Latvijā

Latvijā pauž bažas: vai Inčukalna krātuvē pietiks gāzes ziemai

© Sputnik / Sergey MelkonovИнчукалнское подземное газохранилище
Инчукалнское подземное газохранилище - Sputnik Latvija, 1920, 29.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektroenerģijas un gāzes cenas Eiropā un Baltijā pārspēj rekordus, Latvijas ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam uzdots skaidrot cenu pieauguma iemeslus un sniegt nākotnes prognozes, kā arī izvērtēt starpnozaru darba grupas veidoanu situācijas risināšanai.
RĪGA, 29. septembris — Sputnik. Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs 30. septembrī sasaucis Valsts enerģētikas krīzes centra sēdi, ziņo tvnet.lv.
Iepriekš ministrs ziņoja, ka otrdien, 28. septembrī, Ekonomikas ministrija informēs valdību par aktuālo situāciju enerģētikas nozarē saistībā ar strauju dabasgāzes cenu pieaugumu un iespējamiem risinājumiem.
Naftas pārstrādes ierīce - Sputnik Latvija, 1920, 27.09.2021
Viedoklis
Kāpēc apstājas rūpnīcas Eiropā. Šoreiz Krievijai neizdosies izgrozīties
Vitenbergs norādīja, ka krass gāzes un elektroenerģijas cenu pieaugums vērojams visā Eiropas Savienībā, tāpēc pagājušajā nedēļā viņš apsprieda šo problēmu ar citu valstu ministriem.
Tikmēr parlamentārās grupas REPUBLIKA deputāti nosūtīja premjerministram Krišjānim Kariņam vairākus jautājumus saistībā ar situāciju enerģētikas nozarē.
"Lūdzam atbildēt uz šādiem jautājumiem:
1. Kāds dabasgāzes apjoms šobrīd ir Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (Inčukalna PGK)?
2. Cik procesuāli no Inčukalna PGK dabasgāzes šogad un nākamgad plānots nodot citām valstīm uz noslēgto līgumu pamata?
3. Kādas valdībai ir vidējās gaisa temperatūras prognozes ziemas apkures sezonai (oktobris - maijs) un vai Inčukalna PGK dabasgāzes krājumi ir pietiekami, lai nodrošinātu iekšējo patēriņu?
4. Pie kādas vidējās gaisa temperatūras (oktobris - maijs) Inčukalna PGK nespēs nodrošināt iekšējo patēriņu?
Дворовая собака в городе Тара Омской области в сильный мороз - Sputnik Latvija, 1920, 24.09.2021
Viedoklis
Eiropa pārmet Krievijai "sala eksportu"
5. Kādas ir valdības prognozes attiecībā uz elektroenerģijas un gāzes cenu pieaugumu ziemas sezonām?
6. Kādi atbalsta mehānismi 2022. gada budžeta projektā ir paredzēti papildus palīdzībai maznodrošinātajām ģimenēm, lai palīdzētu kompensēt pieaugošos elektroenerģijas un apkures rēķinus?
7. Vai, ņemot vērā gaidāmo elektroenerģijas cenu pieaugumu, Jūsu valdība plāno aktualizēt jautājumus par obligātās iepirkumu komponentes (OIK) atcelšanu? " raksta deputāts Vjačeslavs Dombrovskis savā Facebook lapā.
Saskaņā ar "Nord Pool" biržas datiem augustā Latvijas tirdzniecības zonā vidējā elektroenerģijas cena bija 87,32 eiro par megavatstundu, kas ir divreiz vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Savukārt biržā "Gaspool" augustā dabasgāzes cena bija 35,69 eiro par megavatstundu, kas ir 6,6 reizes vairāk nekā 2020. gada augustā.
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija, 1920, 23.09.2021
Latvijā
Patēriņa cenu kāpums nozīmīgi ietekmēja Latvijas iedzīvotāju budžetu
Ziņu lente
0