Viedoklis

Amerika velti pūlas glābties no defolta

© Pixabay / PublicDomainPicturesДоллары
Доллары - Sputnik Latvija, 1920, 08.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējā gada laikā tirgus neredzamā roka kārtīgi parakņājusies amerikāņu kabatās. Mājsaimniecību kopējais parāds līdz rudenim sasniedzis kosmisku summu – 15 triljonus dolāru, apmēram pa 155 tūkstošiem uz ģimeni.
Nerunāsim pat par tādu sīkumu kā ASV valsts parāds, kas tuvojas grūti aptveramai summai – 29 triljoniem dolāru.
Valsts, ko inerces dēļ vēl sauc par pirmo ekonomiku pasaulē stāv uz absolūti reāla defolta sliekšņa, portālā RIA Novosti stāsta Viktorija Ņikiforova.
Satrauktie amerikāņi drudžaini meklē glābiņu. Ekscentriskais politiķis Rons Pols pat ierosināja padzīt Federālo rezervju sistēmu.
No pirmā acu uzmetiena šķiet – tas ir joks. ASV Federālā rezerve, "visu banku banka", superstruktūra, kas nosaka apstākļus visā finanšu pasaulē. Visu valstu baņķieri un brokeri zīlē likteni pēc FRS priekšsēdētāja sejas izteiksmes. FRS likmes svārstības ir milzu notikums biržās.
Министерство финансов США в Вашингтоне. - Sputnik Latvija, 1920, 24.09.2021
Viedoklis
"Mūs gaida katastrofa": par ko izšķīrusies ASV Finanšu ministrija defolta draudu dēļ
Tomēr bijuši arī citādi laiki. Sākotnēji 1913. gadā Volstrītas baņķieru radītā FRS nemaz nebija globāla. Tai gadījās skandāli un sistēma izskatījās ļoti aizdomīga.
FRS galvenais lobētājs bija baņķieris Džejs Morgans, ko paši amerikāņi ļoti mīļi saukā par "plēsoni". Starp FRS vadītājiem parādījusies visa XX gadsimta sākuma finansiālā aristokrātija. Melloni, Varburgi, Meijeri – tā bija īsta internacionāle ar biznesa interesēm visās pasaules valstīs. Mainījās ASV prezidenti, republikāņi cīnījās ar demokrātiem, bet ar lielajām ģimenēm nekas nenotika. To mantinieki vēl aizvien veido valsts politisko un ekonomisko eliti. Tā ir bēdīgi slavenā "dziļvalsts".
Teorētiski FRS vajadzētu nodrošināt ASV ekonomiku krīzēs. Faktiski, tās pirmais "sasniegums" bija Ņujorkas biržas slēgšana 1914. gadā uz rekordilgu laiku – astoņiem mēnešiem. Pēc tam sekoja biržu krahs 1929. gadā un Lielā depresija, kas nesa amerikāņiem nabadzību, haosu un īstu badu.
Ātri noskaidrojās, cik slēgta ir šī organizācija. 1931. gada Kongresa sēžu stenogrammas rāda, ar kādu patriarhālu vienkāršību ritēja darbs pirmajos FRS pastāvēšanas gados. Tās vadītāju Polu Varburgu apsūdzēja par darbu savas ģimenes Eiropas atzarojuma labā, un īsi pirms 1929. gada kraha reģistrēja savā vārdā vācu konglomerāta IG Farbenindustrie apakšnodaļu ASV un izsniedza tai obligācijas par 830 miljoniem dolāru.
FRS vadītājs Jūdžins Meijers, pēc kongresmeņa Luī Tomasa Makfadena domām, 1910. gadā sazvērējies ar baņķieri Baruhu un franču banku un sācis spekulācijas ar tēraudu. Cenas pacēlās līdz debesīm un noveda pie krīzes rūpniecībā.
Endrjū Mellonu, ASV finanšu ministru (1921.-1931.) apsūdzēja par to, ka viņš uz FRS rēķina attīstījis savu banku tīklu, kas izpleties visā valstī.
Treideri - Sputnik Latvija, 1920, 16.09.2021
Viedoklis
Šoks būs liels: eksperti apraksta jaunas krīzes scenāriju
Kongresmeņus satrauca nesaprotamie aizņēmumi, ko FRS sniedza ārvalstīm, nesaskaņojot ar valdību. "Vai šajā aizņēmumā (200 miljoni zeltā, ko FRS piešķīra Anglijas bankai) nav pārsniegtas pilnvaras?" kolēģiem jautāja kongresmenis Makfadens.
Atbildi viņš nesaņēma. FRS darbības izmeklēšana 1931. gadā nedeva nekādus rezultātus. Vai kopš tā laika kaut kas ir mainījies.
Šodien FRS vadītāja posteni ieņem vienīgi ekonomisti. Tiesa, bieži vien – lielo transnacionālo korporāciju darbinieki. Piemēram, Džeroms Pauels bija gigantiskā investīciju fonda Carlyle Group partneris, pirms kļuva par FRS vadītāju. Tiesa, tagad FRS vadītājiem vairs nav tiesību nodarboties ar biznesu, un parasti viņi nodod savas lietas tuviniekiem.
Tomēr daudzas no 12 FRS bankām vēl aizvien vada oligarhi. Miljardieru-naftinieku ģimenes mantinieks Hants no 2002. līdz 2006. gadam vadīja federālo banku Dallasā. Miljardieris Roberts Krafts bija Bostonas federālās bankas pārvaldnieku padomē. Oligarchs Džerijs Špeijers, pazīstamo Eiropas finansistu radinieks, vadīja Ņujorkas federālās bankas pārvaldnieku padomi 2007. gadā.
Nav nekāds brīnums, ka visas krīzes ASV ekonomikā FRS risina par labu bagātajiem tautiešiem. Tā notika ar burbuli 2000. gadā, ar "lielo recesiju" 2007.-2008. gg. Uz visiem izaicinājumiem FRS ir viena atbilde: kvantitatīva mīkstināšana.
Tas nozīmē, ka FRS uzpērk savas obligācijas, bet valdība šīm vajadzībām sadrukā jaunus dolārus. Tas palīdz turēt akciju kursu. Kas galu galā ir vinnētājos? Lielākie akciju īpašnieki, amerikāņu oligarhi.
Президент США Дональд Трамп на саммите НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2020
Viedoklis
ASV apdomā tādu atriebību, lai Ķīna apskaustu Krieviju
Drupačas no pīrāga dabū amerikāņi, kam ir brīvi līdzekļi. Tie, kam pērnā gada pavasarī bija ietaupījumi, varēja sapirkt akcijas, kas pandēmijas laikā kritās. Daudzām kopš tā laika kurss vairākkārt pieaudzis. Daži procenti ASV pilsoņu pamatīgi iedzīvojušies. Taču lielākajai daļai kvantitatīvā mīkstināšana nesusi tikai inflāciju, izdevumu pieaugumu un trūkumu.
Nav pagaisusi arī dīvainā paraža piebarot ārvalstu bankas laikā, kad ASV valda krīze. Piemēram, 2008. gadā FRS sponsorēja Lielbritānijas banku Barclays par 252 miljardiem dolāru. Dāsnu atbalstu saņēma arī citas britu bankas — HSBC, Royal Banc of Scotland, Abbey National.
Toreiz senators Bērnijs Sanderss organizēja savu izmeklēšanu, kuras rezultātu dēļ politiķim "žoklis atkārās". "Lielās recesijas" karstumā, kad amerikāņi masveidā bankrotēja un izšķīrās par pašnāvību, FRS dāsni, no visas sirds dāļāja bezprocentu aizņēmumus finansiālām organizācijām, kam tobrīd klājās tīri labi: 600 miljardus — Goldman Sacks, pusotru triljonu — Merril Lynch, 1,8 triljonus — Citigroup, 2 triljonus — Morgan Stanley. Plēsonis Džejs Morgans ir miris, bet viņa darbs plaukst uz zeļ.
Skaidrs, ka Sandersa izmeklēšana nekādu rezultātu nedeva. FRS audits? Par ko jūs runājat? Kā tas var prātā nākt? Pirms pieciem gadiem Rons Pols nāca klajā ar tādu ieceri, tikai Kongress to neatbalstīja.
Visvarenā FRS vēl aizvien, pēc būtības, ir tāda pati miglaina bodīte kā pirms simt gadiem. Un tieši tāpat pūlas risināt ekonomisko krīzi ar "kvantitatīvu mīkstināšanu". Bankās atkal iesūknē triljoniem dolāru, tikai šoreiz ar lozungiem par amerikāņu glābšanu no pandēmijas sekām.
Флаг Китая - Sputnik Latvija, 1920, 19.04.2020
Viedoklis
ASV gatavojas pasludināt Ķīnai nomaksājamo parādu defoltu
"FRS izputina vienkāršos amerikāņus, padara bagātu eliti, audzē valsts parādu. Laiks organizēt tās auditu un pielikt punktu," aicina Rons Pols. Tomēr pat tāds radikāls risinājums neglābs gigantisko virtuālo burbuli, par ko pārvērtusies kādreizējā lielākā ekonomika pasaulē.
Vienīgā iespēja, kā atrisināt savas ekonomiskās problēmas, kas vēl atlikusi amerikāņiem, - to eksports. Sēt haosu visā pasaulē, iegrūzt nabadzībā citas valstis, bet pēc tam lepoties to fonā, lai visi vēl aizvien pirktu dolāru. visas globālajā ekonomikā iebūvētās valstis ir spiestas ievērot spēles noteikumus, lai kāds būtu tās nosaukums – "enerģētiskā pāreja" vai "lielā atiestatīšana".
Gaidāmajā ellē, ko mums visiem plāno sarīkot mūsu amerikāņu partneri, panākumu izredzes ir tikai valstīm ar stabilu un suverēnu ekonomiku. Tādu, kāda ir Krievijā. Un nav nozīmes tam, kas notiks ar FRS, lai ko tur amerikāņi domātu. Kā atvēra, tāpat arī aizvērs.
Ziņu lente
0