Pasaulē

"Neizbēgama nāve". Eksperts par talibu jauno aizliegumu

© AFP 2023 / Wakil KohsarБойцы спецназа «Талибан Бадри» и журналист встают после того, как упали из машины в аэропорту Кабула
Бойцы спецназа «Талибан Бадри» и журналист встают после того, как упали из машины в аэропорту Кабула - Sputnik Latvija, 1920, 30.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Talibi aizlieguši vīriešiem Afganistānā skūt bārdas un apmeklēt bārberšopus. Politologs uzskata, ka afgāņus sagaida skarba sadzīves reglamentācija.
RĪGA, 30. septembris – Sputnik. Kustība "Taliban"* aizliegusi vīriešiem Afganistānā skūt bārdas un apmeklēt bārberšopus, pamatojot lēmumu ar islāma normu prasībām, vēstīja vietējā avīze Ettelaat. Sākotnēji aizliegums bija ieviests vienīgi Gilmendas provincē Afganistānas dienvidos, taču tagad tas izplatīts visas valsts teritorijā.
Iepriekš Afganistānas mediji paziņoja, ka "Taliban" likvidējis valstī Sieviešu lietu ministriju un tās vietā izveidojis Islāma orientācijas ministriju (ministriju, kas aicina, orientē un pavēl rīkoties labi un aizliedz peļamo).
Идеи халифата начинают победное шествие: будет ли в Афганистане гражданская война? - Sputnik Latvija, 1920, 13.09.2021
Video
Kalifāta idejas triumfē. Vai Afganistānā gaidāms pilsoņu karš?
Starptautiskā diskusiju kluba "Valdai" eksperts, politologs Farhads Ibragimovs radio Sputnik ēterā pauda viedokli, ka afgāņus sagaida skarba sadzīves reglamentācija.
"Bārberšopu kultūra tika popularizēta (Afganistānas eksprezidenta) Ašrafa Gani režīma laikā, jo viņš mēģināja zināmā mērā vesternizēt Kabulu. Taču, domāju, tagad tas jau būs ārkārtīgi neaktuāli. Talibi piespiedīs vīriešus nēsāt bārdas, turklāt tās nebūs modīgas akurātas bārdas, tās būs viduslaiku tipa bārdas – talibi balstās uz islāma šariāta formu un diemžēl ne gluži pareizi interpretē Korāna rindiņas, kas to paredz. Tā ir pati īstākā vardarbība, un starptautiskā sabiedrība uz to norādīs. Tomēr tas ne pie kā nenovedīs: talibi ir galvenā vara Afganistānā, viņi uzspiež savus noteikumus iedzīvotājiem saskaņā ar savām tradīcijām un paražām. Un šajā ziņā nav jēgas brīnīties," teica Farhads Ibragimovs.
Pēc viņa domām, talibi pie tā neapstāsies.
"Aizliegt var visu ko. Sievietēm jau viss ir paziņots: viņas nevarēs strādāt. Vīrieši varēs strādāt saskaņa ar talibu pasludinātajiem noteikumiem un likumiem. Tā ir stingra vara, kas nevienu afgāni nepalaidīs garām. Ja kāds mēģinās kaut ko darīt pa savam, tā būs neizbēgama nāve. Turklāt viņi ieviesīs nāvessodu praksi, ekstremitāšu nociršanas praksi. Man šķiet, tagad iedzīvotājus iebiedēs, lai nebūtu protestu un cilvēki pildītu tikai tos uzdevumus, kas viņiem tiks nosprausti," uzskata eksperts.
Asaru gāze un elektrošokeri: kā talibi ciena sieviešu tiesības - Sputnik Latvija, 1920, 08.09.2021
Video
Asaru gāze un elektrošokeri: kā talibi "ciena" sieviešu tiesības
Ziņu lente
0