Pasaulē

Lielbritānijā apsūdz Krieviju par Covid-19 vakcīnas formulas zādzību. Ko atbildēja Kremlis

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков
Пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков - Sputnik Latvija, 1920, 12.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā var vērtēt koronavīrusa profilaksei paredzētās vakcīnas formulas zādzības "pierādījumus", ja ar tiem nakusi klajā "pazīstama nezinātniska avīze"?
RĪGA, 12. oktobris – Sputnik. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs nosauca par dziļi nezinātnisku izdevumu britu avīzi "Sun", kas apgalvo: Krievija esot nozagusi AstraZeneca vakcīnas formulu, lai izstrādātu "Sputnik V".
"Sun", atsaucoties uz saviem informācijas avotiem specdienestos, apgalvo, ka Krievijas izlūkdienests "nozadzis" AstraZeneca vakcīnas formulu, lai izmantotu sava preparāta – "Sputnik V" izstrādei.
В миграционном центре в деревне Сахарово началась вакцинация трудовых мигрантов от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 13.09.2021
Viedoklis
Alkatības pandēmija: Big Pharma ar zobiem iekodusies vakcīnu patentos
"Avīze "Sun" – tā taču ir labi pazīstama dziļi nezinātniska avīze. Nu, droši vien attieksme pret šīm publikācijām būs atbilstoša," Peskova teikto citēja RIA Novosti.
Savukārt Krievijas Federācijas Padomes loceklis, Nopelniem bagātais ārsts Vladimirs Kruglijs atgādināja, ka Gamalija vārdā nosauktais centrs, kas radīja vakcīnu "Sputnik V", uzkrājis vairāk nekā 60 gadus ilgu pieredzi darbā pie vakcīnām un sveši noslēpumi tam nav vajadzīgi.
"Tie ir totāli murgi. Gamaleja institūtam ir vairāk nekā 60 gadu pieredze darbā pie vakcīnām uz adenovīrusa bāzes un pašiem sava izstrādāta bāze vakcīnu radīšanai, viņiem nav jēgas zagt svešus noslēpumus. Vēl nav zināms, kas un kam kaut ko nozadzis."
Vladimirs Kruglijs
Federācijas Padomes loceklis
No savas puses, Valsts domes deputāts, bijušais "Rospotrebnadzor" vadītājs, KZA akadēmiķis Genādijs Oņiščenko norādīja, ka "Sun" žurnālistiem vajadzīga psiholoģiskā ekspertīze, bet Lielbritānijas izlūkdienesta Mi-6 darbiniekus vajadzētu atlaist par profesionālo neatbilstību.
"Šī tipa vakcīnu makets tika izstrādāts jau 2012. gadā, kad pie mums parādījās MERS – Tuvo Austrumu respiratorais sindroms. Tas ir tā saucamais vektora vakcīnu tips. To vienkārši nenoveda līdz izmēģinājumu stadijai, jo tas nebija nepieciešams," paskaidroja Oņiščenko.
Препарат Карнивак-Ков, первая в мире вакцина против COVID-19 для животных, которой прививают животных в ветеринарной клинике в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2021
Pasaulē
Vakcīnu karš: kā Eiropa cīnās ar "Sputnik V"
Pirmā vakcīna koronavīrusa infekcijas profilaksei pasaulē – "Sputnik V" – izstrādāta Krievijā un reģistrēta 2020. gada augustā. Preparātu izstrādāja Gamaleja vārdā nosauktais centrs uz pārbaudītās un labi izpētītās cilvēka adenovīrusa vektoru platformas. 3,8 vakcinēto Krievijas iedzīvotāju datu analīze parādīja, ka "Sputnik V" efektivitāte pret koronavīrusa infekciju sasniedz 97,6%.

Kā darbojas "Sputnik V"

Adenovīrusu vektori ir ģenētiski modificēti parasto iesnu vīrusi, kas nespēj vairoties cilvēka organismā. Izmantojot "Sputnik V", pats koronavīruss nenonākorganismā, vakcīna satur tikai tā olbaltumvielu apvalka daļas – tā saucamo "dzeloņu" ģenētisko informāciju.
Tātad vakcinācijas rezultātā inficēties ir neiespējami, taču tā ļauj veidot stabilu imūnsistēmas atbildi.
Gamaleja centra direktors Aleksandrs Gincburgs atzina, ka versija par AstraZeneca formulas zādzību ir pats smieklīgākais mīts par "Sputnik V". Viņš atgādināja, ka Krievijas tiešo investīciju fonda direktors savā lapā Twitter pajokoja – ieteica "atdot parādu" un ar Krievijas vakcīnas komponentes palīdzību pacelt AstraZeneca preparāta efektivitāti.
Груз с российской вакциной Sputnik V от коронавирусной инфекции на складе в грузовом терминале аэропорта - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2021
Kam traucē "Sputnik V"? Tiek gatavota provokācija ar cilvēku "bojāeju" vakcīnas dēļ
Gamaleja centrs, AstraZeneca, KTIF un kompānija "R-Farm" 2020. gada decembrī parakstīja sadarbības memorandu. Dokuments paredz sadarbību klīnisko pētījumu programmas izstrādes un realizācijas jomā, lai novērtētu iespēju kombinēti pielietot vienu no vakcīnas "Sputnik V" komponentēm un vienu no vakcīnas AZD1222 komponentēm, ko izstrādājusi AstraZeneca sadarbībā ar Oksfordas universitāti.
Ziņu lente
0