizēta marihuāna, kur pamatīgi aptumšojusies vidēji aritmētiskā ādas krāsa. Priecājieties, priecājieties.
Nu, bet tagad daudzi demokrāti grimst skumjās tāpēc, ka apjēguši: daudzas viņu vēlmes ved pie tādas sabiedrības un pasaules, kāda nu nemaz nav vajadzīga. Superindividuālisms, ko dāvātu spēcīga valsts, kas izdalītu naudu riekšavām, vienkārši neizdosies, tas sagraus kuru katru valsti.
Te radikāļiem iesaka: mācīsimies turēties pie vidusceļa, esam mazliet aizrāvušies. Re, lielie amerikāņi, tādi kā Endrjū Džeksons (ASV 7. prezidents (1829.—1837.), pirmais Baltā nama vadītājs, demokrāts. Atainots uz 20 dolāru banknotes) prata sastiprināt sašķeltu sabiedrību, radīt un saglabāt centriskas koalīcijas.
Džeksons? Bet demokrāti taču ienīst savas valsts vēsturi, ienīst savu valsti, jo viņi atbalsta atvērtu pasauli. Viņi domā nevis par samierināšanos, bet gan saglabā pārliecību: puse viņu tautiešu ir ienaidnieki un labāk ir sašķelt valsti nekā ciest sev līdzās cilvēkus ar citādiem uzskatiem. Ļoti skaidri un cilvēcīgi.
Флаг США - Sputnik Latvija, 1920, 31.08.2020
Viedoklis
ASV: pietiek ekonomisko karu ar pasauli. Karosim pa īstam
Interesanti, par ko tādā situācijā vajadzētu priecāties Krievijai? Par to, ka ASV (patiesībā – arī Eiropā) klājas slikti? Reakcija ir saprotama, jo Krievija jau ilgus gadu desmitus ir pieraduši panākt un apsteigt Ameriku – savus panākumus un neveiksmes Krievijā vēl aizvien mēro ar amerikāņu mēru. Viedoklis ir skaidrs, tomēr lielu labumu nenesīs, ja nu vienīgi sīku ļaunpriecīgu gandarījumu.
Protams, labāk būt gudrākiem: piemēram, padomāt, kas notiktu, ja Krievijā kaut kādā 1917. vai 1918. gadā būtu socioloģiskās aptaujas. Iespējams, atrastos tādi, kas uz tām skatītos un pārbītos.
Tādi, kas nepielaistu pie varas spēku, kurš no sirds ienīst otru spēku, tādi, kas atrastu kaut kādu vidusceļu. Varbūt sāktu skaidrot sašķeltajai sabiedrībai, ka tādā situācijā vardarbīga izeja nes tikai miljoniem upuru un totālu sabrukumu (kā tas galu galā iznāca).
Varbūt tomēr vajag paskatīties, kādas demokrātu (tāpat kā konservatoru) idejas tik ļoti biedē lielu daļu iedzīvotāju, ka atņem dzīves jēgu un liek domāt: labāk ieviest diktatūru vai sagraut valsti. Ideju tur ir pārsteidzoši daudz, lielu un mazu. Tās jāpēta ilgi un nopietni.
Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.
Ziņu lente
0