Latvijā

Latvieši vakcinējas pret Covid-19 pašaizsardzībai, krievi – mobilitātei

© REUTERS / Ints KalninsVakcinācija
Vakcinācija - Sputnik Latvija, 1920, 03.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ne latvieši, ne krievi nedomā par sabiedrisko labumu, pieņemot lēmumu par vakcināciju.
RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Sabiedriskā viedokļa pētījumu centrs SKDS organizēja aptauju par informētības līmeni jautājumā par vakcināciju Covid-19 profilaksei un attieksmi pret to, vēsta Mixnews.lv.
Trīs ceturtdaļas (75%) respondentu uzskata, ka informācija par vakcināciju Latvijā ir pieejama pietiekamā apjomā, bet 64% respondentu uzskata, ka informācija par Covid-19 ir pietiekami pieejama.
Поезд с вагоном для обладателей ковид-сертификатов - Sputnik Latvija, 1920, 25.09.2021
Latvijā
Specvagoni vakcinētajiem: kā norit eksperiments Latvijas vilcienos
Uz jautājumu, kas veselībai bīstamāks – inficēties ar Covid-19 vai vakcinēties pret to – 54% respondentu atbildēja, ka inficēties ar vīrusu ir bīstamāk, bet 24% pauda pretēju viedokli.
Lielākā daļa – 70% respondentu paziņoja, ka vakcinējušies no Covid-19, lai pasargātos no bīstamā vīrusa, 57% - lai aizsargātu tuviniekus un apkārtējos, bet 54% - lai palīdzētu pielikt punktu pandēmijai. Bez tam 47% vakcinējušies, lai apmeklētu dažādas sabiedriskas vietas un pasākumus, 40% - braucieniem, 30% - lai atgrieztos pie normālas profesionālās dzīves.
Savukārt 7% vakcinējušies valdības spiediena dēļ, 6% - citu iemeslu dēļ, bet 1% nevarēja nosaukt iemeslus, kuru dēļ saņēmuši vakcīnu.
Stradiņa Rīgas universitātes docents, antropologs Klāvs Sedlenieks norādīja, ka jau pirmajos pandēmijas mēnešos nepastiprinājās tēze par to, ka krievvalodīgie pārsvarā izmanto citus informācijas kanālus, kā arī atzīmēja: aptaujas rezultāti neliecina par radikālām atšķirībām krievu un latviešu kopienās.
Taču zināma starpība ir. Pasargāt sevi no bīstama vīrusa vēlas 73% latviešu valodā runājošo respondentu, bet krievvalodīgo vidū šo atbildi nosauca 63%. Ar mērķi aizsargāt no vīrusa citus cilvēkus vakcinējušies 62% latviešu un 47% krievvalodīgo.
Ar mērķi apmeklēt publiskus pasākumus un vietas vakcinējušies 48% latviešu un 46% krievvalodīgo, toties ar mērķi ceļot – 36% latviešu valodā runājošo respondentu un 50% krievvalodīgo.
Омбудсмен Янсонс Юрис - Sputnik Latvija, 1920, 16.09.2021
Latvijā
Tiesībsargs: obligātā vakcinācija Latvijā jau ir likumīga
SKDS direktors Arnis Kaktiņš uzskata, ka vakcinācijas apmērs valstī cieši saistīts ar izglītības un ienākumu līmeni. Viņš secināja, ka Latvijas iedzīvotāji ir egoistiskāki – viņi pārsvarā vakcinējas savam labumam, bet ES cilvēki vairāk orientēti uz kolektīviem soļiem cīņā ar vīrusu.
Aizvadītās nedēļas otrajā pusē vakcinācijas temps Latvijā pieauga – vidējais vakcinēto personu skaits sasniedz 6511 cilvēkus dienā, pat 755 cilvēkiem vairāk nekā nedēļu iepriekš, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Pilnībā vakcinēti 45,27% valsts iedzīvotāju.
Ziņu lente
0