Krievijā

Nariškins: Baltija aizmirsusi priekšrocības, ko deva dzīve Krievijas impērijas sastāvā

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasПредседатель Государственной Думы РФ Сергей Нарышкин
Председатель Государственной Думы РФ Сергей Нарышкин - Sputnik Latvija, 1920, 24.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta direktors piedalījās konferencē, kas veltīta Ziemeļu kara noslēguma 300. gadadienai un Nīštates miera parakstīšanai.
RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Baltija, pirms 300 gadiem kļuvusi par Krievijas impērijas daļu, saņēma ekonomiskās priekšrocības, taču šodien valstis to atceras nelabprāt, lai arī ar prieku izmanto daļu impērijas mantojuma, konstatēja Krievijas Vēstures biedrības, Ārējās izlūkošanas dienesta direktors Sergejs Nariškins, vēsta RIA Novosti.
"Eirāzijas vistālāko nostūru apgūšana un sociāli ekonomiskā attīstība kļuva par Krievijas impērijas misiju, kolektīvo ieguldījumu pasaules civilizācijas attīstībā," teica Nariškins starptautiskajā zinātniskajā konferencē "Impērijas dzimšana starp Austrumiem un Rietumiem" Maskavā.
Kalkulators un sīknauda  - Sputnik Latvija, 1920, 03.08.2021
Vajadzīga nauda, lai sarēķinātu, cik naudas PSRS palikusi parādā Latvijai par "okupāciju"
"Atsevišķi gribētu pievērst uzmanību Baltijai, kas aktīvi izmantoja savas ekonomiskās priekšrocības, ko deva dzīve impērijas sastāvā, taču pie tam liela mērā saglabāja politisko un kultūras patstāvību. Diemžēl šodien tur nelabprāt atceras šos apstākļus, tomēr jebkurā gadījumā ar lielu prieku izmanto gan Krievijas impērijas, gan Padomju Savienības mantojuma daļu," piebilda Nariškins.
Iepriekš Valsts domes Starptautisko lietu komitejas loceklis Antons Morozovs, atbildot uz Latvijas tieslietu ministra Jāņa Bordāna izteikumiem par PSRS "parādiem" Latvijai par periodu, ko valsts uzskata par "okupāciju", atgādināja: laikā, kad Latvija iestājās PSRS sastāvā, tā bija atpalikusi agrāra valsts, iespējams, pati nabadzīgākā visā Eiropā. Galu galā cilvēki tur sāka dzīvot pat labāk nekā visā pārējā Padomju Savienībā.
Latvijas okupācijas muzejs - Sputnik Latvija, 1920, 10.07.2021
Viedoklis
Rīgā būs piemineklis cīnītājiem pret padomju varu. Vai tiešām cīņa bija?
Visa padomju tauta strādāja, lai padarītu Baltiju par PSRS vitrīnu, šajās valstīs tika iesūknēti visi resursi, paziņoja Morozovs un uzsvēra, ka Bordāns, klāstot, ka Latvija "sponsorējusi" PSRS, vienkārši izkropļo vēstures faktus.
PSRS laikā Latvijā tika uzbūvēts liels skaits tehnoloģisku, tolaik ļoti mūsdienīgu uzņēmumu. Tas, ka tagad Latvijā valda dziļa krīze ekonomikā, tas, ka valsts zaudējusi visu PSRS uzdāvāto bāzi, ir tikai un vienīgi Latvijas problēmas.
"Tagad, kā zināms, Latvijā valda visai nopietna ekonomiskā krīze, uzņēmumi tika slēgti pēc iestāšanās ES un lielakā daļa latviešu spiesti meklēt zemu kvalificētu darbu Eiropas darba tirgū," konstatēja Morozovs.
Флаг СССР, бюст Ленина и флаг Латвийской ССР - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2020
Baltijas iestāšanās PSRS: latviešu ģenerāļa Kļaviņa scenārijs Staļinam
Ziņu lente
0