Latvijā

Kartupeļu inflācija: laikapstākļi ietekmēja cenas

© Pixabay / Ande_HazelКартофель фри
Картофель фри - Sputnik Latvija, 1920, 11.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietainais pavasaris kavējis kartupeļu stādīšanu, bet sausā vasara tiem neļāva izaugt.
RĪGA, 11. septembris— Sputnik. Šī gada kartupeļu raža, iespējams ietekmes inflācijas tempus tuvāko mēnešu laikā, ziņo Skaties.lv, atsaucoties uz TV3 Ziņām.

Gan sausums, gan vaboles

Laukos sākusies kartupeļu ražas novākšana. Diemžēl šogad raža ir mazāka, nekā cerēts sausuma dēļ. Dobeles novada Zemnieku saimniecībā "Ziedi" uz lauka strādā tikai viens traktors.
"Šogad raža ir divas reizes mazāka. Es principā katru gadu iegūstu kartupeļus ap 40 tonnām no viena hektāra, tas ir, ieskaitot arī agros kartupeļus. Šogad izskatās, ka labākajā gadījumā būs pāri 20," stāsta Zemnieku saimniecības "Ziedi" īpašniece Lidija Lūriņa.
Флаг евробанкнота - Sputnik Latvija, 1920, 18.07.2021
Latvijā
Gada inflācija Latvijā pārsniedza ES vidējo rādītāju
Šosezon lielākā problēma ir laika apstākļi. Lietains pavasaris aizkāvēja kartupeļu stādīšanu, bet sausā vasara neļāva tiem izaugt.
"Nebija nokrišņu. Divu mēnešu laikā bija 18 milimetri. Tas ir ļoti, ļoti maz. Līdz ar to kartupeļi ātrāk aizgāja ziemošanā, viņi nogatavojās, laksti sažuva un ātrāk bija jāsāk vākt kartupeļi ziemai," skaidro saimniece.
Pēc Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības datiem šogad raža ir mazāka arī citos Latvijas reģionos.
"Faktiski tās ražas ir ļoti pieticīgas, līdz ar to šobrīd daudzās saimniecībās viņas ir ne tikai pieticīgas, bet pat zemas. It īpaši tas ir sakāms par bioloģiskajām saimniecībām, kur lakstus noēda kartupeļu lapgrauzis jeb, kā mēs to saucam, kolorādo vaboles. Pēc tam laksti nokalta un raža pat īsti neizveidojās," stāsta Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības vadītāja Aiga Kraukle

Ir arī labas ziņas

Audzētājiem gan ir labas ziņas — šogad kartupeļu cena ir krietni augstāka nekā agrāk. To ietekmēja gan neraža Latvijā, gan situācija Polijā, kur raža šogad arī slikta.
Акция по выдаче питания лицам без определенного места жительства. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 15.07.2021
Latvijā
Kā produktu cenu pieaugums atspoguļosies sabiedrībā?
"Šogad cenas augstākas ir par kādiem 60%, bet raža jau nav. Tā cena ir augstāka, kas, es nevaru teikt, kompensē to ražas zudumu, bet vismaz ir kaut kāds atspaids, ka nav nekādas cenas un nav nekādas ražas," atzīmē kartupeļu audzētāji.
Toties pircējiem jāņem vērā, ka augstāka iepirkuma cena nozīmē, ka šogad veikalu plauktos kartupeļi maksās dārgāk.
Ziņu lente
0