Latvijā

Minimālās sociālās iemaksas: ceturtā daļa darba devēju gatavi samazināt kadrus

© Sputnik / Алексей МальгавкоУборка городских улиц, архивное фото
Уборка городских улиц, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 08.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai daži ir gatavi palielināt algu zemu apmaksātiem darbiniekiem. Lielākā daļa darba devēju viņus atlaidīs un jaunus kadrus nepieņems.
RĪGA, 8. oktobris — Sputnik. Kopš stājušās spēkā prasības par obligātajām minimālajām sociālās apdrošināšanas iemaksām par darbiniekiem, darba devēji sākuši plānot atlaišanas, stāsta LSM.lv.
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras organizētā aptauja liecina, ka gandrīz ceturtā daļa respondentu ir gatavi tuvākajā laikā šķirties no daļas darbinieku.
Eiro naudaszīmes un kalkulātors - Sputnik Latvija, 1920, 20.09.2021
Latvijā
Neapliekamais minimums var pieaugt līdz 400 eiro: ko tas nozīmē iedzīvotājiem
No 1. jūlija spēkā stājās Valsts sociālās apdrošināšanas likums, kas paredz obligāto sociālo maksājumu par visiem darbiniekiem, sākot ar ienākumu summu 1500 eiro apmērā ceturksnī (500 eiro mēnesī). Lielākā daļa aptaujāto uzņēmēju (64%) atklāja, ka viņiem ir darbinieki ar tādām nelielām algām.
Pie tam daudzi (23%) aptaujāto uzskata par risinājumu darbinieku atlaišanu, 9% plāno risināt problēmu, palielinot tādu darbinieku slodzi, vēl 9% ir gatavi segt starpību starp reālās algas apmēru un minimālo obligāto sociālo iemaksu objektu, 4% vēlas darbiniekiem ar nepilnu slodzi nodrošināt pilnu slodzi, vēl 4% paaugstinās algu līdz minimālo obligāto sociālo iemaksu objekta apmēram (500 eiro mēnesī). Vēl 15% respondenti pagaidām nezināja pastāstīt, kā rīkosies.
LTRK loceklis, SIA "Sofius" vadītājs Ivars Krampis-Vanags pastāstīja, ka sociālo iemaksu dēļ bijis spiests atlaist vienu darbinieku, jo viņa pildīto dienesta pienākumu apjoms nebija liels. Lai arī par pilnu slodzi viņa alga būtu sastādījusi 1000 eiro, zemās slodzes dēļ viņš pelnīja tikai 400.
Pirms jaunās normas uzņēmums labprāt pieņēma praktikantus un uzticēja viņiem vienkāršus uzdevumus. Tagad tādas iespējas jauniešiem vairs nebūs.
Portfelis ar Latvijas budžetu - Sputnik Latvija, 1920, 15.09.2021
Latvijā
Ekonomists: jaunais valsts budžets būs domāts tautai un taps uz tās rēķina
Jaunieši, kam tā ir pirmā darba pieredze, kam daudz kas jāapgūst un kam ir zema darba atdeve, to saprot un ir gatavi strādāt ar nepilnu slodzi, lai piepelnītos un praktizētos. Tagad tas vairs nav izdevīgi uzņēmumam minimālo sociālo iemaksu dēļ, pastāstīja Krampis-Vanags un paskaidroja, ka meklē ārējos darba resursus, nevis pieņem darbā cilvēkus ar nepilnu slodzi.
Šovasar LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš brīdināja: ja jaunie sociālo iemaksu noteikumi stāsies spēkā, liels skaits cilvēku vienkārši paliks uz ielas bez darba.
Tagad LTRK viedokli nav mainījusi: obligātās apdrošināšanas minimālo iemaksu sistēmā pieļautā kļūda ir jālabo.
Organizācija iesniegusi Finanšu ministrijā atbilstošu grozījumu projektu. Aptauja, ko tā iepriekš organizēja uzņēmēju vidū, parādīja, ka 70% respondentu valdības lēmumu par obligātās apdrošināšanas minimālo iemaksu ieviešanu uzskata par kļūdu.
Ziņu lente
0