Latvijā

EM un opozīcija piedāvā risinājumus elektrības cenu kāpuma kompensēšanai

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasЭлектрическая подстанция
Электрическая подстанция - Sputnik Latvija, 1920, 05.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apkures un elektroenerģijas rēķinu straujš pieaugums nonāca gan valdības, gan opozīcijas uzmanības lokā, puses piedāvāja iespējamos situācijas risināšanas variantus.
RĪGA, 5. oktobris - Sputnik. Latvijas Ekonomikas ministrija Jāņa Vitenberga vadībā ir sagatavojusi piedāvājumu par 10 eiro palielināt atbalsta apjomu visām aizsargātā lietotāja grupām, tostarp daudzbērnu ģimenēm un mazturīgām mājsaimniecībām. Savukārt opozīcija piedāvā līdz 2022. gada vidum piemērot elektroenerģijai un gāzei samazinātu PVN likmi, ziņo Mixnews.
4. oktobrī Vitenbergs iepazīstināja koalīcijas partnerus ar ministrijas iniciatīvu, kas paredz, ka atbalsta apjoms daudzbērnu ģimenei būtu 20 eiro, trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai, ģimenei, kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, kā arī personai ar I invaliditātes grupu vai tās aizgādnim - 15 eiro. Šis risinājums ļaus kompensēt elektroenerģijas izmaksas 150 000 mājsaimniecību. Atbalsta palielināšanai no budžeta nepieciešami papildu 1,75 miljoni eiro gadā.
Elektroenerģijas skatītāji   - Sputnik Latvija, 1920, 26.09.2021
Latvijā
Latvija vēlas pirkt elektroenerģiju Krievijā un sūdzas par Lietuvu Eiropas Komisija
Atgādinām, ka no 2021. gada 1. septembra darbojas aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēma (ALDIS). Tā ļauj automātiski piešķirt atbalstu elektroenerģijas izmaksu segšanai daudzbērnu ģimenēm, pensionāriem ar invaliditāti, ģimenēm ar bērniem ar invaliditāti, maznodrošinātajām mājsaimniecībām.
Savukārt parlamentārā opozīcija piedāvā līdz 2022. gada vidum piemērot elektroenerģijai un gāzei samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi.
Attiecīgos grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā iesnieguši partijas "Republika" biedri, deputāti Vjačeslavs Dombrovskis, Kaspars Ģirģens, Evija Papule, Ēriks Pucens un partijas "Par cilvēcīgu Latviju" biedre, deputāte Ramona Petraviča.
Politiķi piedāvā no šī gada 15. oktobra līdz 2022. gada 1. jūnijam piemērot samazinātu PVN likmi 5% apmērā elektroenerģijai, tās pārvades un sadales pakalpojumiem un obligātā iepirkuma komponentēm. Tas pats attiecas uz dabasgāzes, tās transportēšanas un sadales pakalpojumiem.
Министерство финансов США в Вашингтоне. - Sputnik Latvija, 1920, 24.09.2021
Viedoklis
"Mūs gaida katastrofa": par ko izšķīrusies ASV Finanšu ministrija defolta draudu dēļ
Saskaņā ar "Nord Pool" biržas datiem augustā Latvijas tirdzniecības zonā vidējā elektroenerģijas cena bija 87,32 eiro par megavatstundu, kas ir divreiz vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Savukārt biržā "Gaspool" augustā dabasgāzes cena bija 35,69 eiro par megavatstundu, kas ir 6,6 reizes vairāk nekā 2020. gada augustā.
Eksperti prognozē, ka augstas elektroenerģijas cenas Latvijā saglabāsies vismaz dažus mēnešus.
Ziņu lente
0