Latvijā

Kūdra no Latvijas izprovocēja skandālu Īrijā

© Sputnik / Alexey Kudenko / Pāriet pie mediju bankasDublinas panorāma
Dublinas panorāma - Sputnik Latvija, 1920, 28.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kārtējo spriedzes uzliesmojumu starp Īrijas valdību un dārzkopjiem izprovocēja kūdras piegāde no Latvijas.
RĪGA, 28. septembris — Sputnik. Aptuveni 3600 tonnas kūdras, kas pagājušajā nedēļā tika piegādātas no Latvijas uz Droghedas ostu, izraisīja nebijušu skandālu dārzkopības nozarē, raksta Tvnet.lv, atsaucoties uz baltic-ireland.
Tiek ziņots, ka Īrijas dārzkopības nozares pārstāvji nosauca šo situāciju par "absolūti nepieņemamu" un pat absurdu. Lieta ir tāda, ka kūdras ievešana ar kuģiem ir pretrunā ar kūdras ieguves tradīcijām, kas tika komercializētas 20. gadsimtā ar valsts izveidotu uzņēmumu "Bord na Mona".
Малыш с чемоданом - Sputnik Latvija, 1920, 11.12.2018
Latviešu ģimene atgriezusies Īrijā: "te ir brīvība un cilvēki laimīgāki"
Situācija kūdras piegādes jomā starp Īrijas dārzkopjiem un valdību saasinājās 2019. gadā, kad Īrijas Augstākā tiesa apstiprināja likumu, kas paredz kūdras komerciālo ražošanu valstī. Lēmums tika pieņemts Īrijas vides draugu grupas akcijas iespaidā, tajā teikts, ka komerciālo ražošanu regulējošo noteikumu juridiskie aspekti neatbilst Eiropas direktīvai par ietekmes uz vidi novērtējumu.
Patlaban likumdošanas līmenī Īrijas kūdras ieguves ir pieskaitītas pasaules svarīgākajām ekosistēmām ar kritisku spēju uztvert un saglābāt oglekli, tādējādi palīdzot regulēt klimatu.
Īrijas Fermeru asociācijas prezidents Tims Kalinans norādīja, ka importētu kūdru nekādā gadījumā nedrīkst izmantot, piemēram, sēņu audzēšanā, jo tai ir nepieciešama svaigi grieztā kūdra. Ja speciāla komisija, kas jau ir tikusies 11 reizes, līdz septembra beigām nepieņems lēmumu par izveidojušos situāciju, tad tuvāko sešu nedēļu laikā sēņu nozarei būs nepieciešama importēta kūdra.
"Būtībā mēs importēsim produktu, kas sastāv no 80% ūdens, kas ir ļoti absurdi," Kalinans uzskata.
Ziņu lente
0