Pasaulē

Nelegālie migranti var ievazāt cūku mēri ASV

© REUTERS / Amira KaraoudIzrāde The Pork Chop Revue Lūivilas gadatirgū ASV
Izrāde The Pork Chop Revue Lūivilas gadatirgū ASV - Sputnik Latvija, 1920, 03.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms dažiem gadiem Āfrikas cūku mēra uzliesmojums nodarīja nopietnu kaitējumu lopkopjiem Āzijā. Tagad slimība draud Dienvidamerikai un Ziemeļamerikai.
RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. ASV varasiestādes sākušas stingri kontrolēt nelegālos migrantus no Dominikānas Republikas – pastāv risks lopkopībai, vēsta Bloomberg.
Ik gadus tūkstošiem migrantu no Dominikānas Republikas pūlas nonākt Puertoriko. Parasti viņi šķērso okeānu koka kuģos un laivās, kas biežo vētru dēļ nereti avarē.
Свиньи в стойле - Sputnik Latvija, 1920, 09.10.2018
Lietuvā apvainojušies, ka Beļģija "veļ" vainu par ĀCM uz Baltiju
Šogad Dominikānas Republikā reģistrēts Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums, pirmo reizi Dienvidamerikā un Ziemeļamerikā pēdējo 40 gadu laikā. 2021. gadā valstī jau likvidēti vairāk nekā 65,7 tūkstoši cūku, lai apturētu slimības izplatību.
Lai arī tuvākā amerikāņu cūku ferma atrodas 350 km attālumā no Puertoriko, Aiovas štatā, varasiestādes ir noraizējušās – vīrusa uzliesmojums Karību baseina salā var novest pie visu amerikāņu cūkgaļas produktu eksporta aizlieguma.
"Tā nav tikai Puertoriko problēma, tā ir visu Savienoto Valstu problēma," konstatēja Puertoriko lauksaimniecības ministrs Ramons Gonsaless.
ASV jau pārtraukušas cūkgaļas importu no Haiti un Dominikānas Republikas, kā arī jebkādas cūkgaļas produkcijas ievešanu no Puertoriku. Jūras ostās un lidostās pastiprināta kontrole un patruļas. Taču nav viegli kontrolēt migrantu nelegālos maršrutus, atgādināja muitas un robežsardzes pārstāvis Džefrijs Kinjoness.
ASV ir otrs lielākais cūkgaļas ražotājs (aiz Ķīnas), ASV gaļas eksporta apgrozījums vērtēts 7,7 miljardu dolāru apmērā.
Свиньи в стойле - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2020
Viedoklis
Cūkgaļas gads: globālā epidēmija draud atstāt pasauli bez gaļas
ĀCM ir bīstama un ļoti lipīga slimība – to var pārnēsāt pat mušas. Tāpēc, reģistrējot vienu inficētu dzīvnieku, tiek nokauts viss ganāmpulks.
2018. gadā Ķīnā reģistrēts neredzēts ĀCM uzliesmojums. Saslimstības pieaugums fiksēts 2018. gada augustā. Slimība izplatījās tik strauji, ka varasiestādēm nebija pa spēkam to kontrolēt. Ķīnā atrodas apmēram puse pasaules cūku ganāmpulka, tāpēc pēc ĀCM uzliesmojuma cūkgaļas cenas pieauga.
ĀCM izplatījās Āzijā kā meža ugunsgrēks, tas izputināja fermerus Vjetnamā un Kambodžā, lika Taizemei izsludināt "sarkano riska līmeni". 2019. gada vasarā ĀCM uzliesmojumi kļuva biežāki Mongolijā, Ziemeļkorejā un Honkongā. Cūkgaļas cenas pasaulē pieauga gandrīz par 40%.
Ziņu lente
0