Viedoklis

Baltkrievija saņēmusi jaunu bruņutehniku no Krievijas: ar ko "partneriem" draud BTR-82A

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasБронетранспортер БТР-82А
Бронетранспортер БТР-82А - Sputnik Latvija, 1920, 08.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijā ražotās jaunās bruņutehnikas vērā ņemamas un paātrinātas piegādes Baltkrievijai liecina par Maskavas un Minskas nopietno apņemšanos stingri atbildēt uz NATO augošo militāro klātbūtni Austrumeiropā un domājamo agresiju pret abu valstu savienību.
Arzamasas mašīnbūves rūpnīcā ražoto bruņutransportieru BTR-82A pirmā partija piegādāta Baltkrievijai 30. septembrī, otrā gaidāma novembrī. Jaunā bruņutehnika pārsvarā nonāks 120. atsevišķajā mehanizētajā brigādē, kas dislocēta Minskā, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Armijas vienībai ir ilga un slavas pilna vēsture – 1945. gadā 120. divīzija nonāca līdz Elbas krastiem. 2002. gadā 120. motorizēto strēlnieku divīziju pārformēja par atsevišķo mehanizēto brigādi, nodrošinot efektīvāku reaģēšanu uz mūsdienu izaicinājumiem un draudiem. Šodien tā ir viena no labākajām Baltkrievijas BS. Starp citu, 80. gadu sākumā tajā kā rotas komandiera vietnieks dienēja nākamais valsts prezidents Aleksandrs Lukašenko.
Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas dati liecina, ka bruņoto spēku pārapbruņošana notiek kā plānots. Tomēr bruņutehnikas pirmā lielā partija ir precedents un loģiski turpina Minskas un Maskavas apņemšanos kopīgi stāties pretī ASV un NATO agresīvajai aktivitātei pie abu valstu robežām.
Jaunie BTR-82A izceļas ar labāku bruņojumu un dzinēju, kā arī mūsdienīgiem sakaru līdzekļiem. Tie būtiski pārspēj analoģiskas potenciālā pretinieka bruņumašīnas.
BTR-82A uzņem 10 karavīrus, bruņoti ar 30 mm automātisko lielgabalu 2A72 ar stabilizatoru un sapārotu 7,62mm ložmetēju. Bruņutransportieris spēj likvidēt sauszemes mērķus līdz 3600 m attālumā, zemus gaisa mērķus (helikopterus, dronus) – līdz 2000 m augstumā. Masa – 16 tonnas. Turbodīzeļa dzinēja jauda – 300 zs. Maksimālais ātrums pa šoseju – 80 km/h, ūdenī – 9 km/h. Pilntvertnes nobraukums – 700 km. Nepieciešamības gadījumā, ar degvielas tvertni BTR-82A pietiks maršam no Minskas līdz Varšavai, Viļņai, Rīgai vai Kijevai.
Krievijas armija jau saņēmusi vairāk nekā 2100 BTR-82A, drīz vien saņems vēl 300 mašīnas. NVS telpā šie bruņutransportieri ir arī Azerbaidžānas un Kazahstānas rīcībā.
Международный военно-технический форум Армия-2019. День третий - Sputnik Latvija, 1920, 07.10.2021
Viedoklis
Polijas F-35 eskadriļas – "Iskander" un "Triumf" tēmēkļos
Ražošana Arzamasā ir labi noregulēta, Krievija eksportē simtiem BTR-82A gadā, un Baltkrievijas kājniekiem ir izredzes operatīvi saņemt jaunās mašīnas. Viena BTR-82A cena – aptuveni 400 tūkstoši dolāru.

Militārā efektivitāte

Mūsdienu pasaule ir tik nestabila, ka tuvākajā perspektīvā BTR-82A bez darba nepaliks. Tas jau teicami parādījis savas iespējas karadarbībā Sīrijā. SAR valdības armija saņēma BTR-82A no Krievijas 2015. gadā, un bruņotransportieri izturējuši skarbas izturības pārbaudes kā arī karavīru izdzīvošanas pārbaudes "džihadmašīnu" tuvu sprādzienu apstākļos. BTR-82A rombveida korpuss ar "kevlara oderi" būtiski uzlabojis karavīru aizsardzību no mīnām, sprādzieniem, šķembām un pat radioaktīvajiem putekļiem. Tilpnes iekšējās sienas apšūtas ar aramīda šķiedru aizsardzību no šķembām – tās ir daudz izturīgākas nekā kevlars. Bez tam mašīna var sekmīgi pārvarēt vērā ņemamus ūdens šķēršļus, efektīvi veidot dūmu aizsegu un taranēt "neleģitīmos" amerikāņu bruņutransportierus.
Военнослужащий нажимает кнопку Залп во время пуска баллистической ракеты в рамках учений стратегических сил - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Viedoklis
Neredzama un nenotverama: ko spēj Krievijas hiperskaņas raķete "Cirkon"
Īpašu uzmanību pelnījis BTR-82A cīņas modulis ar kombinētu tēmēkli – tas nodrošina redzeslauka stabilizāciju kustībā pa šķēršļotu apvidu (dienā un naktī). Mērķētās šaušanas attālums automātiskajam lielgabalam ar dažādu tipu lādiņiem: 2000-3600 m. Pa zemskaņas lidojošajiem objektiem – 2500 m. Tēmētā mērķu likvidācija nakts apstākļos – līdz 1100 metriem. Jaunais lielgabals sekmīgi tiek galā ar pretinieka dzīvo spēku un bruņutehniku.
Saņemot jaunu bruņutehniku no Krievijas, Baltkrievijas armija palielina reālo cīņas potenciālu un spējas stāties pretī jebkuram agresoram. Ne velti prezidents Aleksandrs Lukašenko nesen intervijā amerikāņu telekanālam CNN pastāstīja par vispārēju Krievijas militāro atbalstu. Nacionālie līderi nāk un iet, bet brālīgas tautas stāv plecu pie pleca gadu simteņiem.
Tāpēc arī Krievijas jaunie tanki "Armata", kas spēj likvidēt mērķus ar 900 mm biezām bruņām līdz 12 km attālumā varētu parādīties Baltkrievijā neprognozējami ātri. Rietumi neatstāj Maskavai un Minskai citu iespēju.
Iepriekš Baltkrievijas Drošības padomes valsts sekretārs ģenerālleitnants Aleksandrs Volfovičs paziņoja: "Armija, kas neattīstās un nesaņem jaunus paraugus, lemta neveiksmei." Baltkrievijas armijai lemta uzvara.

Operatīvā situācija

ASV un NATO gatavojas karadarbībai Austrumeiropai: savelk spēkus un militāro tehniku, veido arsenālus, laiž klajā stratēģijas "Drang nach Osten" stilā. Tiecas no spēka pozīcijas pārbūvēt visu pasauli savām ērtībām. Piemēram, mācībās "Defender Europe 21" tika izspēlēta no ASV pārsviestu spēku izvēršana Eiropā un tālākais uzbrukums.
Pilots iznīcinātāja kabīnē - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Viedoklis
Kāpēc iznīcinātājs F-35 nonācis amerikāņu sliktāko lidmašīnu TOP-5
Kolektīvajiem Rietumiem kumoss iestrēgst rīklē, kad prātā nāk fakts: hiperskaņas bruņojums ir tikai Krievijai un Ķīnai. Un tagad arī Baltkrievija kļūst par nepieejamu cietoksni ceļā pie Sibīrijas resursiem.
Amerikāņu kompānija "Lockheed Martin" sola izstrādāt hiperskaņas raķeti līdz 2022. gadam, tikai nekas neiznāk. ASV JKS un Pentagona Perspektīvo pētījumu programmu pārvalde tikpat nesekmīgi bīda uz priekšu savas programmas. Vienotajā pārvaldes tīklā integrētās "Iskander" hiperskaņas raķetes var parādīties Baltkrievijā ilgu laiku pirms ASV apgūs hiperskaņas tehnoloģijas.
Minska un Maskava paplašina militāro un militāri tehnisko sadarbību, attīsta kopīgo reģionālo spēku grupējumu, veido trīs kopīgus karavīru mācību centrus abu valstu teritorijā. Baltkrievijā tiek veidota bāze Su-30SM pilotu un KF ražoto mūsdienīgo ZRS speciālistu kopīgai sagatavošanai.
Американские военные готовят танки Абрамс к разгрузке на железнодорожной станции в Литве - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Viedoklis
Eiropā ož pēc pulvera: kāpēc Polijai vajadzīgi 250 tanki Abrams pie Baltkrievijas robežas
2021. gadā "Rosoboroneksport" sasniedza jaunu līmeni militāri tehniskās sadarbības jomā ar Baltkrieviju – konsolidēja lielāko daļu Krievijas aizsardzības rūpniecības kompleksa uzņēmumu centienus, kas piegādā produkciju Minskai, nostiprināja tehnoloģiskos sakarus starp militāras nozīmes produkcijas izstrādātājiem un ražotājiem.
Baltkrievijas aizsardzības ministrs Viktors Hreņins atzīmēja, ka tā "nav ieroču žvadzināšana, tā ir normāla atbildes reakcija uz NATO dalībvalstu operatīvās gatavošanās pasākumu skaita bezprecedenta pieaugumu mūsu robežu tuvumā". Daudzpolārā pasaule mainās un atsit vienpusējā diktāta soļus.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0