Viedoklis

Uz atvadām teikšu... Angela Merkele sacēlusi traci bundestāgā

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankas Vācijas federālā kanclere Angela Merkele
 Vācijas federālā kanclere
 Angela Merkele - Sputnik Latvija, 1920, 14.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neredzēti zems reitings un reālas izredzes nonākt ceļmalā pēc 26. septembra. Merkelei atlika vienīgi uzstāties "Sargangelas" lomā un spēlēt uz visu banku.
Droši vien viņa pavisam citādi iztēlojās atvadu uzrunu bundestāgā. Protams, diezin vai viņa cerēja uz oponentu cieņpilnu attieksmi – ne jau pirmo gadu viņa strādā politikā. Tomēr, domājams, atzīmēja radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans, kanclerei ne prātā nenāca, ka viņa būs atgādināt, cik darba gadi viņai ir aiz muguras.
Tāpēc jau viņa centās iekļaut tik vēsturisku runu pieticīgās 15 minūtēs, jo gribējās iespiesties atmiņā kā lakoniskai personībai, kas neatļaujas neko lieku. Tomēr vienubrīd viņa nespēja savaldīties un deva vaļu jūtām.
"Mans Dievs, kas par traci! Es vienkārši saku patiesību. Jau 30 gadus esmu bundestāga deputāte un nezinu, kur vēl varētu apspriest tādus jautājumus, ja ne šeit – mūsu demokrātijas sirdī."
Канцлер Германии Ангела Меркель выступает в Европарламенте в Брюсселе - Sputnik Latvija
Angela Merkele
Vācijas federālā kanclere
Tā nu visi ieraudzīja, ka viņa nemaz nav no dzelzs, lai arī politiķei ļoti negribējās to parādīt. Un viss notika tikai Armīna Lašeta dēļ. Patiešām, labu pēcnācēju viņa sev izvēlējusies. Ja kristīgie demokrāti būtu saglabājuši vismaz pozīcijas, kādas ieņēma, kad partiju vadīja Ziemeļreinas-Vestfālijas zemes premjers, viņa ne vārdu nebūtu teikusi. Lai vēlreiz, noklusējot uzsvērtu, ka viņš lieliski tiek galā ar šo vēlēšanu kampaņu. Bet tajā partijai klājas plāni.
Neierasta otrā vietā, neredzēti zemais 19% reitings un reālas izredzes nonākt ceļmalā pēc 26. septembra: Merkelei atlika tikai "Sargangelas" loma. Kad tad vēl izmantot augsto parlamenta tribīni, ja ne tagad, pēdējo reizi, viņa nolēma un izšķīrās iet uz visu banku.
Taču viņu jau gaidīja. Galu galā politiskais testaments iznāca haotisks. Tiklīdz viņa paziņoja, ka vienīgā alternatīva KDS/KSS un Lašetam kanclera lomā, "kurš mērenās un centriskās pozīcijās vedīs mūs nākotnē", ir tikai Sociāldemokrātiskās partijas, "zaļo" un "kreiso" (proti, visu pārējo) koalīcijai. Un tad sākās!
NATO karogs - Sputnik Latvija, 1920, 27.08.2021
Viedoklis
"Baismīga sakāve": NATO apglabā pati sevi
Troksnis, spiedzieni, jodelēšana. It kā tas nebūtu nekāds bundestāgs, bet kaut kāda Rada. Ak jā, aiz čupra nevienu neņēma. Tomēr gāja augstos toņus. Te Merkele vērsās pie metaforas par demokrātijas sirdi. Skaisti.
Tikai sirdij ir divi kambari un divi priekškambari. Labie un kreisie. To Merkele, šķiet, nav ņēmusi vērā, lai arī viņas vaina ir ne tikai tā. Pati taču pareģoja. Reiz viņa, izbaudot domu par pirmo dienu pēc aiziešanas no posteņa, teica, ka pamodīsies, pa vecam paradumam ķersies pie valsts lietām un pēkšņi aptvers, ka pie tām strādā cits cilvēks.
"Man šķiet, tas man ļoti patiks," viņa teica. Tikai toreiz viņai vēl nebija ne jausmas, ka tas patiešām var būt pavisam cits cilvēks, nemaz ne tas, kuru viņa uzskata par savējo. Jāpiebilst gan, ka pēc iepriekšējām bija vajadzīgs gandrīz pusgads, līdz parādījās tagadējā valdošā koalīcija. Spriežot pēc miglainā stāvokļa, diezin vai tagad iznāks daudz ātrāk.
Tātad kancleres kundze vēl labu laiku nevarēs izbaudīt atkāpšanos. Varbūt pat atvadu uzrunu bundestāgā izdosies pārrakstīt, lai ieietu vēsturē kā lakoniska personība, kas neatļaujas neko lieku. Vienalga, kas stāsies viņas vietā.
Президент Украины Владимир Зеленский и канцлер Германии Ангела Меркель во время встречи в Киеве - Sputnik Latvija, 1920, 25.08.2021
Pasaulē
Vācu žurnālists sašutis par Merkeles "silto" uzņemšanu Kijevā
Ziņu lente
0