Politika

Izsludināti vēlēšanu rezultāti Vācijā: Merkeles partija zaudēja

© REUTERS / POOLГлава Христианско-демократического союза (ХДС) Германии, премьер-министр земли Северный Рейн - Вестфалия Армин Лашет
Глава Христианско-демократического союза (ХДС) Германии, премьер-министр земли Северный Рейн - Вестфалия Армин Лашет - Sputnik Latvija, 1920, 28.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sarunas par jaunā ministru kabineta izveidi, visticamāk, ievilksies, bet jauno Vācijas valdību droši vien veidos trīs partijas.
RĪGA, 28. septembris — Sputnik. Vācijas CVK ziņoja par provizoriskiem bundestāga vēlēšanu rezultātiem, raksta RIA Novosti.
Svētdien, 26. septembrī, Vācijā notika parlamenta vēlēšanas, kuru rezultātā tiks izveidota jauna valsts valdība. Vācijas kanclere Angela Merkele, kas pārstāv kristīgo demokrātu apvienību, vairs nebūs bundestāga vadītāja — notikušajās vēlēšanās viņa nekandidēja.
Jaunajā bundestāga sasaukumā tiks pārstāvētas sešas partijas, ziņo Vācijas CVK. Lielāko frakciju veidos sociāldemokrāti (SDD) — 206 vietas, kristīgie demokrāti ieņēma vien otro vietu un ieguva 196 vietas, "zaļajiem" tika 118 vietas, brīviem demokrātiem (BDP) — 92, partijai "Alternatīva Vācijai" — 83. "Kreisie" nav pārvarējuši piecu procentu barjeru, taču saņēmuši trīs mandātus un saskaņā ar likumdošanu ir ieguvuši tiesības izveidot frakciju no 39 deputātiem.
Sarunas par jaunā ministru kabineta izveidi, visticamāk, ievilksies, bet jauno Vācijas valdību droši vien veidos trīs partijas. Kanclera amatu var ieņemt gan sociāldemokrātu līderis Olafs Šolcs, gan "Merkeles pēctecis" Armins Lašets no kristīgajiem demokrātiem.

"Vācija", "Jamaika" vai "Luksofors"?

Gan sociāldemokrāti, gan kristīgie demokrāti teorētiski var rēķināties ar citu partiju partneru atbalstu. Jau ir zināms, ka valdībā neiekļūs tikai "Alternatīva Vācijai", jo jau pirms vēlēšanām pārējās partijas paziņoja, ka nevedos ar to koalīciju.
Tradicionāli kristīgos demokrātus apzīmē ar melnu krāsu, sociāldemokrāti (un "kreisie") ir sarkani, liberāļi no BDP – dzelteni, bet "zaļie" — attiecīgi ir zaļi. Tāpēc iespējamos koalīcijas variantus analītiķi nosauc atbilstoši.
 Vācijas federālā kanclere
 Angela Merkele - Sputnik Latvija, 1920, 14.09.2021
Viedoklis
Uz atvadām teikšu... Angela Merkele sacēlusi traci bundestāgā
Pašlaik pastāv četri notikumu attīstības varianti: koalīcija "Vācija" (kristīgie demokrāti, sociāldemokrāti, BDP), "Jamaika" (kristīgie demokrāti, "zaļie" un BDP), "Luksofors" (sociāldemokrāti, BDP un "zaļie"). Šādā situācijā par kancleru kļūs tas, kurš spēs sarunāties ar liberāļiem un pārliecinās trešo partneri piekrist BDP noteikumiem. Ceturtais variants ir sociāldemokrātu un kristiešu demokrātu "lielā koalīcija", tieši šāda valdība strādāja Vācijā pēdējos astoņus gadus Merkeles vadībā.
Gan konservatīvajiem demokrātiem, gan sociāldemokrātiem ir ilggadēja pieredze sadarbībā ar liberāļiem "melnidzeltenas" vai "sarkandzeltenas" valdības ietvaros. Taču kreisajiem centristiem tuvo "zaļo" iekļūšana valdībā var kļūt par lielu problēmu liberāļiem - labējiem centristiem.
Koalīcijas "Vācija" vai "lielās koalīcijas" veidošanas gadījumā Šolcam un Lašetam būs jāvienojas par to, kurš kļūs par kancleru. Jāatzīmē, ka, uzrunājot partijas biedrus pēc vēlēšanu provizorisko rezultātu publicēšanas, abi kanclera kandidāti uzsvēra, ka vēlas vadīt jaunu valdību.
Ziņu lente
0