Lietuvā apvainojušies, ka Beļģija "veļ" vainu par ĀCM uz Baltiju

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasСвиньи в стойле
Свиньи в стойле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Beļģijā uzskata, ka ĀCM valsts dienvidos, visticamāk, ieveduši kravas mašīnu vadītāji no Baltijas valstīm vai arī NATO karavīri no treniņu nometnes Laglana, kuri atgriezušies no misijas Baltijas valstīs.

RĪGA, 9. oktobris – Sputnik. Beļģija uzskata, ka Āfrikas cūku mēris (ĀCM) tika ievests valsts dienvidos no Austrumeiropas, visticamāk, no Baltijas. Lietuvas Pārtikas un veterinārajā dienestā uzsver: tā ir tikai viena no hipotēzēm, un "novelt visu uz Baltijas valstīm" ir dīvaini.

Septembra otrās dekādes sākumā Beļģijas dienvidos, Luksemburgas provincē, kas atrodas Luksemburgas un Francijas robežu tuvumā, tika atrastas mirušas piecas meža cūkas, kuras, kā tika noskaidrots, mira no ĀCM. Pēc tam tika atrasti vēl pieci bojāgājuši dzīvnieki. Pēc šīs informācijas publicēšanas cūku un cūkgaļas importu no Beļģijas apturēja vairākas valstis, tostarp, Krievija, Ķīna, Dienvidkoreja, Japāna, Filipīnas, Singapūra, Meksika, Baltkrievija un DĀR. Turklāt Ukraina, Ķīna, Dienvidkoreja, Baltkrievija un Serbija īslaicīgi atteicās iepirkt Beļģijā cūku barošanas produktus.

Mežacūka - Sputnik Latvija
Beļģijā aizliegts staigāt pa mežu Āfrikas cūku mēra dēļ

Pagājušajā sestdienā, 6. oktobrī, Beļģijas telekanāls RTBF paziņoja, ka ĀCM valsts dienvidos, visticamāk, ieveduši kravas mašīnu vadītāji no Baltijas valstīm (kopā ar pārtikas atkritumiem, ko viņi izmet Beļģijā) vai arī NATO karavīri no treniņu nometnes Laglana, kuri atgriezušies Beļģijā no misijas Baltijas valstīs.

Lietuvā nepiekrīt šādām apsūdzībām, uzskatot, ka detalizēta informācija prasa rūpīgu pārbaudi. Pēc dienesta direktora vietnieka Vidmanta Paulauska sacītā, teorētiski iespēja, ka ĀCM tika ievests Beļģijā no Baltijas, pastāv, taču slimība varēja nokļūt Beļģijā arī no citām valstīm, vēsta Press.lv.

"Hipotēze par to, ka vadītāji ar mājās gatavotu ēdienu varētu pārvadāt ĀCM citās valstīs, ir pieļaujama. Taču tie var būt arī vadītāji no Ukrainas, Krievijas, citām skartajām valstīm. Kādēļ uzreiz no Baltijas valstīm?" — norādīja Paulauskis.

"Man ir dīvaini dzirdēt, ka visu noveļ uz Baltijas valstīm," — noslēgumā sacīja viņš.

Āfrikas cūku mēris (Āfrikas drudzis, Montgomerija slimība) — ļoti lipīga vīrusu slimība, ar ko slimo tikai visu sugu un vecuma grupu cūkas. Pirmo reizi tā tika reģistrēta 1903. gadā Dienvidāfrikā. Cilvēkus un citu sugu dzīvniekus slimība neapdraud, taču vietās, kur tā konstatēta, nākas iznīcināt mājas cūkas, tāpēc slimības uzliesmojumi nodara ievērojamu ekonomisko kaitējumu cūkkopjiem.

ĀCM patlaban plosās Latvijā, kur šogad konstatēti astoņi slimības perēkļi — lielākais ino tiem reģistrēts zemnieku saimniecībā "Druvas Unguri", kas turēja 15 570 cūkas. Tas ir lielākais ĀCM uzliesmojums kopš 2014. gada.

Pie tam ĀCM izplatās arī savvaļas dzīvnieku vidū — šogad atrastas 666 slimas mežacūkas.

Lietuvā kopš gada sākuma infekcijas rezultātā nobeigušās vairāk nekā 22 400 cūkas, fiksēti 45 infekcijas perēkļi.

Augusta sākumā Lauksaimniecības ministrijas vadītājs ieteicis lietuviešu zemniekiem atteikties no cūkkopības un cūku vietā audzēt trušus un tītarus.

Iepriekš Lietuvas Pārtikas un veterinārijas dienests sāka izmeklēšanu — SAS Idavang trīs dienu laikā nobeidzās 24 cūkas. Ekspertīze apliecināja ĀCS perēkli. Fermā tika likvidētas aptuveni 19500 cūkas.

Ziņu lente
0